Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011


Επιστολή προς τον Δήμαρχο Χαλκηδόνος
Δημοσιεύουμε την επιστολή που έστειλε ο κ. Απόστολος Στεργιάδης προς τον Δήμαρχο.
ΠΡΟΣ
Δήμαρχο Χαλκηδόνος
κο. Δαϊκούδη Παναγιώτη                                                Γέφυρα  26-09-2011
Κοινοποίηση:
Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Αγ. Αθανασίου κο Μπίκο Ιωάννη,
Πρόεδρο ΔΗ.Κ.Ε.Χ κο. Πατσίδη Πασχάλη,
Πρόεδρο Δ.Κ. Γέφυρας κο. Ευσταθιάδη Χρήστο,
Πρόεδρο Δ. Σ. Χαλκηδόνας κο. Πλαγάκο Κων/νο,
Τοπικός Τύπος

Θέμα: «Σύσταση Επιτροπής Εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης»

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,
          Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να σας θυμίσω την υπόσχεσή σας, την υποχρέωσή σας απέναντι στους δημότες της Γέφυρας και του Δήμου γενικότερα, καθώς και να σας επισυνάψω μέρος των προτάσεών μου για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα που ως γνωστόν μέρος των διαπραγματεύσεως της παράδοσης της Θεσσαλονίκης από την παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία έγινε στην Γέφυρα, εξού και ο χαρακτηρισμός της ως Ιστορική Έδρα του δήμου Χαλκηδόνος.
Θα ήθελα να σας θυμίσω τα εξής:
α) Στη πανήγυρη της Γέφυρας την Κυριακή του Θωμά στις 1 Μαΐου 2011 ανακοινώσατε την σύσταση Επιτροπής Εορτασμού για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά δημόσια, αφού είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με εσάς, τον Αντιδήμαρχο δημοτικής ενότητας Αγ. Αθανασίου κο Μπίκο Ιωάννη, τον Πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας Γέφυρας κο. Ευσταθιάδη Χρήστο, τον Πρόεδρο Ν.Π.Δ.Δ. κο Χούλια Κωνσταντίνο και την Αντιπρόεδρο της Κοινωφελούς επιχείρησης για θέματα Πολιτισμού κυρία Γιαλοψού - Ψιλιτέλη Βικτωρία.
β) Σε ειδική συνεδρίαση Τοπικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την σύσταση επιτροπής Εορτασμού για τα 100 χρόνια την Τρίτη 31 Μάιου με παραβρισκόμενους εσάς, τον Πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας Γέφυρας κο. Ευσταθιάδη Χρήστο και όλο το Τοπικό Συμβούλιο, Αντιδήμαρχο δημοτικής ενότητας Αγ. Αθανασίου κο Μπίκο Ιωάννη, τον Πρόεδρο Ν.Π.Δ.Δ. κο Χούλια Κωνσταντίνο, τον πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο της Κοινωφελούς επιχείρησης για θέματα Πολιτισμού κύριο Πατσίδη Πασχάλη και την κυρία Γιαλοψού - Ψιλιτέλη Βικτωρία, Δημοτικούς Συμβούλους με καταγωγή από την Γέφυρα, προέδρους και συμβούλια Πολιτιστικών Φορέων της Γέφυρας καθώς και πλήθος ανθρώπων των Γραμμάτων και Τεχνών με καταγωγή την Γέφυρα όπως ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης που η καταγωγή του είναι η Γέφυρα. Εκεί δεσμευτήκατε να ορίσετε την Επιτροπή Εορτασμού των 100 χρόνων έως την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011.
γ) Στο Φεστιβάλ παραδοσιακών Χορών και Μουσικής στη 1 Σεπτεμβρίου για άλλη μία φορά εξαγγείλατε την δημιουργία Επιτροπής για τον Εορτασμό των 100 χρόνων.
Κύριε Δήμαρχε, Όπως είναι αυτονόητο, μια τέτοια επέτειος θα πρέπει να αποτελέσει επίκεντρο Τοπικού και Πανελλήνιου ενδιαφέροντος, αντάξιο της μακρόχρονης και λαμπρής ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα αλλά και της προοπτικής της στο χρόνο και στο χώρο.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάληψη  σημαντικών πρωτοβουλιών και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων αντίστοιχου ενδιαφέροντος και με βασικά στοιχεία την εξωστρέφεια, την πρωτοτυπία και την ενεργοποίηση όλων των πολιτών, όλων των Φορέων και όλων των ανθρώπων του Πολιτισμού, όχι μόνο της Γέφυρας, αλλά όλου του Δήμου μας.
Θα πρέπει ένα τέτοιο γεγονός να το διαχειριστείτε ως «γεγονός του αιώνα» για τον Δήμο μας, μια ευκαιρία πανελλήνια προβολή του Δήμου μας. Ο καιρός όμως περνάει εις βάρος μια επιτυχημένης διοργάνωσης, σας ενημερώνω πως για μια συναυλία π.χ. διεθνούς απήχησης, θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα με δύο χρόνια πριν.
Η επέτειος αυτή θα μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και προοπτική τουριστικής προβολής όλου του Δήμου.
Αν θέλουμε Κύριε Δήμαρχε να έχουμε λαμπρό εορτασμό που θα αντανακλάσει στην πανελλήνιο θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνουν το ταχύτερο τα εξής:
i)             Απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και έγκριση κατ’ αρχήν λαμπρούς εορτασμούς καθ’ όλη την διάρκεια του 2012 με τίτλο: «Γέφυρα 2012».
ii)           Απόφαση Δημιουργίας «Επιτροπής Εορτασμού των 100 χρόνων», ενός ολιγομελούς ευέλικτου συντονιστικού οργάνου, και ενός ευρύτερου οργάνου απαρτιζόμενο από προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών, Πολιτιστικούς φορείς, φορείς του Δήμου.
iii)          Ένταξη στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2012 οικονομικούς πόρους ικανούς να ανταπεξέλθουν στις εκδηλώσεις για όλο το 2012.
Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν τον “εναγκαλισμό” από μέρους σας, την πεποίθηση πρώτα από σας πως η επέτειος αυτή θα καταφέρει να κάνει γνωστό το Δήμο μας στο πανελλήνιο και το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων πόλο Ιστορικής διαδρομής για την Ελλάδα και όλα τα Βαλκάνια.
Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να καταθέσω τις απόψεις μου, και μέρος των προτάσεών μου, για δράσεις και εκδηλώσεις που θα τονίσουν τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων της απελευθέρωσης:
·           Άμεση συγκρότηση της Επιτροπής Εορτασμού των 100 χρόνων, καθώς και του ολιγομελούς Συντονιστικού Οργάνου, υπό την προεδρία σας.
·           Συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συντονισμός δράσεων για τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων.
·           Ανακαίνιση ενός κτιρίου από τα πέριξ κτίρια του Μουσείου και δημιουργία Μουσείου «Ανταλλαγέντων Προσφύγων με την Συνθήκη της Λοζάνης». Το 90 -95% του πληθυσμού του Δήμου μας είναι 2ης και 3ης γενιάς πρόσφυγες από Ανατολική Θράκη, Κωνσταντινούπολη, Ανατολική Ρωμυλία, Μικρά Ασία, Σμύρνη, Πόντο και Καππαδοκία. Οι μνήμες των παππούδων μας προσφύγων είναι νωπές ακόμα, στοιχεία του ξεριζωμού και του πόνου που βίωσαν οι παππούδες μας ακόμα υπάρχουν, ένας καλός συντονισμός από εθελοντικές οργανώσεις και Πολιτιστικούς Συλλόγους στα χωριά μας και η ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς σημαντικά κόστη.
·           Συντονισμός όλων των Πολιτιστικών Φορέων του Δήμου μας τις πολιτιστικές τους δράσεις να τις εντάσσουν σε ένα γενικότερο σχεδιασμό εορτασμού της Επετείου των 100 χρόνων.
·           Έκδοση βιβλίου από τον Δήμο με αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα της παράδοσης της Θεσσαλονίκης και τις διαπραγματεύσεις που διαδραματίστηκαν στο Τόψιν.
·           Έκθεση φωτογραφίας από τους μαθητές των σχολείων 2βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας με θέμα «Γέφυρα 2012».
·           Συνεργασία με τις Πρεσβείες Βαλκανικών κρατών που ενεπλέχθησαν στους Βαλκανικούς πολέμους, της Σερβίας, Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Τουρκίας, έτσι ώστε να δώσουμε χαρακτήρα συμφιλίωσης στην Επέτειο.
·           Συνεργασία για συντονισμό των Επετειακών εκδηλώσεων με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης και τον Στρατό.
·           Προγραμματισμό μιας μεγάλης μουσικής συναυλίας με καλλιτέχνη διεθνούς καριέρας (Μάριος Φραγκούλης,  Goran Bregovic κλπ).
·           Προγραμματισμό Φεστιβάλ Βαλκανικής Μουσικής με μουσικές μπάντες από όλα τα Βαλκάνια.
·           Φεστιβάλ Θεάτρου.
·           Αποκορύφωση των εκδηλώσεων «Γέφυρα 2012» στις 26 Οκτωβρίου 2012 με τον Ιστορικό εορτασμό της απελευθέρωσης.
Όλα αυτά όμως κύριε Δήμαρχε απαιτούν την πολιτική βούληση από μέρους σας και την άμεση δημιουργία της Επιτροπής Εορτασμού των 100 χρόνων.
Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο, οι φορείς όπως Δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφέρειες Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας, Γεν Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης και Στρατός ήδη ετοιμάζουν Επιτροπές Εορτασμού γιατί θεωρούν την γιορτή αυτή «Ευκαιρία Αιώνα» για την προβολή τους και την ανάδειξή τους ως τουριστικό προορισμό.
Εύχομαι και ελπίζω η επιστολή μου αυτή να βρει ανταπόκριση και να δούμε ένα εορτασμό αντάξιο της Ιστορίας της Γέφυρας και του Δήμου μας γενικότερα!

Με εκτίμηση
Στεργιάδης Απόστολος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου