Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Άνθρακες τα φωτοβολταϊκά
Στον άσο έμειναν οι Θεσσαλονικείς αγρότες

Της Μαρίας Καραούλη (Εφημερίδα Μακεδονία)

Ούτε μία αίτηση θεσσαλονικιού αγρότη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων δεν έχει ικανοποιηθεί, παρότι ο νομός πληροί τις προϋποθέσεις από πλευράς του δικτύου της ΔΕΗ. Παράλληλα, μόλις το ένα τρίτο από τις υποβληθείσες αιτήσεις των αγροτών πανελλαδικά εγκρίθηκαν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Από την έναρξη της διαδικασίας, που σηματοδοτήθηκε με την ψήφιση του νόμου 3851 τον Ιούνιο του 2010, οι αγρότες κατά χιλιάδες συνωστίζονταν στα γραφεία της ΔΕΗ για να υποβάλουν τις ανάλογες αιτήσεις, με την προσδοκία ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα χωράφια τους θα τους εξασφάλιζε ένα επιπλέον εισόδημα. Μάλιστα, το υπουργείο ενθάρρυνε τους αγρότες να στραφούν στα φωτοβολταϊκά χωρίς, όπως αποδεικνύεται, τον ανάλογο σχεδιασμό, αφού το δίκτυο της ΔΕΗ τελικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια και επίσημα πριν από λίγες ημέρες μέσω της επιστολής της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία τα δίκτυα σε 16 νομούς της χώρας είναι κορεσμένα αλλά και την αμφισβήτηση των στοιχείων της ΔΕΗ από την πλευρά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Στα αζήτητα 4.000 αιτήσεις
Μπροστά στον κίνδυνο να καταλήξουν “φούσκα” τα φωτοβολταϊκά, το υπουργείο προσπαθεί να καθησυχάσει τους αγρότες με την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: ο σχεδιασμός της ΔΕΗ δείχνει ότι περίπου το 1/3 της ισχύος των αγροτικών φωτοβολταϊκών, που αντιστοιχεί σε 2.000 αιτήματα, αναφέρεται σε δίκτυα με μεγάλη ευχέρεια απορρόφησης. Από αυτά, η ΔΕΗ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2011 είχε διατυπώσει όρους σύνδεσης σε 1.500 και αναμένεται να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Υπάρχουν περίπου 2.000 αγροτικά αιτήματα, τα οποία αντιστοιχούν σε δίκτυα μεσαίας δυσκολίας όσον αφορά στην απορρόφηση ισχύος. Η μεσαία δυσκολία δεν σημαίνει αδυναμία ικανοποίησης των αιτημάτων, απλά απαιτείται περισσότερος χρόνος για την έκδοση των προσφορών σύνδεσης. Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη και η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα την ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Απριλίου 2011.
Υπάρχουν επίσης άλλα 2.000 αιτήματα που αντιστοιχούν σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλότερη δυσκολία απορρόφησης της ισχύος. Εδώ απαιτείται αναλυτική καταγραφή του συνόλου των αιτημάτων και εξειδικευμένη αντιμετώπισή τους ανά γραμμή μέσης τάσης. Θα υπάρχουν γραμμές που τα αιτήματα είναι λίγα και θα μπορούν άμεσα να ικανοποιηθούν, αλλά θα υπάρχουν και άλλες που η αντιμετώπιση θα είναι πιο σύνθετη. Για τη δεύτερη περίπτωση θα δοθούν τεχνικές λύσεις, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν ώς το τέλος του μήνα.

Παρέμβαση της ΠΑΣΕΓΕΣ
Την άμεση διευθέτηση των σημαντικών ζητημάτων που έχουν έως σήμερα προκύψει σχετικά με τα επενδυτικά προγράμματα επαγγελματιών αγροτών σε φωτοβολταϊκά ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ με επιστολή του προέδρου της Τζανέτου Καραμίχα προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς κινδυνεύουν 6.500 και πλέον πλήρεις επενδυτικοί φάκελοι να μην υλοποιηθούν. Η επιστολή κοινοποιείται και στον πρωθυπουργό και τονίζεται πως μια σημαντική αναπτυξιακή πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ να κινδυνεύει να ακυρωθεί στην πράξη.
“Ως ΠΑΣΕΓΕΣ θα πιέσουμε όσο είναι δυνατόν το υπουργείο, ώστε να υλοποιηθούν τα επενδυτικά προγράμματα των αγροτών, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΔΕΗ, για να μας δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις”, ανέφερε στη “Μ” ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Γρηγόρης Αλεξιάδης, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόγραμμα έχει “κολλήσει” και μάλιστα αναφερόμενος ιδιαίτερα στον νομό Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι δεν έχει εγκριθεί ούτε μία αίτηση.

Ποιος πληρώνει τα έξοδα;
Έως τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 6.000 αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 100 kW, που αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ περί τα 612 MW, από τις οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο θα ικανοποιηθούν 2.000 που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο, λόγω υπερκορεσμού του δικτύου της ΔΕΗ σε πολλές περιοχές της χώρας.
Η ζημιά για τους υπόλοιπους αιτούντες δεν περιορίζεται μόνο στο επίπεδο των προσδοκιών, αλλά και σε έξοδα, αφού η όλη διαδικασία κοστίζει από 3.000 έως 5.000 ευρώ.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου