Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Εργοτάξιο για ένα χρόνο η οδός Μοναστηρίου
  Δημοπρατήθηκαν και αρχίζουν τις επόμενες ημέρες έργα ανάπλασης του δρόμου
Σε εκτεταμένο λίφτιγκ τμήματος της οδού Μοναστηρίου, μήκους δύο χιλιομέτρων, προχωρά τις επόμενες ημέρες ο δήμος Ευόσμου-Κορδελιού. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους οδικούς άξονες της Θεσσαλονίκης, που όμως εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από φθορές και κακοτεχνίες, ενώ κρύβει παγίδες θανάτου για τους οδηγούς.
Η ανάπλαση του δρόμου, έργο προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ, που καλύπτονται από το ΕΣΠΑ, θα γίνει από την οδό Επτανήσου, στο ύψος της αερογέφυρας κοντά στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης μέχρι τις εγκαταστάσεις πετρελαίου της ΕΚΟ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου, τα έργα, που θα αρχίσουν εντός των επόμενων ημερών, εφόσον συνολικά το έργο έχει δημοπρατηθεί με την ανάδειξη εργολάβου, αφορούν την αποκατάσταση και τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, που σήμερα είναι ανύπαρκτα, την τοποθέτηση μπάρων για τη διέλευση ατόμων ΑΜΕΑ, τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου και εσοχών που θα χρησιμεύσουν ως νέες θέσεις πάρκιγκ, την εγκατάσταση σύγχρονου φωτισμού κατά μήκος του δρόμου και την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος άρδευσης μαζί με δενδοφυτεύσεις, ενώ σε κάποια σημεία θα τοποθετηθούν σχάρες ομβρίων υδάτων, προκειμένου να λειτουργήσουν ως ασπίδα σε περιπτώσεις δυνατών βροχοπτώσεων.
Σε ό,τι αφορά τις πολυπόθητες θέσεις πάρκιγκ, ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης εξήγησε ότι δυστυχώς δεν θα εξασφαλιστούν πολλές, καθώς κατά μήκος του δρόμου λειτουργούν δεκάδες καταστήματα, για τα οποία πρέπει να διασφαλιστούν χώροι για τη φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων. “Το μείζον είναι να γίνει η ανάπλαση του δρόμου για την ασφάλεια των οδηγών, καθώς η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το τμήμα αυτών των δύο χιλιομέτρων είναι σε κακό χάλι”, υπογράμμισε ο κ. Λαφαζανίδης.
Παραδίδεται σε έναν χρόνο
Το έργο της ανάπλασης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορδελιού-Ευόσμου, εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Μακεδονία-Θράκη” του ΕΣΠΑ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναμένεται να διαρκέσει ένα χρόνο στην καλύτερη περίπτωση και ο δήμος έχει καταφέρει να εκταμιεύσει τα πρώτα 100.000 ευρώ από τη συνολική χρηματοδότηση. Τα υπόλοιπα θα εκταμιεύονται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών. Ο κ. Λαφαζανίδης επισήμανε ότι ανάλογες εργασίες δεν έχουν γίνει τα τελευταία πολλά χρόνια, την ώρα που ο δρόμος αυτός δέχεται καθημερινά τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο, ενώ συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
Η διοίκηση του δήμου κατάφερε να πάρει έγκριση από τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ και για άλλα δύο νέα έργα, την κατασκευή κλειστού θεάτρου, το οποίο όμως θα μπορεί να λειτουργεί και ως θερινό, κοντά στα Ελευθέρια και την κατασκευή γηροκομείου στη δημοτική ενότητα Ευόσμου. Το κόστος του πρώτου έργου, που αρχικά είχε χρηματοδοτηθεί με 2,5 εκατ. ευρώ, ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διασφαλιστούν από το ΕΣΠΑ. Το δεύτερο έργο θα εκτελεστεί σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, πρόκειται να δημοπρατηθεί πολύ σύντομα και κρίνεται απολύτως ώριμο, για να αρχίσει η κατασκευή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου