Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τα περισσότερα κρούσματα της γρίπης στη Βόρεια Ελλάδα – Στους 62 έφτασαν τα θύματα
Στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζεται μεγαλύτερη έξαρση του ιού της νέας γρίπης Η1Ν1, όπου τα περιστατικά που καταγράφονται είναι πέντε ανά 100.000 κατοίκους, ενώ συνoλικά τα θύματα της γρίπης έφθασαν ήδη τα 62, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αργά το μεσημέρι σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας.
Συνολικά έχουν νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 208 άτομα από τα οποία τα 110 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
Όσον αφορά την επίπτωση του ιού, φαίνεται ότι προτιμά τις ηλικίες μεταξύ 30 και 65 αλλά και τους άνδρες καθώς το 56% όσων έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ είναι άνδρες.
Ένα άλλο στοιχείο το οποίο επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι περίπου το 37% όσων έκαναν επιπλοκές από τη γρίπη ήταν απολύτως υγιείς και δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα.
Κανείς δεν είχε εμβολιαστεί
Ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο από τους εξήντα ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, κανείς δεν είχε εμβολιαστεί.
Οι επιστήμονες τόνισαν για μια ακόμη φορά ότι το εμβόλιο μπορεί να γίνει και τώρα παρ΄ ότι εκτίμησαν ότι η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα.
Ήδη εκτίμησαν ότι από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας περιμένουν να δουν υποχώρηση των νέων κρουσμάτων.
Οι επιστήμονες κάλεσαν τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς να μην περιμένουν το τεστ που γίνεται για την ταυτοποίηση του ιού και να χορηγούν αμέσως αντιϊκά φάρμακα όταν υπάρχει υποψία με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς ότι πρόκειται για γρίπη που οφείλεται στον ιό H1N1.
Τόνισαν επίσης ότι και ακόμα ο πολύ υψηλός πυρετός χωρίς άλλα συμπτώματα θα πρέπει να δημιουργεί δικαιολογημένη ανησυχία για την ύπαρξη νέας γρίπης.
Όσον αφορά το θέμα των ΜΕΘ εκπρόσωποι του υπουργείου, τόνισαν ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ήδη ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη από τον υπουργό Υγείας ώστε να χρησιμοποιηθούν οι ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων αλλά και ιδιωτικών κλινικών εφόσον χρειαστούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου