Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ καταργούνται, το τεχνολογικό λύκειο έρχεται
Την πρόταση του υπουργείου για την ίδρυση ενιαίου τύπου τεχνολογικού λυκείου διάρκειας 3+1 ετών και την κατάργηση των επαγγελματικών λυκείων και επαγγελματικών σχολών ανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Όπως εξήγησε, το τεχνολογικό λύκειο θα παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ,αφού στην γ’ τάξη του τεχνολογικού λυκείου θα μπορεί κάποιος εφόσον το επιθυμεί να δίνει εξετάσεις για συνέχιση των σπουδών του στα ΤΕΙ, ενώ στον ένα επιπλέον χρόνο θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει κάποιο τμήμα ειδίκευσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΤΕΕ), το οποίο θα είναι ενταγμένο στη λειτουργία του τεχνολογικού λυκείου. Οι απόφοιτοι του τμήματος Ειδίκευσης Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θα αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας επιπέδου προσόντων 3, το οποίο απονέμεται μόνο σε αποφοίτους μεταδευτεροβάθμιων τμημάτων που ήδη κατέχουν τίτλους σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ θα μπορούν να εισάγονται σε τμήματα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις. Παράλληλα, ιδρύονται και πειραματικά τεχνολογικά λύκεια. Η πρόταση τίθεται σε διαβούλευση.
Όπως εξήγησε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου χθες, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του τεχνολογικού λυκείου, "τις τελευταίες δεκαετίες υποτιμήσαμε και υποβαθμίσαμε την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση. Χρειαζόμαστε ένα άλμα που θα καταστήσει το τεχνολογικό λύκειο τη ναυαρχίδα για την επαγγελματική αναδιάταξη, που είναι αναγκαία για την αγορά εργασίας".
Τεχνολογικό λύκειο
Στο τεχνολογικό λύκειο εντάσσονται πλέον τα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑΣ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του τεχνολογικού λυκείου αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας των θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων της κάθε ειδικότητας σε 2.146 ώρες (3+1 έτη) από 1.189 ώρες που είναι σήμερα στα ΕΠΑΛ. Παράλληλα εισάγεται ο θεσμός της ερευνητικής εργασίας, ενώ θεσμοθετείται η πρακτική άσκηση στο 3ο και 4ο έτος σπουδών. Εισάγεται ακόμη ο θεσμός της πρακτικής άσκησης και της μαθητείας που επιτυγχάνεται μέσω συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς της κάθε περιοχής.
Στην γ’ τάξη του τεχνολογικού λυκείου εισάγεται το μάθημα με τίτλο "Επαγγελματικό Περιβάλλον και Σύνδεση με την Εργασία", που προετοιμάζει τους μαθητές της κάθε ειδικότητας για την αντιμετώπιση των ξεχωριστών συνθηκών εργασίας που θα συναντήσουν.
Στην α’ τάξη του τεχνολογικού λυκείου θα υπάρχουν μαθήματα επιλογής -προσανατολισμού με βάση τα οποία θα επιλέξει ο κάθε μαθητής τους τομείς που τον ενδιαφέρουν να ακολουθήσει.
Επίσης, εάν ένας μαθητής αλλάξει γνώμη, μπορεί από την α’ τάξη του τεχνολογικού λυκείου να συνεχίσει στο νέο λύκειο, αφού στην πρώτη τάξη υπάρχουν σχεδόν κοινά μαθήματα. Ακόμη, στην γ’ τάξη του τεχνολογικού λυκείου θα υπάρχει και το τμήμα "Γενικής Παιδείας", το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι θέλουν να εισαχθούν σε τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Όλοι οι απόφοιτοι του τεχνολογικού λυκείου θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει και η προσαρμογή των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία στα νέα δεδομένα της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου