Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Λουκέτο βάζουν 2 στα 10 καταστήματα

Δραματική είναι εικόνα της αγοράς στη συμπρωτεύουσα αφού μέσα σε μόλις οκτώ μήνες δύο στα δέκα καταστήματα (ποσοστό 17%) εβάλαν λουκέτο.
Πρόκειται για ισόγεια καταστήματα στους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης, όπως στην Τσιμισκή,στη Βενιζέλου,στη Μητροπόλεως, στην Εγνατίας και στην Αγίας Σοφίας, αφήνοντας άνεργους περίπου 1.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με έρευνα επιστημονικής ομάδας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).
Στο διάστημα 1/1/2011-1/8/2011, οι διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα του ΕΕΘ (3.468) ξεπέρασαν για πρώτη φορά -κατά 869- τις εγγραφές (2.603), με τις πρώτες να αυξάνονται κατά 33% σε σχέση με πέρυσι και τις δεύτερες να μειώνονται κατά 18%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2008 οι εγγραφές ήταν κατά 1.247 περισσότερες από τις διαγραφές, το 2009 υπερτερούσαν κατά 1.020 και το 2010 κατά 228, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας, που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.
Ο κ. Ζορπίδης απέδωσε την κατάσταση στην οικονομική κρίση «οι επαγγελματίες βιώνουν «μείωση πωλήσεων κατά 50% την τελευταία τριετία», στο ασταθές οικονομικό περιβάλλον «σε 22 μήνες είχαμε οκτώ φορολογικά νομοσχέδια» στην έλλειψη ρευστότητας, στο παραεμπόριο (που κατά τον ίδιο ξεπερνά το 30%), στο υψηλό λειτουργικό κόστος όπως και στην ολοφάνερη έλλειψη θεσμών στήριξης.
Ο ίδιος βλέπει ως διέξοδο στο πρόβλημα, τη δημιουργία σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές και ΦΠΑ όπως και τη βελτίωση ρευστότητας και δανειακών όρων σε συνδυασμό βέβαια με την πάταξη παραεμπορίου.
«Πριν τρία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ . Ζορπίδης «δεν υπήρχε ούτε ένα κλειστό κατάστημα σε αυτές τις οδούς. Με το που έκλεινε ένα, την επόμενη κιόλας μέρα κάποιος αγόραζε τον αέρα και άνοιγε αμέσως άλλο».
Πρόσθεσε ότι ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες αρχίζουν ξανά να «μεταναστεύουν» εκτός Ελλάδας, αναζητώντας ευνοϊκότερες φορολογικές και οικονομικές συνθήκες.
Κλείνουν τα μαγαζιά ένδυσης και υπόδησης
Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2011 έκλεισαν 191 ισόγεια εμπορικά καταστήματα επί συνόλου 1.134 μαγαζιών, με το πρόβλημα να αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις με είδη ένδυσης-υπόδησης.
Σε χειρότερη μοίρα βρέθηκαν στο οκτάμηνο οι έμποροι των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας (όπου παραμένει «στα αζήτητα» το 23% των καταστημάτων), ενώ η Αγίας Σοφίας έπεται (22%), συνεπεία και των έργων του μετρό.
Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στις Τσιμισκή και Μητροπόλεως, όπου κλειστά και ανεκμετάλλευτα είναι το 10% και 11% των καταστημάτων αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη, αν συνυπολογιστούν και τα ανώγεια καταστήματα, τα οποία λόγω του ότι βρίσκονται σε όροφο υφίστανται και το μεγαλύτερο πλήγμα, τότε τα ποσοστά λουκέτων και ανεργίας αυξάνονται σημαντικά.
Επεσήμανε ακόμη πως τα ενοίκια έχουν μειωθεί αισθητά δίνοντας ως παράδειγμα κατάστημα στη Μητροπόλεως το οποίο μέχρι πριν λίγα χρόνια ενοικιαζόταν προς 3.500 ευρώ το μήνα τώρα το ενοίκιό του διαμορφώνεται στα 1700 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα μέλη του ΕΕΘ, σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο του επιμελητηρίου, Κώστα Ποσειδώνος, τους τελευταίους 20 μήνες -μεταξύ 1/1/2010 και 31/8/2011- έχει κλείσει το 25,5% των επιχειρήσεων, που παρέμεναν εγκατεστημένες στις πέντε οδούς μέχρι τις 31/12/2009.
Προσπάθεια χριστουγεννιάτικης αναζωογόνησης της αγοράς
Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί ποια εταιρεία θα αναλάβει το έργο του στολισμού και της διοργάνωσης χριστουγεννιάτικων δρώμενων στην πλατεία και στην οδό Αριστοτέλους, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της αγοράς, από 1/12/2011 μέχρι 10/1/2012.
Τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είχε απευθύνει το ΕΕΘ, στο κάλεσμα του οποίου ανταποκρίθηκαν οι: Helexpo-Attract Productions, Expo Ζυγουράκης και Eventeam Μαρκάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη, ο δήμος συμφώνησε ήδη να διαθέσει την πλατεία και την οδό Αριστοτέλους για το στήσιμο του χριστουγεννιάτικου χωριού, με τουλάχιστον 15 σπιτάκια, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει καταστήματα, αλλά αναμένεται να εντυπωσιάσει τους επισκέπτες του με το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο των Βαλκανίων (άνω των 20 μέτρων), παγοδρόμιο και παγοπίστα, γκαλερί με γλυπτά πάγου κτλ.
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ζορπίδης, τα δρώμενα θα έχουν μηδενικό κόστος για το ΕΕΘ, λόγω και των περιορισμών, που θέτουν οι επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές. Οι δαπάνες θα καλυφθούν από τα έσοδα των παιχνιδιών του χωριού (που θα έχουν, κατά τον ίδιο, δελεαστικές τιμές) και από χορηγίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου