Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Τα πρώτα φωτοβολταϊκά της Θεσσαλονίκης στον Βαθύλακο
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν χτες οι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία της πρώτης σημαντικής επένδυσης στο νομό Θεσσαλονίκης στον τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η επένδυση θα γίνει στο Βαθύλακκο, σε έκταση 86,2 στρεμμάτων και πρόκειται περί φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 3 MW, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αρμόδια ενταταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, Ιωάννα Τζάκη.
Η εταιρία έχει την επωνυμία «Ενεργειακή Βαθυλάκκου ΟΕ», το αγροτεμάχιο είναι νοικιασμένο σιτοχώραφο και θα λειτουργήσουν εκεί 13.032 φωτοβολταϊκά στοιχεία 203 W το καθένα. Οπως είπε η κ. Τζάκη, «ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της επένδυσης είναι 20 χρόνια και μετά τα στοιχεία θα πρέπει να αποξηλωθούν και να αποκατασταθεί η έκταση». Μάλιστα, επισήμανε πως η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έγκριση επενδύσεων του είδους οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχε αναμονή για τη συγκεκριμενοποίηση των προτεραιοτήτων σχετικά με τους αγρότες.
Πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι, που συμμετέχουν στη Μητροπολιτική Επιτροπή, εξέφρασαν σε πολιτικό επίπεδο τις αμφιβολίες τους για τη... μόδα των φωτοβολταϊκών, με κυριότερο τον Μπάμπη Μπαρμπουνάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «φούσκα» και τελικά καταψήφισε τη σχετική εισήγηση. Οι ομιλητές έκαναν λόγο για απώλεια πολύτιμης καλλιεργήσιμης γης για χάρη μιας επένδυσης, που μπορεί να μην αποδειχθεί τελικά αποδοτική με βάση τις προσδοκίες των επενδυτών και ειδικά των μικροπαραγωγών. «Εχουμε περισσότερες προτάσεις για φωτοβολταϊκά από τις ανάγκες της χώρας. Σε λίγο θα γεμίσουμε φωτοβολταϊκά και δε θα παράγουμε αγροτικά προϊόντα. Ο ΔΕΣΜΗΕ δεν έχει εγκρίνει καμιά αγροτική επένδυση μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να παρέρχεται η προθεσμία και να μείνουν απ' έξω οι αγρότες. Η τιμή της κιλοβατώρας κάθε εξάμηνο μειώνεται. Η ΔΕΗ δεν έχει καν ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και έχει σε στοίβες τις αιτήσεις», ήταν οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κ. Τζάκη, μέχρι το 2014 συνολικά η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πρέπει να είναι συνολικά 1.500 ΜW, από τα οποία 500 επιμερίζονται σε επαγγελματίες αγρότες και τα υπόλοιπα σε λοιπές εγκαταστάσεις, ενώ το 2020 η συνολική παραγωγή πρέπει να φτάσει στα 2.200 ΜW (750 αγρότες και 1.450 λοιποί). Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας εξυπηρέτησης επενδύσεων έργων ΑΠΕ του υπουργείου Περιβάλλοντος, μέχρι το τέλος Μαρτίου είχαν κατατεθεί πανελλαδικά 6.512 αιτήματα (641,3 ΜW), από τα οποία είχαν εγκριθεί τρία...

1 σχόλιο:

  1. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τα φωτοβολταικα panel περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Οποιαδήποτε κίνηση γίνεται σε σχέση μ' αυτά είναι πολύ θετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή