Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Δώρο άδωρο η δωρεάν διανομή φρούτων στα σχολεία
Λίγες μόνο μέρες πριν να κλείσουν τα σχολεία αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εφαρμόσει το κοινοτικό πρόγραμμα της δωρεάν διανομής φρούτων στους μαθητές, επαναλαμβάνοντας το ίδιο λάθος με πέρσι.
Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Η χώρα μας θα επωφελούνταν και τις δύο χρονιές από τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ (μέσω του κοινοτικού προγράμματος), ποσό διόλου ευκαταφρόνητο και μάλιστα σε περίοδο κρίσης.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε -και πέρσι και φέτος- μόλις δέκα μέρες πριν χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις με την ανάδοχο εταιρεία, με αποτέλεσμα να είναι ανεφάρμοστο το πρόγραμμα της διανομής των φρούτων.
Ειδικότερα, πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου υπογράφηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Κουτσούκο η υπουργική απόφαση με θέμα “Κατακύρωση αποτελέσματος στον διαγωνισμό για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2010-2011”.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό, η διανομή των φρούτων θα γίνεται από τη ΣΠΑΝΟΣ ΑΒΕΕΤ, αλλά αφού... κλείσουν τα σχολεία, καθώς χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες μόνο για να υπογραφεί η σύμβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον ανάδοχο.
Κάπως έτσι το κράτος είχε λειτουργήσει και πέρσι. Δεν είχε προλάβει μέχρι το τέλος της χρονιάς να κατακυρώσει τον διαγωνισμό και απλώς είχε εκδώσει την υπουργική απόφαση για τους όρους της δωρεάν διανομής των φρούτων στα δημοτικά σχολεία.
Αυτονόητο είναι ότι οι εξελίξεις έχουν δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των επιχειρηματιών του κλάδου, με τον επιστημονικό συνεργάτη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Γιώργο Πολυχρονάκη να αναφέρεται με την πλέον επικριτική διάθεση στα... κατορθώματα του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου