Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

«Ντόμινο» καταλήψεων σε σχολεία της Θεσσαλονίκης
             
Μορφή «χιονοστιβάδας» έχουν πάρει οι καταλήψεις στα διδακτήρια του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς ολοένα και περισσότερα σχολεία μπαίνουν στο χορό των κινητοποιήσεων. Χτες κλειστές παρέμειναν οι πόρτες σε 81 σχολεία από το ανατολικό μέχρι το δυτικό άκρο της πόλης, όταν την περασμένη Παρασκευή οι καταλήψεις δεν ξεπερνούσαν τις 63.
Σύμφωνα με τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, κατεβασμένα... ρολά είχαν μέχρι χτες 45 σχολεία (από 34 που ήταν την περασμένη Παρασκευή), ενώ σε ένα, το 2ο Γυμνάσιο Θέρμης, οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους. Στη δυτική Θεσσαλονίκη, «λουκέτο» μπήκε σε ακόμη εννιά σχολεία, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων να ανέρχεται στα 36.
Το σύνθημα για... κλειστά σχολεία δόθηκε κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Μαθητών νομού Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με το γραμματέα του συντονιστικού οργάνου των μαθητών, Αστέρη Παναγιώτου, κατά τη συνεδρίαση άναψε το «πράσινο φως» για μαζικές διήμερες καταλήψεις μέχρι σήμερα, ενώ νέες γενικές συνελεύσεις θα πραγματοποιηθούν από αύριο, προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, οι μαθητές προγραμματίζουν για σήμερα τοπικές κινητοποιήσεις στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, ενώ την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου οργανώνουν νέο συλλαλητήριο μαζί με φοιτητές της πόλης.
Τα αιτήματα
Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικό προσωπικό, τις ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, ενώ μεμονωμένα αιτήματα καταγράφονται και για το ζήτημα των συγχωνεύσεων στα σχολεία. Το ζήτημα, πάντως, των αυξανόμενων καταλήψεων προβληματίζει έντονα την εκπαιδευτική κοινότητα. Χτες, μάλιστα, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Παύλος Ματζιάρης, πραγματοποίησε σύσκεψη με τους διευθυντές των σχολείων της περιοχής ευθύνης του, ώστε να αναζητηθούν λύσεις για την εκτόνωση της κατάστασης. Οπως ανέφερε στον «Α» ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θ. Καρτσιώτης, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις συγκαλείται το σχολικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «ότι τα προβλήματα στην παιδεία δε λύνονται με κλειστά σχολεία». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πανελλαδικό επίπεδο οι μαθητικές καταλήψεις με βάση τα τελευταία στοιχεία ανέρχονται στις 250.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου