Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ταξί: Ανοίγει ο κλάδος, αίρονται οι περιορισμοί
Νέοι κανόνες θεσπίζονται για τον κλάδο των ταξί, με στόχο το άνοιγμα και την οργάνωση του σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Νέες άδειες θα χορηγούνται με πληθυσμιακά κριτήρια, θα μπορούν να τις εκμεταλλεύονται εταιρίες οποιασδήποτε νομικής μορφής (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ), ενώ οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν απολυτήριο γυμνασίου . 
 Στο ΠΔ που εκδόθηκε προβλέπεται ότι ο ανώτερος αριθμός αδειών ταξί θα είναι 2,5 ανά 1.000 κατοίκους στην Αθήνα και 2 ανά 1.000 κατοίκους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στα κράτη της ΕΕ αντιστιστοιχούν από 1,3 έως 2 ανά 1.000 κατοίκους.
Αλλάζει επίσης το ιδιοκτησιακό καθεστώς για τις άδειες. Μέχρι τώρα άδειες μπορούσαν να αγοράζουν μόνο φυσικά πρόσωπα – κάτοχοι άδειας οδηγού ταξί και μόνο δύο άδειες ανά φυσικό πρόσωπο, Ολοι οι περιορισμοί αίρονται. Μπορούν να αγοράσουν άδειες φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες οποιασδήποτε μορφής (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ). Μπαίνει μόνον ένα πλαφόν για να αποτρέπεται η δημιουργία ολιγοπωλίων. Ετσι στην Αθήνα μια εταιρία δεν μπορεί να κατέχει πάνω από 5% του συνολικού αριθμού ταξί και στη Θεσσαλονίκη πάνω από 10%.
Αίρεται επίσης ο γεωγραφικός περιορισμός της άδειας, η οποία θα ισχύει για όλη την Ελλάδα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα δυνατότητα χρησιμοποίησης 7-θέσεων ή 9-θέσεων οχημάτων.
Προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας οδηγού ταξί θα η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας και το απολυτήριο Γυμνασίου ή ισοτίμου τίτλου της αλλοδαπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου