Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Κανονικά η μεταφορά μαθητών , καμπανάκι για τη στέγη
Αρχίζει σήμερα η μεταφορά των περίπου 12.000 μαθητών της Θεσσαλονίκης μετά την περιπέτεια της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο στο χώρο της εκπαίδευσης εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα, με μεγαλύτερο όλων την έλλειψη σχολικής στέγης, που οι δήμαρχοι του νομού σκοπεύουν να εκθέσουν μεταξύ άλλων στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στη συνάντησή τους στις 28 Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα το χρονοδιάγραμμα διαβούλευσης για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολικών μονάδων βαίνει προς το τέλος του, ενώ οι αντιδράσεις διαφόρων φορέων κορυφώνονται. Σήμερα εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Επταλόφου στους Αμπελόκηπους, από όπου μαζί με γονείς και μαθητές θα κάνουν πορεία προς τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης (Κολοκοτρώνη 22, Σταυρούπολη).
Εξάλλου ήδη δημοτικά συμβούλια, όπως της Βόλβης, έχουν πάρει αποφάσεις κατά των συγχωνεύσεων, ενώ σε αρκετά σχολεία του νομού την περασμένη εβδομάδα έγιναν καταλήψεις. Σε γενικές γραμμές έχουν προταθεί από τις τέσσερις διευθύνσεις εκπαίδευσης του νομού περίπου 31 συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 42 συγχωνεύσεις-καταργήσεις, καθώς και 50 υποβιβασμοί σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι τελικές προτάσεις θα διαμορφωθούν και θα αποσταλούν από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο υπουργείο Παιδείας μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.
Εν τω μεταξύ στον αέρα βρίσκεται το πρόγραμμα σχολικής στέγης του νομού εξαιτίας του «Καλλικράτη». Η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις παλιές νομαρχίες στους νέους διευρυμένους δήμους προκάλεσε σωρεία προβλημάτων με μεγαλύτερο αυτό του παγώματος της χρηματοδότησης των έργων. «Εδώ και δύο χρόνια τα έργα σχολικής στέγης είναι σταματημένα. Υπάρχουν μισοτελειωμένα σχολικά κτίρια, που σαπίζουν, γιατί οι εργολάβοι δεν έχουν πληρωθεί. Οι δήμοι και οι νομαρχίες έχουν υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις για την κατασκευή κτιρίων από τους δήμους αλλά με χρηματοδότηση της νομαρχίας. Τώρα που οι νομαρχίες δεν υφίστανται ποιος θα πληρώσει; Πρέπει το υπουργείο Παιδείας να βρει μία λύση και να χρηματοδοτήσει τους δήμους να προχωρήσουν τα έργα», τόνισε στη «Θ» ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να θέσει το θέμα στην κ. Διαμαντοπούλου στην επικείμενη συνάντησή τους στα τέλη του μήνα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των συγχωνεύσεων, ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε ότι το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να ληφθούν υπόψη κάποιοι ειδικοί παράγοντες που συντρέχουν σε κάθε περίπτωση, όπως τα μικρά σχολεία σε ορεινές περιοχές.
Προθεσμία μία εβδομάδα
Μετά τη συνεδρίαση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης (ΤΕΔΚ), που συγκλήθηκε την περασμένη Παρασκευή με πρωτοβουλία του δημάρχου Θέρμης και συμμετοχή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ του νομού, οι λεωφορειούχοι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. «Θα δώσουμε προθεσμία μέχρι την Πέμπτη, οπότε έχουμε γενική συνέλευση, για να δούμε εάν θα κάνουν όλα αυτά που μας υποσχέθηκαν», σχολίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μιχάλης Πεζίκογλου, σημειώνοντας ότι από σήμερα θα εκτελούνται κανονικά τα μαθητικά δρομολόγια.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη υποσχέθηκαν την προώθηση της ψήφισης νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα παρατείνει έως τις 31 Ιουνίου τη σύμβαση των λεωφορειούχων με την περιφέρεια για τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους και θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Ως γνωστόν από την επόμενη σχολική χρονιά η αρμοδιότητα περνά από τις πρώην νομαρχίες στους δήμους.
Επιπλέον αύριο αναμένεται να γίνει συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, για να λυθεί το θέμα της εκταμίευσης κονδυλίων και οι λεωφορειούχοι να εισπράξουν τα οφειλόμενα της περασμένης χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο το μεσημέρι μαθητές και γονείς του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης έκαναν διαμαρτυρία στην πλατεία Αριστοτέλους, ζητώντας να σταματήσει η ταλαιπωρία με τη μεταφορά μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου