Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Η δίαιτα σκότωσε 24χρονη φοιτήτρια
       
Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος 24χρονης φοιτήτριας στην Καβάλα, ο οποίος αποδίδεται στη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων για το αδυνάτισμα. Η νεαρή, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που διενέργησε την εξέταση, μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών έχασε 48 κιλά, για να υποστεί τελικά έμφραγμα του μυοκαρδίου, εξαιτίας του οποίου εξέπνευσε στο διαμέρισμά της.
Η 24χρονη έχασε τη ζωή της στις 19 Αυγούστου, αλλά τόσο από την εξέταση του διαμερίσματος όσο και από τις καταθέσεις που έλαβαν οι αστυνομικοί δημιουργήθηκαν υποψίες για τους λόγους που οδήγησαν στο έμφραγμα, καθώς αποδείχτηκε ότι δεν είχε ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων. Η κοπέλα ζύγιζε 98 κιλά και ήταν ύψους 1,63 μέτρου, όπως μετέφεραν οι γονείς της, αλλά σε διάστημα τεσσάρων μηνών είχε μείνει μισή, χωρίς οι οικείοι της να μπορούν να δώσουν εξηγήσεις για την απότομη απώλεια βάρους τού παιδιού τους, καθώς η κοπέλα τούς μιλούσε για δίαιτα που έκανε.
“Δεν γίνεται διαφορετικά, να χάσεις τόσα κιλά μέσα σε τόσο μικρό διάστημα, από τη στιγμή που δεν υπήρχαν άλλα προβλήματα υγείας τα οποία θα φαίνονταν από την εξέταση”, τόνισε στη “Μ” ο ιατροδικαστής Καβάλας Σπύρος Κουτσούκης, ο οποίος διενήργησε εκτεταμένη έρευνα, ενημερώνοντας μέχρι και τον ΕΟΦ για την υπόθεση. “Υπάρχουν σκευάσματα διαίτης τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα στο ίντερνετ, για τη χορήγησή τους όμως απαιτείται συνταγή καρδιολόγου”, τόνισε ο ιατροδικαστής.
Τα ευρήματα που επέτειναν τις υποψίες του, ότι ο θάνατος της 24χρονης προήλθε από χρήση σκευασμάτων που περιέχουν συγκεκριμένη δραστική ουσία η οποία περιέχεται στα περισσότερα διαιτητικά φάρμακα, ήταν ότι η κοπέλα το τελευταίο διάστημα παρουσίαζε ακατάσχετη αφόδευση. “Βρήκαμε σημεία αφόδευσης και μέσα στο διαμέρισμα. Η κοπέλα δεν προλάβαινε να φτάσει στην τουαλέτα, και πιστεύουμε ότι είχε φτάσει στο σημείο να έχει 6 έως 7 φορές την ημέρα τέτοιες παρενέργειες”, εκτίμησε ο ιατροδικαστής. Σε συνδυασμό με τις καταθέσεις συγγενών και γειτόνων που συγκέντρωσε η αστυνομία, από την πλευρά της οποίας έγινε η προανάκριση για την υπόθεση, εκτιμάται πως η 24χρονη έπαιρνε χάπια αδυνατίσματος το τελευταίο τετράμηνο, χωρίς να το αποκαλύψει στους γονείς της. Ωστόσο μάρτυρες ανέφεραν πως τον τελευταίο μήνα είχε σταματήσει τη χρήση τους, αφού βρισκόταν στο πατρικό της σπίτι για το καλοκαίρι, ενδεχομένως όμως οι παρενέργειες να συνεχίστηκαν με την επιστροφή της στην Καβάλα. Πάντως, παρά την έρευνα δεν βρέθηκε δείγμα συγκεκριμένου σκευάσματος και αναμένεται το αποτέλεσμα των τοξικολογικών εξετάσεων.
“Δεν θέλουμε να ενοχοποιήσουμε το συγκεκριμένο χάπι, αλλά πρέπει να γίνει έλεγχος για τη χρήση του”, κατέληξε ο ιατροδικαστής. Ο κ. Κουτσούκης μετά τον θάνατο της νεαρής ξεκίνησε αγώνα ενημέρωσης για την ορθή χρήση τέτοιων σκευασμάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επαφές με φαρμακοποιούς και γιατρούς πριν καταλήξει στο συμπέρασμά του, ενώ έγγραφα έστειλε και σε ψυχολόγους που αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου