Σε εφεδρεία 330-350 εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη
Μπορεί οι δημοσιονομικές εξελίξεις να απαιτούν την άμεση ενεργοποίηση και εφαρμογή της διάταξης για την εργασιακή εφεδρεία ή τουλάχιστον αυτό να υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, όμως πολύ δύσκολα οι εμπλεκόμενοι, αρχικά 151, πιθανόν 120 και τελικά περίπου 500 φορείς, θα κινηθούν με ταχύτητα όσον αφορά την εκτίμηση του πλεονάζοντος προσωπικού τους και την υποβολή προτάσεων που θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον το 10% των εργαζομένων, οι οποίοι θα δουν την έξοδο από την εργασία.
Στη Θεσσαλονίκη εδώ και μία εβδομάδα σε όσους φορείς και επιχειρήσεις «ακουμπά» η υπόθεση της εργασιακής εφεδρείας επικρατεί χάος, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αγανακτισμένοι, οι διοικήσεις αμήχανες και σχεδόν από παντού ακούγεται ένα «γιατί». Γιατί βρισκόμαστε στη λίστα των 151; Και σχεδόν όλοι ελπίζουν ότι τελικά θα εξαιρεθούν.
Η έδρα του ΟΣΕ και των θυγατρικών του μπορεί να βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά στη Βόρεια Ελλάδα ζουν και εργάζονται περίπου 1.500 σιδηροδρομικοί, στη συντριπτική πλειονότητά τους στη Θεσσαλονίκη. Κανείς δεν ξέρει πώς θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία, αλλά και πώς η διοίκηση του Οργανισμού θα μπορέσει να στείλει τη σχετική πρόταση μέχρι την άλλη Δευτέρα. Το ότι 150 θεσσαλονικείς σιδηροδρομικοί θα ενταχθούν στο καθεστώς της εφεδρείας δεν προκύπτει από πουθενά. Μπορεί να είναι λιγότεροι -και η εφεδρεία να «χτυπήσει» σε νομούς όπου ο ΟΣΕ δεν έχει πλέον δραστηριότητα, όπως η Φλώρινα- μπορεί όμως να είναι και διπλάσιοι, αν ο Οργανισμός παραδώσει σε ιδιώτες το μηχανεργοστάσιο της Μενεμένης, όπου απασχολούνται 300 άτομα.
Στην ΕΛΒΟ, το τελευταίο μεγάλο εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, από την περασμένη Δευτέρα ακούγονται πολεμικές ιαχές και οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Η ΕΛΒΟ έπειτα από επάλληλες μειώσεις προσωπικού σήμερα αριθμεί 440 εργαζόμενους, πολλών ειδικοτήτων. Για να διαμορφωθεί το πλάνο του 10% (44 άτομα), υπάρχουν και εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και εργαζόμενοι χαμηλών τυπικών προσόντων. Πάντως όλοι πιστεύουν ότι το 10% είναι μόνον η αρχή και πως στη συνέχεια, με την αξιολόγηση από εξωτερικό σύμβουλο, θα πέσει μεγάλη σφαγή στις θέσεις εργασίας.
Στην «Εγνατία Οδό Α.Ε.» οι εργαζόμενοι φτάνουν τους 243 από τους 260 το 2010. Οι 223 έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και περίπου 15 ανήκουν στην κατηγορία «κοντά στη σύνταξη ή χαμηλών τυπικών προσόντων». Από την Πέμπτη στα γραφεία της εταιρείας επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και τα στελέχη της «Εγνατίας Οδού» λένε πως δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια θέμα πλεονάζοντος προσωπικού. Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έχει αναλάβει πληθώρα έργων, ακόμη και σε νησιά, και μάλιστα πρόσφατα το ΑΣΕΠ ενέκρινε τις προσλήψεις 30 εργαζομένων με συμβάσεις έργου. Επίσης πρόσφατα η εταιρεία προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για μεγάλα έργα. Φόβοι για μεγάλη μείωση του προσωπικού, που ίσως και να φτάσει το 50%, έχει προκαλέσει η αναμενόμενη έλευση του εξωτερικού συμβούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Υποδομών δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για την ένταξη της «Εγνατίας Οδού» στη λίστα των 151. Η «Αττικό Μετρό» απασχολεί στη Θεσσαλονίκη έναν μικρό αριθμό υψηλόβαθμων στελεχών της -οι εργαζόμενοι στην κοινοπραξία και στις τεχνικές εταιρείες τούς αποκαλούν «τα μεγάλα αφεντικά»- και είναι μάλλον απίθανο κάποιοι να οδηγηθούν στην εφεδρεία.
Helexpo και ΔΕΘ
Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας καλείται επίσης να «συνεισφέρει» στην εργασιακή εφεδρεία, θυσιάζοντας το 10% του ανθρώπινου δυναμικού του, δηλαδή συνολικά εννέα εργαζόμενους από τις δύο εταιρείες, την Helexpo A.E. και τη ΔΕΘ Α.Ε. Το νέο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο προσωπικό, ωστόσο στελέχη της Helexpo A.E., που απασχολεί 57 εργαζόμενους αορίστου χρόνου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, εκτιμούν ότι θα βρεθούν έξι άτομα που είτε θα τεθούν οικειοθελώς στην εργασιακή εφεδρεία είτε θα συνταξιοδοτηθούν. Το ίδιο ισχύει και για τη ΔΕΘ Α.Ε., που απασχολεί 32 άτομα και βάσει των εντολών της κυβέρνησης πρέπει να περάσουν στην εργασιακή εφεδρεία τρία ή τέσσερα άτομα. Ωστόσο η εταιρεία δεν έχει πλεονάζον προσωπικό, αφού οι οργανικές θέσεις της είναι 120 και περίπου οι μισές είναι κενές.
Η έδρα του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος-Κρέατος βρίσκεται στην Αθήνα, όμως στη Θεσσαλονίκη ζουν οι 82 από τους 88 εργαζόμενους. Θέμα πλεονάζοντος προσωπικού δεν φαίνεται να υπάρχει, καθώς κάθε χρόνο ο Οργανισμός προσλαμβάνει περίπου 70 έκτακτους, για να μπορεί να διενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους. Μόνον δύο είναι κοντά στη σύνταξη, αρκετοί έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα, αλλά καλύπτουν απολύτως πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως οι οδηγοί που μεταφέρουν το επιστημονικό προσωπικό στα μαντριά και στις στάνες. Στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι είναι 21, ενώ οι θέσεις σύμφωνα με το οργανόγραμμα είναι 40, οπότε δύσκολα σηκώνει συζήτηση το θέμα με το πλεονάζον προσωπικό. Δύο εργαζόμενοι είναι κοντά στη συνταξιοδότηση.
ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εργαζόμενοι στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης δεν συμφωνούν ότι δουλεύουν σε ΔΕΚΟ, αν και ήδη έχουν υποστεί όλες τις μειώσεις μισθών που έγιναν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τώρα τόσο η ΕΡΤ3 όσο και το γραφείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στη λίστα των οργανισμών που οφείλουν να θέσουν το 10% του ανθρώπινου δυναμικού τους σε εργασιακή εφεδρεία. Οι δημοσιογράφοι των δύο μέσων ενημέρωσης αντιδρούν στο μέτρο και προχωρούν αύριο σε στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
Στη λεωφόρο Στρατού, όπου εδρεύει η ΕΡΤ3, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία, αφού βάσει των κυβερνητικών αποφάσεων άμεσα πρέπει να μπουν στο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά ήθη και έθιμα καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας 42 εργαζόμενοί της. Με το που έγινε αυτό γνωστό, έξι εργαζόμενοι (δύο δημοσιογράφοι και τέσσερις διοικητικοί και τεχνικοί) που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ζήτησαν να βγουν στη σύνταξη. Αυτά μέχρι την περασμένη Παρασκευή, καθώς διοικητικά στελέχη της ΕΡΤ θεωρούν βέβαιο ή και ευελπιστούν ότι τις προσεχείς ημέρες θα αυξηθούν σημαντικά οι σχετικές αιτήσεις για συνταξιοδότηση, ώστε να χυθεί όσο το δυνατόν λιγότερο αίμα. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, είναι αδύνατο να καλυφθεί το 10% της εργασιακής εφεδρείας με τέτοιου τύπου αποχωρήσεις σε τόσο μικρό διάστημα και κάποιοι πρέπει να θυσιαστούν είτε οικειοθελώς είτε υποχρεωτικώς βάσει των κριτηρίων που έχει θέσει η κυβέρνηση. Η ΕΡΤ3 απασχολεί συνολικά 422 άτομα με σύμβαση αορίστου χρόνου, εκ των οποίων οι 170 είναι δημοσιογράφοι, τόσο για τη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού όσο και των τριών ραδιοφώνων. Πλεονάζον προσωπικό όχι μόνον δεν υπάρχει, αλλά, εάν λάβουμε υπόψη τις εξαγγελίες του Ηλία Μόσιαλου για αναβάθμισή της ως δεύτερου πυλώνα της ΕΡΤ, θα έπρεπε να γίνουν προσλήψεις. Εξάλλου πριν από λίγους μήνες η ΕΡΤ3 προσέλαβε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου περίπου 55 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων, για να καλύψει πάγιες ανάγκες της και ανάγκες των φετινών εκπομπών της.
Στην υποδιεύθυνση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζονται 55 άτομα με συμβάσεις αορίστου χρόνου, εκ των οποίων περίπου οι 35 είναι δημοσιογράφοι, πρέπει να φύγουν άμεσα πέντε έως έξι άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός αυτός ενδέχεται να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από αποχωρήσεις για συνταξιοδότηση, αφού υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Συγχαρητήρια… στην εφεδρεία!
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης έχει λιγότερους από 90 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η έννοια του πλεονάζοντος προσωπικού, όπως υποστηρίζει η διοίκησή του, δεν ισχύει για τα κέντρα έρευνας, όπου όσο περισσότεροι ερευνητές υπάρχουν τόσο περισσότερο ερευνητικό έργο παράγεται. Η διοίκηση του Κέντρου προσανατολίζεται στο να απαντήσει στο υπουργείο Οικονομικών στέλνοντας μία επιστολή της Άννας Διαμαντοπούλου (9 Σεπτεμβρίου 2011) προς τον πρόεδρο του ΕΚΕΤΑ Θανάση Κωνσταντόπουλο: «Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια πληροφορηθήκαμε πρόσφατα για την αναφορά του ΕΚΕΤΑ στον κατάλογο των πρώτων 20 Ευρωπαϊκών Οργανισμών Έρευνας με την πλέον επιτυχημένη συμμετοχή στην προσέλκυση χρηματοδότησης από τα Προγράμματα του FP7 για τα έτη 2007-2010», αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας. Στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας οι εργαζόμενοι είναι τρεις και ο 0,3 που θα βγει στην εφεδρεία έχει γίνει ανέκδοτο. Στη Θεσσαλονίκη το δυναμικό του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών φτάνει τους 37 εργαζόμενους.
Τα προνοιακά
Και στα τρία προνοιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται στην αρχική λίστα των 151, διοικήσεις και εργαζόμενοι έπεσαν από τα σύννεφα, όταν έμαθαν τα νέα… Η Σχολή Τυφλών, με πολλά και γνωστά προβλήματα, έχει 50 εργαζόμενους, που εξυπηρετούν 24 τροφίμους και 50 μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές. Η Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος έχει 34 εργαζόμενους -μόνον οι δώδεκα όμως έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου- που φροντίζουν 50 ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα. Στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής Καλαμαριάς εργάζονται 23 άτομα, τα 21 με σύμβαση αορίστου χρόνου. Το σύνολο του προσωπικού, που εξυπηρετεί 80 παιδιά με νοητικές στερήσεις, είναι απλήρωτο εδώ και επτά μήνες… εξαιτίας της μεγάλης σποραδικότητας με την οποία καταβάλλονται κάποιες ενισχύσεις από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε ένα υποθετικό σενάριο όπου θα έβγαιναν στην εφεδρεία οι δύο οδηγοί δεν θα ήταν δυνατή η μεταφορά των παιδιών στο Κέντρο, που έχει χαρακτήρα φιλανθρωπικού ιδρύματος παρά την… αναβάθμισή του από το υπουργείο Οικονομικών σε ΔΕΚΟ.
Ο πολιτισμός της εφεδρείας
Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υπάρχουν 98 εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Πέρυσι ήταν 116 και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Σωτήρης Χατζάκης έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σύμφωνα με το οργανόγραμμα. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και η διοίκηση του ΚΘΒΕ ποντάρει στην εκκρεμότητα που υπάρχει σχετικά με την εξαίρεση των κρατικών σκηνών από το νόμο για τις ΔΕΚΟ. Στο Μέγαρο Μουσικής οι εργαζόμενοι είναι 40 και κανένας δεν είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Κανείς επίσης δεν πιστεύει πως ανήκει στο δημόσιο τομέα… Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οι εργαζόμενοι είναι 25, όλοι εξειδικευμένοι και μάλλον αναγκαίοι για τη λειτουργία του μουσείου. Η Όπερα Θεσσαλονίκης έχει διαλυθεί, αλλά τα νέα, το πιθανότερο, δεν έχουν φτάσει ακόμη στο υπουργείο Οικονομικών. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου οι 30 εργαζόμενοι ασχολούνται πυρετωδώς με την προετοιμασία του φετινού Φεστιβάλ και όχι με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Το Μουσείο Φωτογραφίας έχει οκτώ εργαζόμενους και το θέμα το εξετάζει η νομική υπηρεσία του μουσείου. Το ΝΟΗΣΙΣ με 26 και το Τελλόγλειο με δέκα εργαζόμενους βρίσκονται υπό την προστασία του πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου, που δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με την κυβέρνηση. Στο Ολυμπιακό Μουσείο οι πέντε εργαζόμενοι πιστεύουν πως βρέθηκαν στη λίστα των 151 εξαιτίας κάποιου λάθους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου