Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Επίκαιρα και μη
Ζητείται… αλήθεια
Το πιο αποτυχημένο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης από όσα γνώρισε η μετεπαναστατική Ελλάδα, είναι ο «Καλλικράτης». Στην ιστορία του έθνους μας θα μείνει σαν ένας καταστρεπτικός σεισμός, σαν ένα «τσουνάμι» που εν ριπή οφθαλμού αφάνισε όσα μέχρι τώρα δημιούργησαν με τους αγώνες τους οι προηγούμενες γενεές. Δήμοι και Κοινότητες ερημώθηκαν και απώλεσαν πόρους συνταγματικά θεσμοθετημένους και κατοχυρωμένες αρμοδιότητες.
Παρόλα αυτά, ο υπουργός εσωτερικών και δράστης των θλιβερών αυτών «μεταρρυθμίσεων», έστειλε στους αρχηγούς των κομμάτων ενημερωτική επιστολή, στην οποία ισχυρίζεται πως «σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται θέμα υποχρηματοδότησης των δήμων καθώς τα σταθερά τους έσοδα υπερκαλύπτουν τις δαπάνες για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους».
Πρόσφατα όμως, πολλές δημοτικές αρχές, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία δημιουργικών έργων αλλά και την ανικανότητά τους να ανταποκριθούν σε στοιχειώδη καθήκοντα, αποκάλυψαν ότι στερούνται παντελώς επιχορηγήσεων. Ακόμη, πως η δυσκολία τυς να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τρίτους, οφείλεται στην απόφαση του κράτους να κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης για να εξοικονομήσει πόρους. Και το πιο εξωφρενικό, πως η μόνη πηγή ενίσχυσης των οικονομικών των δήμων, προέκυψε από τη συγχώνευση των σχολικών ταμείων, τα αποθεματικά των οποίων μεταφέρθηκαν με υπουργικές αποφάσεις στα δημοτικά ταμεία.
Προκύπτει αυτόματα το ερώτημα, ένα και μοναδικό: Ποιος από τους δύο λέει αλήθεια; Ο υπουργός ή οι δήμαρχοι; Μήπως κανείς τους; Ή μήπως και οι δύο;
Ας μη βιαστούμε να ρίξουμε εξ ολοκλήρου την ευθύνη στους δήμαρχους. Άλλοι, ψηλότερα ευρισκόμενοι, ευθύνονται για τη θλιβερή κατάσταση των δήμων. Άλλοι αποφάσισαν την αφαίμαξη των σχολικών ταμείων. Κι ακόμη, άλλοι δρομολογούνε τη βαθμιαία κατάργηση του ολοήμερου σχολείου. Ενός θεσμού που τον ξεκίνησε με δειλά βήματα ο Σημίτης και τον ολοκλήρωσε αποτελεσματικά ο Καραμανλής.
Οφείλουν όμως οι δήμαρχοι εν τούτοις να προστατέψουν τον εαυτό τους, αποκαλύπτοντας με ξεκάθαρες κουβέντες πως ο υπουργός δε λέει αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου