Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Το έργο του αγωγού ΤΑΡ προχωρά με ταχείς ρυθμούς και μέσα... στον Ιούλιο θα υποβληθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μήπως ο Δήμος θα πρέπει να κοιτάξει αν γίνετε να συνδεθούν και τα χωριά του Δήμου από όπου θα περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου ; )
Μέχρι το τέλος του Ιουλίου 2011 θα υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής η προκαταρκτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον αγωγό TAP (Trans Adriatic Pipeline) ανακοίνωσε χθες η Κοινοπραξία κατασκευής του έργου.
Η Κοινοπραξία προχώρησε επίσης στην ανακοίνωση της έκθεσης σκοπιμότητας για τον αγωγό, ένα βήμα που δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά αποσκοπεί στην ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων για το έργο.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, ο αγωγός TAP θα διασυνδεθεί με το υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου κοντά στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα εκτείνεται για περίπου 185 χιλιόμετρα έως τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, εισερχόμενος στην Αλβανία βορειοδυτικά της Διποταμιάς. Η διαδρομή θα διασχίζει τις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Χαλκηδόνας, Αλεξάνδρειας, Νάουσας, Έδεσσας, Σκύδρας, Αμυνταίου, Πέλλας, Εορδαίας, Καστοριάς, Νεστορίου και Ορεστιάδας. Η έκθεση σκοπιμότητας περιγράφει τις πιθανές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της επιλεγμένης διαδρομής καθώς και τα μέτρα αντιμετώπισης.
Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από το Αζερμπαιτζάν μέσω του τουρκικού και ελληνικού δικτύου προς Αλβανία και από εκεί με υποθαλάσσιο αγωγό προς την Ιταλία. Τόσο ο TAP, όσο και ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) αλλά και ο "Ναμπούκο" ανταγωνίζονται για το φυσικό αέριο του νέου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν. Η επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτηθεί σε πρώτη φάση αναμένεται από την Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ως το τέλος του χρόνου. Η κυβέρνηση έχει θέσει πάντως ζήτημα συνεργασίας μεταξύ του ITGI και του TAP, με το σκεπτικό ότι απευθύνονται στις ίδιες πηγές προμήθειας και στις ίδιες αγορές ενώ ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια χάραξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου