Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

 
Λαϊκιστής υπουργός
Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Τον λαϊκισμό πολλοί αγάπησαν, ακόμα και επιφανείς συνταγματολόγοι. Που όταν αναλαμβάνουν το πραγματικά δύσκολο έργο του υπουργού Οικονομικών σε καιρούς βαθιάς κρίσης, αφήνουν στην άκρη την απαιτούμενη ακαδημαϊκή συνέπεια και μιλάνε σαν ν' απευθύνονται σ' έναν ημιμαθή όχλο.
Ο Ε. Βενιζέλος μάς είπε χθες πως για λόγους συμβολικούς θα φορολογήσει με 5% έκτακτη εισφορά βουλευτές, δημάρχους και γενικούς γραμματείς. Μας είπε ακόμη πως στους απλούς θνητούς η έκτακτη εισφορά θα έχει κλίμακες, ώστε όσοι βγάζουν λιγότερα να πληρώσουν μικρότερο κεφαλικό φόρο κ.ο.κ. Αυτό που δεν μας είπε ο υπουργός, έστω υπό μορφή συγγνώμης, ήταν για την αδυναμία, ανικανότητα ή βούληση του μηχανισμού του οποίου προΐσταται να περιορίσει, έστω στοιχειωδώς, την έκταση της φοροδιαφυγής.
Ο ισχυρισμός «πρόκειται για υπουργό ολίγων ημερών, άρα δεν έχει ευθύνη» δεν ευσταθεί. Οφειλε, ως κορυφαίο στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος, να έχει εναλλακτικές προτάσεις για το ζήτημα. Δεν ακούσαμε καμιά. Αντιθέτως, τον ακούσαμε με λαϊκίζοντα τρόπο να επενδύει με την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης και να επιβάλλει νέο χαράτσι πενταετούς διάρκειας στους συνεπείς και αδύναμους να φοροδιαφύγουν. Σε μια χώρα που τα στοιχεία της εφορίας αναδεικνύουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ως τους πλουσιότερους Ελληνες, ο υπουργός εμφανίζει τους ανθρώπους αυτούς ικανούς να υποστούν νέες αφαιμάξεις.
Αφήνοντας τον πλούτο ανέγγιχτο και τους κατόχους του να στήνουν ακόμη ένα πάρτι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου