Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ντέρμπι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στους δημάρχους
           
Εξαιρετικά αμφίρροπη προβλέπεται η αναμέτρηση για την ανάδειξη προέδρου στη νεοσύστατη Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα αντικαταστήσει τις επτά Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων που λειτουργούσαν στους αντίστοιχους νομούς της περιφέρειας.
Οι εκλογές έχουν οριστεί πιθανότατα για την προσεχή Δευτέρα. Ωστόσο το σώμα των 200 εκλεκτόρων έχει ήδη οριστικοποιηθεί και πλέον τα επιτελεία των δύο υποψηφίων προέδρων επιδίδονται σε μαραθώνιο επαφών με την κρίσιμη μάζα των αντιπροσώπων, οι οποίοι θεωρούνται «ανένταχτοι» και η ψήφος των οποίων εκτιμάται ότι θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα. Εκλέκτορες είναι οι 38 δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι συμμετέχουν στη συνέλευση της ΠΕΔΚΜ εξ οφίτσιο, και οι 162 αντιπρόσωποι που εξελέγησαν από τα δημοτικά συμβούλια στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Μοναδική εκκρεμότητα αποτελεί η εκλογή των επτά αντιπροσώπων του δήμου Παύλου Μελά, η οποία θα επαναληφθεί σήμερα, καθώς η πρώτη ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους.
Υποψήφιοι για την προεδρία θα είναι ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα θα εκλεγούν και το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΚΜ, καθώς και οι 30 αντιπρόσωποι για το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (πρώην ΚΕΔΚΕ), το οποίο ορίστηκε τελικώς για τις 3 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των δύο επιτελείων η εκλογή του νέου προέδρου θα κριθεί με δύο, τρεις ψήφους διαφορά. «Όποιος συγκεντρώσει 96 με 98 ψήφους θα εκλεγεί», εκτιμά στέλεχος του επιτελείου του κ. Κυρίζογλου, καθώς υπάρχουν έξι αντιπρόσωποι που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και δύο, τρεις που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους και δεν προτίθενται να ψηφίσουν κανέναν εκ των δύο υποψηφίων.
Μιλούν για προβάδισμα
Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εκτιμούν ότι ο κ. Κυρίζογλου διαθέτει ελαφρύ προβάδισμα. Στηρίζουν την εκτίμησή τους αυτή στο γεγονός ότι η ΝΔ ελέγχει περί τους 21 από τους 38 δήμους της περιφέρειας. Πέραν αυτού όμως υπάρχει σειρά άλλων παραγόντων οι οποίοι καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή οποιαδήποτε ασφαλή εκτίμηση. Για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ ελέγχει αρκετούς από τους μεγάλους δήμους, οι οποίοι στέλνουν και περισσότερους εκλέκτορες (Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Νεάπολη-Συκιές, Π. Μελάς, Σέρρες, Βέροια κ.ά.). Ωστόσο και η ΝΔ εξέλεξε δημάρχους σε τέσσερις πρωτεύουσες νομών (Κατερίνη, Έδεσσα, Κιλκίς, Πολύγυρος), ενώ διαθέτει αριθμητικό προβάδισμα στους θεωρούμενους μικρομεσαίους δήμους.
Πέραν αυτού υπάρχουν «γαλάζιες» δημοτικές πλειοψηφίες στις οποίες συμμετέχουν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα ψηφίσουν τον κ. Δανιηλίδη και αντιστρόφως «γαλάζια» στελέχη σε «πράσινες» διοικήσεις που θα ψηφίσουν τον κ. Κυρίζογλου. «Ούτε μεταξύ των 38 δημάρχων μπορούμε να υπολογίσουμε τον ακριβή συσχετισμό, πόσο μάλλον το τι θα ψηφίσουν οι υπόλοιποι 162», αναφέρει στέλεχος του «γαλάζιου» επιτελείου.
Στο στρατόπεδο του κ. Δανιηλίδη κρατούνται χαμηλοί τόνοι και καταβάλλεται προσπάθεια εξασφάλισης συμμαχιών με εκλέκτορες οι οποίοι ανήκουν στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Συνεχείς συσκέψεις
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνεχίστηκαν με πυρετώδη ρυθμό οι επαφές των δύο επιτελείων με τους εκλέκτορες. Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας το έργο αυτό ανέλαβαν εκτός του κ. Κυρίζογλου ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο πρώην συνεργάτης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και στέλεχος της πρώην ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης Θέμης Καρτσιώτης. Προχθές Σάββατο επρόκειτο μάλιστα να γίνει η τελική σύσκεψη των «γαλάζιων» εκλεκτόρων, αλλά αναβλήθηκε για αύριο Τρίτη. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή για την υποψηφιότητα Κυρίζογλου διατυπώνονται κάποιες ενστάσεις από τους δημάρχους Κατερίνης Σάββα Χιονίδη και Πολυγύρου Αστέριου Ζωγράφου, οι οποίες όμως εκτιμάται ότι θα ξεπεραστούν. Ωστόσο παραμένει στο τραπέζι το ασυμβίβαστο που φαίνεται να έχει θέσει η Συγγρού και σύμφωνα με το οποίο ο κάθε αιρετός θα μπορεί να εκλεγεί σε μόνον ένα όργανο της αυτοδιοίκησης. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Κυρίζογλου, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος στην ΠΕΔΚΜ, δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για το δ.σ. της ΚΕΔΕ. Το θέμα αυτό θέτουν σύμφωνα με πληροφορίες και οι κύριοι Χιονίδης και Ζωγράφος και από την έκβασή του θα κριθεί η τελική στάση τους.
Συσκέψεις γίνονται και στην άλλη πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί του Σαββάτου έγινε σύσκεψη στη Β. Ηρακλείου με τη συμμετοχή του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Κώστα Ασκούνη, του κ. Δανιηλίδη, δημάρχων της Θεσσαλονίκης και των γραμματέων της Περιφερειακής Επιτροπής Γιώργου Γεράκη και των Νομαρχιακών Επιτροπών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης Χρήστου Παπαστεργίου και Παντελή Κουκουλεκίδη. Στη σύσκεψη έγινε μία πρώτη αποτίμηση για τους συσχετισμούς στους κόλπους των 200 εκλεκτόρων.
Οι 200 εκλέκτορες
Ο αριθμός των εκλεκτόρων κάθε δήμου προέκυψε με πληθυσμιακά κριτήρια βάσει των στοιχείων της απογραφής του 2001. Τους περισσότερους εκπροσώπους διαθέτει φυσικά ο δήμος Θεσσαλονίκης (33 με το δήμαρχο, 20 η συμπολίτευση και 13 η αντιπολίτευση) και ακολουθούν με εννέα η Καλαμαριά, με οκτώ οι δήμοι Νεάπολης-Συκεών, Π. Μελά, Κατερίνης και Σερρών, με επτά οι δήμοι Βέροιας, Κορδελιού-Ευόσμου και Πέλλας, ενώ στον αντίποδα με μόλις δύο εκλέκτορες βρίσκονται οι δήμοι Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Νέας Ζίχνης και Ηράκλειας.
Οι περισσότεροι εκλέκτορες προέρχονται από τους δεκατέσσερις δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Είναι συνολικά 104, εκ των οποίων εκτιμάται ότι 47 πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, 40 στη ΝΔ, 6 στο ΚΚΕ, 3 (Μηταφίδης, Μάτης, Παπαθεμελής) σε άλλους χώρους, ενώ λείπουν και οι οκτώ (μαζί με τον «πράσινο» δήμαρχο Διαμαντή Παπαδόπουλο) εκλέκτορες του δήμου Π. Μελά. Στις Σέρρες τους 24 εκλέκτορες μοιράζονται από 12 ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στην Ημαθία 10 εξέλεξε το ΠΑΣΟΚ και 6 η ΝΔ, στην Πιερία 5 το ΠΑΣΟΚ, 8 η ΝΔ και ένας θεωρείται ανεξάρτητος, στο Κιλκίς 4 πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, 5 στη ΝΔ και ένας ανεξάρτητος, στην Πέλλα 7 πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, 10 στη ΝΔ και ένας ανεξάρτητος και στη Χαλκιδική 5 στο ΠΑΣΟΚ, 9 στη ΝΔ, ενώ άγνωστο παραμένει το τι θα πράξει ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας. Αθροιστικά η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ παράταξη φέρεται να ελέγχει 90 εκλέκτορες, όσους και η προσκείμενη στη ΝΔ, 6 πρόσκεινται στο ΚΚΕ, άλλοι τόσοι θεωρούνται ανεξάρτητοι.
Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η στάση των έξι «ανεξάρτητων» προς τους οποίους έχουν στραφεί και τα δύο στρατόπεδα. Επίσης είναι πολύ πιθανόν η παράταξη του ΚΚΕ να εκλέξει εκπρόσωπο στο 25μελές δ.σ. της ΠΕΔΚΜ. Σε αυτήν την περίπτωση και εφόσον οι άλλες δύο παρατάξεις έχουν από δώδεκα έδρες πρόεδρος εκλέγεται ο επικεφαλής της πρώτης σε ψήφους παράταξης.
Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΕ
Καθαρό προβάδισμα φαίνεται να έχει το ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (πρώην ΚΕΔΚΕ), όπου οι εκλογές θα γίνουν στις 3 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ιπποκράτους οι δήμαρχοι οι οποίοι εξελέγησαν έχοντας επίσημη ή έμμεση στήριξη από το ΠΑΣΟΚ ανέρχονται σε 165 έναντι 115 που πρόσκεινται στη ΝΔ, ενώ οι υπόλοιποι 45 θεωρούνται ανεξάρτητοι. Τη θέση του προέδρου θα διεκδικήσουν από το ΠΑΣΟΚ ο δήμαρχος Καλλιθέας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Ασκούνης και ο δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης από τη ΝΔ.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες δώδεκα ΠΕΔ, η ΝΔ φαίνεται να ελέγχει Δυτική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά, ενώ διεκδικεί με πολλές πιθανότητες Ήπειρο και Πελοπόννησο. Στις υπόλοιπες φαβορί θεωρείται το ΠΑΣΟΚ.
Στο νέο όργανο, το οποίο θα συγκροτήσουν οι δεκατρείς αιρετοί περιφερειάρχες σε αντικατάσταση της ΕΝΑΕ, την πλήρη κυριαρχία έχει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξέλεξε ως γνωστόν οκτώ έναντι πέντε της ΝΔ. Για τη θέση του προέδρου προαλείφεται ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου