Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

 
Θεσσαλονίκη: Θα μας... φάνε τα κουνούπια
Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Στο μη περαιτέρω χρειάστηκε να φτάσουμε για να αρχίσουν -και πάλι όχι επισήμως- από χτες οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών στη Θεσσαλονίκη. Οι πληθυσμοί των κουνουπιών ήδη είναι σημαντικά αυξημένοι και οι αρμόδιοι, τόσο της «Αναπτυξιακής Εταιρίας Θεσσαλονίκης» (ΑΝΕΘ), όσο και των δήμων, θορυβημένοι από τις συνεχείς διαμαρτυρίες των κατοίκων και τις επισημάνσεις των επιστημόνων, αποφάσισαν να λειτουργήσουν «νομότυπα» για να μη χάσουν και το τελευταίο χρονικό όριο, προτού οδηγηθούμε σε ένα... εφιαλτικό καλοκαίρι.
Με δεδομένη την απειλή για επανεμφάνιση του θανατηφόρου ιού του Δυτικού Νείλου και τη γραφειοκρατία, το φετινό πρόγραμμα καταπολέμησης λίγο έλειψε να ακυρωθεί προτού καν αρχίσει. Ενώ ο προγραμματισμός άρχισε εγκαίρως (τον προηγούμενο Δεκέμβριο), τελικά έγινε και πάλι το... θαύμα και φτάσαμε τελευταία στιγμή να περιμένουμε κονδύλια, ολοκλήρωση διαδικασιών κ.λπ.
Η πρώην κρατική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την τραγική εμπειρία των θανάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου του καλοκαιριού, συγκέντρωσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και απηύθυνε δραματικές εκκλήσεις, ώστε να μην αργήσουν φέτος οι διαδικασίες και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος στο πρώτο στάδιο της προνυμφοκτονίας (όπως πέρσι), για να μην εκδηλωθεί ο ιός. Κάποιες ενέργειες έγιναν, όμως οι καθυστερήσεις οδήγησαν και πάλι εκτός χρονοδιαγραμμάτων και αντί να αρχίσουν οι ψεκασμοί πριν από έναν ή και δυο μήνες, ξεκίνησαν μόλις χτες! Χωρίς, μάλιστα, ακόμη να υπάρξει έγκριση των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο (αναμένεται την επόμενη εβδομάδα)...
«Νομότυπα»
Η ΑΝΕΘ έστειλε το ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις αρχές Απριλίου, όμως ακόμη οριστική έγκριση δεν υπάρχει. Ο πρόεδρος της ΑΝΕΘ και δήμαρχος Χαλκηδόνας, Παναγιώτης Δαϊκούδης, επισήμανε ότι «οι πληθυσμοί των κουνουπιών πολλαπλασιάστηκαν και πλέον δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άλλο. Εχουμε διαβεβαιώσεις για την έγκριση κι έτσι αποφασίσαμε έστω νομότυπα να ξεκινήσουμε και να μη ρισκάρουμε άλλο. Ηταν το τελευταίο χρονικό όριο, για να έχουμε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα. Τουλάχιστον δε θα μας κατηγορήσουν ότι βλέπαμε τα κουνούπια και δεν κάναμε τίποτα».
Στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης γίνεται χαμός από κουνούπια, όπως τονίζουν οι δήμαρχοι και οι πολίτες. Ωστόσο, καθησυχαστικός είναι ο επικεφαλής της «Οικοανάπτυξης», Σπύρος Μουρελάτος, αναφορικά με τον ιό: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας διότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη κυκλοφορίας του ιού». Από τον Απρίλιο ξύπνησαν και άρχισαν να αναπαράγονται τα κουνούπια φέτος που μεταφέρουν τον ιό, όμως, όπως σημείωσε ο κ. Μουρελάτος, «μέχρι τις 15 Μαΐου οι πληθυσμοί των κουνουπιών-κομιστών ήταν χαμηλοί». Στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μάλιστα, παραδόθηκε και η πρώτη φάση της μελέτης για την εξέλιξη του ιού.
Θεσσαλονίκη
Χτες οι επίγειοι ψεκασμοί (προνυμφοκτονίες) άρχισαν και στις τρεις ζώνες στις οποίες είναι χωρισμένος ο νομός Θεσσαλονίκης. Συνεργεία ψεκασμών βρέθηκαν στους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης (ζώνη δήμων Δέλτα και Χαλκηδόνας) και συγκεκριμένα σε Σίνδο και Χαλάστρα, στην ανατολική πλευρά του νομού (ζώνη δήμων Θέρμης, Πυλαίας - Πανοράματος, Θερμαϊκού) και στην επαρχία Λαγκαδά (ζώνη δήμων Λαγκαδά και Βόλβης). Ακμαιοκτονίες θα γίνουν μόνο σε περίπτωση που υπάρξει θέμα μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου.
Πέλλα
Επίσης, άρχισαν οι ψεκασμοί στους νομούς Κιλκίς, Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας. Στην Πέλλα ήδη ξεκίνησε η καταπολέμηση στα περιαστικά και αστικά συστήματα των δήμων Πέλλας και Εδεσσας. Ψεκασμοί γίνονται σε πλημμυρισμένες περιοχές, εκτάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, αποστραγγιστικά κανάλια και ιδιωτικούς χώρους υψηλής επικινδυνότητας. Σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια Πέλλας, «οι περιοχές όπου θα γίνουν οι ψεκασμοί αφορούν τις Δημοτικές Κοινότητες Αγίου Αθανασίου, Παλαιού Αγίου Αθανασίου, Αρχοντικού, Μεσσιανού, Αγροσυκιάς, Λεπτοκαρυάς, Ελευθεροχωρίου, Αχλαδοχωρίου, Κρώμνης, Σταυροδρομίου, Εσωβάλτων, Παραλίμνης, Λειβαδίτσας, Ακρολίμνης, Αγίου Λουκά, Αμπελιών Ασβεσταρειού, Δαμιανού, Δυτικού, Καρυώτισσας, Αραβησσού και Παλαιού Μυλοτόπου. Ανάλογα με τη βάση των ευρημάτων θα καταπολεμηθούν κουνούπια σε κανάλια ομβρίων στις περιοχές Γαλατάδες, Νέος Μυλότοπος, Παλαιός Μυλότοπος και Αξός». Στις Σέρρες την καταπολέμηση έχει αναλάβει το τοπικό Κέντρο Καταπολέμησης.
Χαλκιδική
Ψεκασμοί έχουν αρχίσει και στη Χαλκιδική, με επίκεντρο τα υγροτοπικά συστήματα Σάνης, Βουρβουρούς, Αγίου Μάμαντος και Ψακουδίων. Οι αρμόδιοι της τοπικής Αναπτυξιακής σημειώνουν ότι ήδη εξολοθρεύτηκαν τρεις ή τέσσερις γενιές κουνουπιών σε Αγιο Μάμα, Σάνη, Γλαρόκαβο, Σωζόπολη, Πόρτο Κουφό, Τορώνη, Τριστινίκα, Τριπόταμο, Ιερισσό και Βουρβουρού.
Πρόληψη
Στο επίπεδο της πρόληψης για τον ιό του Δυτικού Νείλου η «Οικοανάπτυξη» έχει στήσει 60 σταθμούς (παγίδες διοξειδίου του άνθρακα) για δειγματοληψίες ακμαίων κουνουπιών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Επίσης, σε 100 περιστερώνες ελέγχονται 500 περιστέρια και σε 100 κοτέτσια 500 ορνιθίδια για να ελεγχθεί η μετάδοση του ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου