Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Δυσλειτουργία και δυστοκία
 
 Του Απόστολου Στεργιάδη

   Μεγάλη πολιτική αναταραχή, την εβδομάδα που πέρασε στον δήμο Χαλκηδόνος, διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων και σας αποτέλεσμα η "αποπομπή" του Αντιδήμαρχου Τεχνικών έργων και Δημ. Ενότητας Αγίου Αθανασίου κ. Μπίκο Γιάννη, από τον Δήμαρχο κ. Δαϊκούδη.
      Κερδισμένοι και Χαμένοι.
   Σε αυτή την πολιτική αναταραχή υπάρχουν "χαμένοι" και "κερδισμένοι", σε όλες τις μάχες (ακόμα και στις πολιτικές) υπάρχουν και απώλειες. Ο "χαμένος" -για την ώρα τουλάχιστον, γιατί μπορεί να γυρίσει και υπέρ του- είναι ο Γιάννης Μπίκος που έχασε την Αντιδημαρχία, την μετάβασή του στην Δημαρχία, σύμφωνα με την προεκλογική συμφωνία με τον νυν Δήμαρχο. Είναι χαμένος πολιτικά γιατί έχασε την καθημερινή πρόσβασή του με τους πολίτες, και την δυνατότητα του να συνδιαλέγεται με τους πολίτες και τους φορείς.
   Ο Δήμαρχος από την άλλη φαίνεται πρόσκαιρα "κερδισμένος" από την κίνησή του, ισχυροποιώντας την θέση του ως παντοδύναμος Δήμαρχος που δεν διστάζει να "καρατομήσει" ακόμα και τον Νο 2 του πολιτικού του σχήματος και μελλοντικό Δήμαρχο (εν αναμονή) και να προβληματίσει παράλληλα και πολλούς ακόμα από την ομάδα Μπίκου. Ως γνωστόν 14-16 Δημοτικοί Σύμβουλοι -οι μισοί της διοικούσας παράταξης- τάσσονται στο πλευρό του Μπίκου και αυτό σίγουρα προβληματίζει τον Δήμαρχο.
   Κερδισμένοι είναι και οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Αγ. Αθανασίου, Γέφυρας και Μεσημβρίας μιας και οι σχέσεις τους με τον Τοπικό Αντιδήμαρχο δεν ήταν και οι καλλίτερες.
   Κερδισμένη είναι η αντιπολίτευση και ειδικότερα ο κ. Αραμπατζής που "το σκέφτεται" πολιτικά, και μάλλον αναθεωρεί την απόφασή του να κατέβει για βουλευτής, μιας και η κεντροδεξιά παράταξη θα βγει λαβωμένη από αυτή την σύγκρουση και του ανοίγεται ο δρόμος για υποψήφιος δήμαρχος με περισσότερες ελπίδες.
   Μεγάλος Χαμένος όμως από αυτή τη σύγκρουση είναι οι πολίτες του πρώην δήμου Αγ. Αθανασίου και όλου του Δήμου Χαλκηδόνος γενικότερα. Με αυτά τα γεγονότα εδώ και 3 βδομάδες ΔΕΝ λειτουργεί τίποτα στον Δήμο, η αντιδημαρχία Τεχνικών έργων για αρκετό διάστημα ακόμα θα είναι ανενεργή και πολλές εκκρεμότητες συνεχίζουν να ταλανίζουν τον Δήμο μας, ενώ Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος "παλεύουν" για την "καρέκλα"!
      Αντικαταστάτης.
   Και ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης της αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων και Αγ. Αθανασίου;
Σενάριο 1ο: Για πολλούς (και για μένα) ο πιο κατάλληλος για αυτή τη θέση είναι ο κ. Α. Νικόπουλος (πρώην Δήμαρχος Χαλκηδόνας), Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα και γνώστης της τοπικής αυτοδιοίκησης, με Τοπικό Αντιδήμαρχο Αγ. Αθανασίου τον κ. Βλαδήμηρο Μωυσίδη. Σενάριο με πιο πολλές πιθανότητες αν και ο κ. Νικόπουλος δηλώνει επανειλημμένα πως δεν του ενδιαφέρει η θέση του Αντιδημάρχου Τεχ. Έργων, (μετά την αποχώρηση Μπίκου, μπορεί να αναθεωρήσει).
Σενάριο 2ο: Ο Δήμαρχος να ορίσει Αντιδήμαρχο την κα. Αικατερίνη Κοκκίνου, δεύτερη σε ψήφους της παράταξής με 578 σταυρούς πίσω από τον Μπίκο. (απίθανο σενάριο θα έλεγα).
Σενάριο 3ο: Να κρατήσει την αντιδημαρχία Τεχ. Έργων ο ίδιος ο Δήμαρχος. (Ίσως το καταστροφικότερο σενάριο).
      Δυσλειτουργία και δυστοκία.
   Έκφραση δανεισμένη από την επιστολή Μπίκου προς τον Δήμαρχο και την παράταξή του, έκφραση που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα στο έπακρο.
Δέκα μήνες κοντεύει να κλείσει η σημερινή διοίκηση και αυτά που έπρεπε να γίνουν στον Δήμο μας είναι απείρως περισσότερα από τα έργα της Διοίκησης.
Οι σχέσεις συνεργασίας στην Δημοτική ομάδα της διοίκησης είναι στο ναδίρ, με τους μισούς Δημ. Συμβούλους να μη μιλούν με τους άλλους μισούς, και οι μισοί και παραπάνω Δημοτικοί Σύμβουλοι να μην έχουν ανοίξει το στόμα τους στο Δημοτικό Συμβούλιο να ακούσουμε την άποψή τους, λες και δεν έχουν άποψη, ή ντρέπονται να την πουν, ή τους Απαγορεύεται.
Ποιο από τα 3 ισχύει;;; Το γεγονός όμως είναι ότι, όποιο από τα τρία και να ισχύει ο μοναδικός χαμένος είναι οι Πολίτες του Δήμου, που με άλλες προοπτικές και ελπίδες τους εξέλεξε να τον εκπροσωπήσουν στον Δήμο.
   Για το τι έγινε και τι δεν έγινε στο Δήμο μας θα ήθελα να αναφερθώ σε μετέπειτα ανάρτησή μου, εκεί που θα ήθελα να επικεντρωθώ είναι στον συγκεντρωτισμό των λειτουργιών του Δημάρχου, την άρνησή του μα ορίσει:
Γενικό Γραμματέα στον Δήμο σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Υπαλλήλων ΟΤΑ (άρθρο 161 Ν.3584/2007).
Να εκλέξει Συνήγορο του Δημότη και της Επιχείρησης.
Να ορίσει την "Επιτροπή Διαβούλευσης".
Να προσλάβει ικανούς Ειδικούς Συμβούλους, επιστημονικούς συνεργάτες που θα τον βοηθήσουν στο έργο του.
      Και στραβός είναι ο γιαλός ... και στραβά αρμενίζουμε.
   Στραβός είναι ο γιαλός Δήμαρχε ;;; Ή στραβά αρμενίζουμε;;;
Μήπως η προσπάθεια που καταβάλλεται να τραβήξετε το άρμα των προβλημάτων του Δήμου που συνεχώς διογκώνονται δεν είναι η πρέπουσα;;;
Η ανεργία στον Δήμο μας διογκώνεται συνεχώς, σε ένα Δήμο με βιομηχανίες, βιοτεχνίες και πλούσια επιχειρηματική δράση, δεν έχετε κάνει ακόμα καταγραφή των δυνατοτήτων απορρόφησης της απασχόλησης από τις ντόπιες επιχειρήσεις και καταγραφή των ανέργων δημοτών μας.
Τρέξτε να προλάβετε τον χαμένο χρόνο των 10 μηνών που μας πήγε ακόμα πιο πίσω τον Δήμο μας.
Βγείτε στην κοινωνία και καταγράψτε τα "πραγματικά" προβλήματα του τόπου μας και δώστε λύσεις.
   Το ποιος θα είναι Δήμαρχος (Δαϊκούδης ή Μπίκος) τα επόμενα δύο χρόνια ποσώς ενδιαφέρει τους πολίτες, έργο που υποσχεθήκατε θέλουν να δουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου