Διορία έξι μηνών για τη δημοπράτηση έργων
Νέες οδηγίες προς τους φορείς για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ. Σύσκεψη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Τον κίνδυνο οριστικής απένταξής τους από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αντιμετωπίζουν πλέον όσα έργα υποδομής και ανάπτυξης δεν είναι ώριμα. Αν μέσα σε έξι μήνες από την ένταξή τους δεν δημοπρατηθούν, θα ακυρώνονται, ενώ τα νέα έργα θα πρέπει να δημοπρατούνται μέσα σε διάστημα 60 ημερών. Στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, πάντως, από τα δεκάδες ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ, 14 σημειώνουν ήδη μεγάλες καθυστερήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς που τα υπέβαλαν θα πρέπει να πατήσουν γκάζι προκειμένου να τα δημοπρατήσουν, διαφορετικά θα ακυρωθούν. Επίσης, για έργα που δίνονται με αυτεπιστασία από δήμους, περιφέρειες και άλλους φορείς, η μέγιστη προθεσμία δημοπράτησής τους είναι μόλις 30 ημέρες. Τις επισημάνσεις αυτές, τις οποίες έχει ήδη γνωστοποιήσει και ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, έκανε στη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η διευθύντρια της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ, Αγγελική Ωραιοπούλου. Παρουσία σχεδόν του συνόλου των δημάρχων του νομού Θεσσαλονίκης και εκπροσώπων δεκάδων φορέων, εξήγησε ότι ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις 13 περιφέρειες της χώρας έδωσε νέες αυστηρές οδηγίες για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, καθιστώντας σαφές ότι πλέον έργα που έχουν ενταχθεί και δεν δημοπρατούνται μέσα σε έξι μήνες, θα απεντάσσονται. Επίσης, όπως εξήγησε η κ. Ωραιοπούλου, θα ανακαλούνται όλες οι χρηματοδοτήσεις των έργων που έχουν ενταχθεί και δεν έχουν προχωρήσει σε κατασκευαστικές πράξεις.
Κατηγορίες έργων
Σύμφωνα με τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, οι φορείς που καλούνται να υποβάλουν έργα στο ΕΣΠΑ θα πρέπει να επιλέξουν τις εξής κατηγορίες:
Διαχείριση οικιακών απορριμμάτων
Διαχείριση πόσιμου νερού
Αστικές αναπλάσεις
Δίκτυα αποχέτευσης και αντιπλημμυρικά έργα
Υποδομές εκπαίδευσης και υγείας
Κοινωνικές υποδομές.
Τον κίνδυνο απένταξης πολλών έργων, λόγω καθυστερήσεων, επεσήμανε και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι ανάγκη να επιλεγούν προς ένταξη έργα “σημαίας”, αυτά δηλαδή που είναι ουσιαστικά για τον πολίτη. “Θα είναι χρήσιμο να επικεντρωθούμε σε έργα που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής, την υγεία και την παιδεία, καθώς είναι οι μόνοι τομείς όπου υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα κονδύλια” σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.
Έργα που καθυστερούν στη Θεσσαλονίκη
Μεταξύ των έργων που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και αφορούν στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, υπάρχουν 14 τα οποία -σύμφωνα με τη διευθύντρια της διαχειριστικής αρχής κ. Ωραιοπούλου- εμφανίζουν καθυστερήσεις στη διαδικασία ολοκλήρωσής τους. Αυτά είναι:
1. Ο εξοπλισμός νοσοκομείων και
2. Κέντρων Υγείας. Η καθυστέρηση οφείλεται σε διαδικασίες του υπουργείου Υγείας και προχωρούν σύντομα.
3. Tο εξαθέσιο δημοτικό σχολείο Κερασιάς στη Μηχανιώνα.
4. Το 2ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας - απαιτεί επιπλέον πιστώσεις.
5. Η αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στη θέση Καλαμάκι στους Ταγαράδες.
6. Η χρηματοδότηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία.
7. Το Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων.
8. Το διθέσιο νηπιαγωγείο Καλοχωρίου.
9. Η αστική ανάπλαση Περαίας.
10. Δύο γεωτρήσεις στη δημοτική ενότητα Περαίας.
11. Η ανάπλαση δημοτικής ενότητας Θέρμης.
12. Το πολυλειτουργικό κέντρο δημοτικής ενότητας Ελευθερίου Κορδελιού
13. Η ανάπλαση Ελαιορέματος στη δημοτική ενότητα Πυλαίας.
14. Το σύστημα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού στη δημοτική ενότητα Αγίου Αθανασίου του δήμου Χαλκηδόνας.
Τι προτείνουν οι δήμαρχοι
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν και οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πρότειναν έργα κοινωνικής υποδομής και εκπαίδευσης, δεδομένων των αναγκών που έχουν ανακύψει στην πόλη και την περιφέρειά της. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης πρότεινε την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της θαλάσσιας συγκοινωνίας, παρότι, όπως είπε, δεν είναι ώριμο. “Είναι ένα έργο το οποίο θα ανακουφίσει την πόλη της Θεσσαλονίκης και ο κεντρικός δήμος έχει δηλωμένη την πρόθεσή του να το στηρίξει” σημείωσε.
Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ζήτησε από τους φορείς να “διεκδικήσουμε επαναφορά κονδυλίων για σχολεία, κοινωνικές υποδομές και περιβάλλον, και να συνεργαστούν οι υπηρεσίες της περιφέρειας με αυτές των δήμων στα έργα οδοποιίας”. Συγκεκριμένα ανέφερε τον δρόμο προς το νοσοκομείο Παπανικολάου που, όπως είπε, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, καθώς και τους οδικούς άξονες του Ευόσμου και της Πολίχνης που έχουν έξοδο προς την περιφερειακή οδό.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης είπε πως οι προτάσεις του δήμου αφορούν σε αναπλάσεις και κοινωνικές υποδομές, καθώς και σε αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Αντίθετα ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος σημείωσε πως η δυτική Θεσσαλονίκη στενάζει από τη φτώχεια και την ανεργία και γι’ αυτό “καλό θα ήταν να γίνουν βαθιές αλλαγές στο επιχειρησιακό σχέδιο και να σκεφτούμε έργα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου