Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ψάχνουν πάλι τον θησαυρό του Αλή πασά στα Τρίκαλα
Αποφασισμένος και βέβαιος για την επιτυχία δηλώνει ο ελληνοαυστραλός χρυσοθήρας
Απόλυτα βέβαιος ότι αυτή τη φορά θα ανακαλύψει τον θησαυρό του Αλή πασά επιστρέφει στους Αγίους Θεοδώρους Τρικάλων ο 65χρονος επίδοξος χρυσοθήρας Ευάγγελος Δήμας. Δηλώνει, μάλιστα, πως, αφού τον βρει, θα τον προσκομίσει στην Τράπεζα της Ελλάδας, αφού, όπως λέει, ο αμύθητης αξίας θησαυρός, που χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας, μπορεί να σώσει οικονομικά τη χώρα.
Την τελευταία, πάντως, φορά -πριν από έντεκα περίπου μήνες- το γεωτρύπανο έφερε στην επιφάνεια μεγάλη ποσότητα νερού, αντί του θησαυρού του Αλή πασά, προς τέρψιν των αγροτών της περιοχής.
Ο Ελληνοαυστραλός, που συνεχίζει να πιστεύει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή και στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ο θησαυρός, θα επιστρέψει τις επόμενες μέρες προκειμένου να συνεχίσει τις έρευνες, έχοντας εξασφαλίσει όλες τις νόμιμες σχετικές άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η καταγωγή του είναι από τη νότια Εύβοια, ενώ επί 40 χρόνια ζούσε στην Αυστραλία, όπου εργάστηκε ως μηχανικός ηλεκτρολόγος.
Έχει σκάψει νόμιμα και σε άλλα μέρη της χώρας, ενώ για άλλη μία φορά το επίκεντρο στο νέο κυνήγι του θησαυρού, που ξεκινά σε λίγες ημέρες, θα είναι το σπήλαιο της Θεόπετρας. Όλα, λοιπόν, είναι έτοιμα για έναν νέο… κίτρινο πυρετό στην περιοχή, εν μέσω οικονομικής κρίσης. “Στις περυσινές ανασκαφές ο ομογενής ήταν πεπεισμένος για το θετικό αποτέλεσμα, κάτι που, όμως, δεν συνέβη. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως κάθε άλλο παρά απογοητεύθηκε, αφού επιστρέφει για να συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση του αμύθητης αξίας θρυλικού θησαυρού”, είπε στη “Μ” ο πρώην δήμαρχος Βασιλικής Τρικάλων Βάιος Ζιάκας και πρόσθεσε: “Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από κάθε γωνιά της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η έλευση και άλλων επίδοξων χρυσοθήρων στην περιοχή μας”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το “κυνήγι του θησαυρού” αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης των κατοίκων στα καφενεία των χωριών του δήμου, έχοντας υπερκεράσει ακόμη και το ζήτημα της οικονομικής κρίσης. Πέρυσι, μάλιστα, η αναζήτηση του θησαυρού του Αλή πασά των Ιωαννίνων πήρε διεθνείς διαστάσεις. Συνεργείο του BBC, αλλά και διάφορα κανάλια της Τουρκίας (και φυσικά πολλά ελληνικά), επισκέφτηκαν το χωριό, που πήρε το όνομά του από τη γυναίκα του Αλή, την Κυρά Βασιλική.
Μερίδιο ορέγονται και οι Τούρκοι
Όπως λέγεται, ο θησαυρός είναι αμύθητης αξίας, αφού υπολογίζεται σε τριάντα τόνους ατόφιου χρυσού. Ο θησαυρός του Αλή πασά, που είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της ιστορίας των Ιωαννίνων, βρισκόταν σε καραβάνια που μάζευαν τους φόρους και προοριζόταν για τα Ιωάννινα. Σύμφωνα με τον μύθο, ο ίδιος επέλεξε να τον κρύψει στο συγκεκριμένο χωριό, και μάλιστα σε ειδικά δωμάτια που χτίστηκαν κάτω από τη γη, σαν ένα μυστικό θησαυροφυλάκιο.
Στις περιπτώσεις θησαυρών, σύμφωνα με νόμο, το 50% περιέχεται στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου. Ο ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας, όμως, γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ένα ολόκληρο χωριό, έχει πει πως, αν τελικά βρεθούν τα εκατομμύρια χρυσά νομίσματα, θα παραχωρήσει το 2% της δικής του αμοιβής στο χωριό. Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, δεν αποκλείεται και το τουρκικό δημόσιο να ζητήσει μερίδιο.
Μένει να δούμε, λοιπόν, αν ο θησαυρός είναι υπαρκτός ή θα… αποδειχθεί άνθρακας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου