Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011



Στους δρόμους για τις συγχωνεύσεις σχολείων

«Θέλουμε σχολεία. Δε μας περισσεύει καμία σχολική μονάδα»... Με πλακάτ, συνθήματα και πλήθος επιχειρημάτων κατά των συγχωνεύσεων σχολείων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς από διάφορες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης και τοπικοί φορείς συγκεντρώθηκαν χτες έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στην περιοχή του αεροδρομίου.
Ύστερα από επαφές με τοπικούς φορείς οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης συνέταξαν τις προτάσεις τους, οι οποίες εστάλησαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, την περασμένη εβδομάδα. Τον τελικό λόγο θα έχει το υπουργείο Παιδείας. «Είναι εξοργισμένος ο εκπαιδευτικός κόσμος με την πρακτική της διοίκησης να μη μας ενημερώνει για τις αλλαγές στο σχολικό χάρτη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Τρανός.
Χτες το πρωί, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και τοπικοί φορείς, κυρίως από την ύπαιθρο του νομού Θεσσαλονίκης (Ζαγκλιβέρι, Λακκιά, Βραχιά κ.λπ.) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ΕΛΜΕ και συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας, που έγινε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής (κτίριο «ZEDA»). Για 15 λεπτά κατέλαβαν συμβολικά το οδόστρωμα στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Θεσσαλονίκη.
«Κύτταρο ζωής και πολιτισμού»
Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με στελέχη της εκπαίδευσης, στα οποία εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις σχολείων σε απομακρυσμένες περιοχές. «Θεωρούμε ότι είναι αντιπαιδαγωγική οποιαδήποτε συγχώνευση. Η σχολική μονάδα, στην πιο απομακρυσμένη περιοχή, αποτελεί κύτταρο ζωής και πολιτισμού για την τοπική κοινωνία», τόνισε ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Νίκος Αγαθαγγέλου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μεταφέρονται καθημερινά μαθητές με λεωφορεία σ' ένα άθλιο επαρχιακό οδικό δίκτυο. «Μάλιστα, ορισμένες φορές επιβαρύνονται με τη μετακίνηση και οι ίδιοι οι γονείς, όπως απεδείχθη πρόσφατα με τη διακοπή των μαθητικών δρομολογίων από τους λεωφορειούχους», υποστήριξε ο ίδιος.
Εκτιμάται ότι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν να χάσουν τις οργανικές θέσεις τους, εάν καταργηθούν σχολικές μονάδες. Οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ τόνισαν, χτες, την ανάγκη να μην προωθηθούν συνενώσεις σε σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος. «Δε μας περισσεύει ούτε ένα σχολείο», συμπλήρωσε ο κ. Αγαθαγγέλου.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη, μετά τις περικοπές των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, είναι προκλητικό να σχεδιάζονται τμήματα με πάνω από 30 μαθητές, σύμφωνα με εκπροσώπους των καθηγητών. Στη χτεσινή συνάντηση τέθηκε και το αίτημα των ΕΛΜΕ για την άμεση ενεργοποίηση ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας και άλλων αντισταθμιστικών εκπαιδευτικών και κοινωνικών πολιτικών για τη σχολική διαρροή. «Επιμείναμε να υπολογίζεται διπλός ο αριθμός των μαθητών στη δύναμη κάθε τμήματος στις δύσκολες περιοχές και ειδικά σε όλες πλήττονται από την ανεργία», επισήμανε ο κ. Τρανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου