Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

"Μνημόνιο" διάσωσης για ελλειμματικούς δήμους
Τεχνική βοήθεια» αντί για χρήματα στους ΟΤΑ
Ανατροπές στο σύστημα χρηματοδότησης των δήμων φέρνει το σχέδιο που ανακοίνωσαν και θέτουν σε εφαρμογή τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Το νέο "δόγμα" Ραγκούση-Παπακωνσταντίνου επιβάλλει σε δήμους και περιφέρεις να βρουν τρόπους να εξασφαλίσουν δικά τους έσοδα (κυρίως μέσω αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους) και λιγότερο στην άντληση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό (όπως π.χ τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας).
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασαν στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των 325 καλλικρατικών δήμων (1.034 δήμων που λειτουργούσαν τον περασμένο Δεκέμβριο) και των 13 περιφερειών, με βάση τα οποία οι ΟΤΑ –στο σύνολό τους- κινούνται "στην κόψη του ξυραφιού":
·   το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των δήμων, μαζί με τις δανειακές υποχρεώσεις τους, είναι 3,8 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ τα έσοδά τους μόλις που οριακά ξεπέρασαν τα 4,01 δισ. ευρώ.
·   στις περιφέρειες, το ελάχιστο κόστος λειτουργίας και τοκοχρεολυσίων φτάνει τα 582,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα σταθερά τους έσοδα στα 670,2 εκατ. ευρώ.
·   το 2010 και 2011 έγιναν περικοπές 1,4 δισ ευρώ στους ΟΤΑ.
·   οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τρίτους φορείς διαμορφώθηκαν στις 31/12/2010 στα 552 εκατ. ευρώ περίπου.
Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε ότι την Πέμπτη θα δοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών στοιχεία για το σύνολο των υποχρεώσεων των Δήμων, συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται στο "κόκκινο" από πλευράς χρεών και ελλειμμάτων. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να διακοπεί η χρηματοδότηση των ΟΤΑ από την κυβέρνηση και ότι το Δημόσιο θα βοηθήσει τους υπερχρεωμένους Δήμους βελτιώνοντας τους όρους των δανείων που λαμβάνουν και αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία τους.
Όσον αφορά στην ευρύτερη χρηματοδότησή των ΟΤΑ οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι είναι δεδομένη η συνταγματική αυτοτέλεια των δήμων αλλά θα τους παρασχεθεί η τεχνική υποστήριξη από την κυβέρνηση, ειδικά στους δήμους με μεγάλα χρέη και ελλείμματα, γιατί υπάρχουν πολλά «λιμνάζοντα» ακίνητα.
Παράλληλα ανέφεραν ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της γενικής κυβέρνησης συνολικά, ότι διασφαλίζεται το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των ΟΤΑ, αλλά και ότι "έχει φτάσει η ώρα να δούμε την κατανομή των πόρων, προαναγγέλλοντας αλλαγές στον τρόπο κατανομής συγκεκριμένων εσόδων που πηγαίνουν στους δήμους, όπως είναι τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου