Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Οι Γυναίκες του Καλλικράτη
Η εφαρμογή του Καλλικράτη, μετά τις εκλογές συνοδεύτηκε από μια διαρκή σιωπή, ένα πολιτικό παιχνίδι όπου ο καθένας προσπαθεί να τεστάρει τις δυνατότητές του. Παρακολουθούμε μια προσπάθεια αμοιβαίας μετάθεσης ευθυνών μέσα από διαδικασίες μεσοβέζικες που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις καταστάσεις που διαδέχθηκαν. Τουλάχιστον είχαμε την παρέμβαση των γυναικών που έχουν εκλεγεί σε δημαρχιακούς θώκους οι οποίες σε ειδική εκδήλωση του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ιδού ορισμένες θέσεις:
Η κ. Λαϊτσου από το δήμο Ρήγα Φερραίου και το Βελεστίνο επισήμανε επίσης την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης. «Δεν έχουν γίνει ακόμη οι μετατάξεις και έχουμε πολλές δυσκολίες να ανταποκριθούμε σε στοιχειώδεις ευθύνες μας όπως το πράσινο και η καθαριότητα», είπε.
    Η κ. Μπότση τόνισε ότι «η εφαρμογή του Καλλικράτη έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Συγχρόνως, δεν υπάρχει προσωπικό. Δεν μπορούν να ασκηθούν οι αρμοδιότητες διότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο δυναμικό. Δεν έχει βγει ακόμη η εγκύκλιος για τις μετατάξεις». Και συμπλήρωσε αναφερόμενη στις ιδιαιτερότητες του ορεινού Σουλίου: «Έχουμε κτηνοτροφία χωρίς κτηνιάτρους και γεωπόνους. Έχουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς βρεφονηπιοκόμους. Έγιναν συγχωνεύσεις σχολείων και τα παιδιά δυσκολεύονται να πάνε στο σχολείο».
    Η κ. Ορφανίδου από το ορεινό Βόϊο της Κοζάνης σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν πολλά χρήματα χωρίς να αξιοποιηθούν. Σήμερα «λέμε ότι έχουμε αποκέντρωση και ότι εμείς αποφασίζουμε για τους δήμους και τα παιδιά μας. Όμως υπάρχει πρόβλημα. Διότι κέντρο λήψης αποφάσεων παραμένει η Αθήνα. Υπηρεσίες καταργούνται, και σχολεία κλείνουν. Είμαστε το οικονομικό ανάχωμα του κράτους προς τον πολίτη αλλά το κράτος δεν μας ενημερώνει. Έτσι, όμως, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ένα διαφορετικό κοινωνικό όραμα».
    Η κ. Ουσουτζόγλου από τη Βέροια σημείωσε ότι «οι έλεγχοι μας υποχρεώνουν να επινοούμε τρόπους για να λύσουμε τα προβλήματά μας, ενώ θα έπρεπε να αφιερώσουμε αλλού τη δημιουργικότητά μας. ...Ενώ είναι κρίσιμη εποχή για το ΕΣΠΑ, δεν θα καταφέρουμε να πάρουμε προγράμματα και πόρους εάν δεν απλοποιήσουμε τις διαδικασίες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου