Ο εορτασμός για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης
Ο Πολύβιος έγραψε: «Τίποτε δεν διορθώνει ευκολότερα τα πράγματα, όσο η γνώση του παρελθόντος»
Το 2011 φτάνει στο τέλος του, κι ακόμη δεν ξεκίνησε καμιά προετοιμασία για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό. Ίσως διότι κάποιοι θέλουν να περάσει το γεγονός «στα ψιλά» των ΜΜΕ προκειμένου να μη διαταραχθεί η… ελληνοτουρκική φιλία. Η οποία μπορεί μεν να μη υπήρξε ποτέ, αλλά φαίνεται πως αυτοί οι «κάποιοι» έχουν ειδικούς λόγους να συντηρούν μια παραπλανητική εικόνα είτε διότι οι ίδιοι, είτε διότι οι υποβολείς έχουν λόγους να το κάνουν.
Και αυτός ο μύθος, περί του ότι «άλλο η ηγεσία, άλλος ο τουρκικός λαός», δεν τιμά όσους θέλουν να παραστήσουν τον λόγιο ή τον πολιτικό. Διότι απλούστατα, τους 353.000 Ποντίους δεν τους έσφαξαν οι ίδιοι οι ηγέτες των Τούρκων, αλλά ο τουρκικός λαός. Ούτε οι βιασμοί και οι κακοποιήσεις είναι έργο μόνο των ηγετών. Δεν θα άντεχαν βιολογικά. Τούτ’ αυτό και περί του Αττίλα.
Και εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να υποστηρίζεται άλλοτε ότι οι λαοί είναι αυτοί που γράφουν την ιστορία, και όχι οι ηγέτες -πάγια θέση της αριστεράς όλων των αποχρώσεων-, και άλλοτε ότι οι λαοί είναι ανεύθυνοι διότι σύρονται από τους ηγέτες τους. Ας αποφασίσουν για το ένα από τα δύο.
Συμφωνώ ότι επιβάλλεται να πολιτευθούμε με τρόπο ώστε να μετριαστούν οι εντάσεις -διότι, να εξαλειφθούν αποκλείεται, όπως συμβαίνει πάντα μεταξύ γειτόνων, έστω και δυο χωραφιών-, άλλο πράγμα όμως είναι να λησμονούμε. Ο Πολύβιος έγραψε: «Τίποτε δεν διρθώνει ευκολότερα τα πράγματα, όσο η γνώση του παρελθόντος» («Μηδεμίαν ετοιμοτέραν είναι τοις ανθρώποις διόρθωσιν της των προγεγενημένων πράξεων επιστήμης»).
Φρονώ πως είναι ορθή η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Τζιτζικώστα να αναλάβει πρωτοβουλία συντονισμού των εορταστικών εκδηλώσεων από όλους τους φορείς του πολεοδομικού συγκροτήματος. Κυρίως, διότι ο ελληνικός στρατός δεν απελευθέρωσε μόνον το δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά ολόκληρη την πόλη. Άρα το χρέος (ή κατ’ άλλους η αγγαρεία) επιμερίζεται σε όλους τους δήμους.
Αλλά και για άλλο λόγο. Φαίνεται ότι ο κ. Μπουτάρης ή δεν μπορεί ή δεν θέλει να δοθεί εορταστικός χαρακτήρας κατά την επέτειο, εκφράζοντας ανιστόρητες και περίεργες απόψεις επί του θέματος. Ως εκ τούτου, είτε συνειδητά είτε ασύνειδα δεν θα ήθελε κοινό εορτασμό, διότι μάλλον δε θα έπειθε να προσκληθούν και οι Τούρκοι στις εκδηλώσεις (τι άλλο θα ακούσουμε!).
Το ανιστόρητο που υποστήριξε, έγκειται στη δήλωσή του ότι η Θεσσαλονίκη δεν απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό αλλά παραδόθηκε. (Για κατάληψη και όχι απελευθέρωση μιλούσε το κομμουνιστικό κόμμα, όταν έκανε αγώνα για την αυτονομία της Μακεδονίας και Θράκης, και έκανε λόγο για «λαούς καταπιεσμένους από την μπουρζουαζία των Αθηνών»).
Ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε λοιπόν, ότι η πόλη δεν απελευθερώθηκε αλλά παραδόθηκε. Δηλαδή, ίσως είδε κάποιο όνειρο ο Πασάς και κάλεσε τους Έλληνες να παραδώσει την πόλη; Δεν το έκανε για να αποφύγει την αναπόφευκτη συντριβή των οθωμανικών στρατευμάτων, αφού είχαν ηττηθεί σε άλλα μέτωπα και ο νικηφόρος ελληνικός στρατός βρισκόταν στη Γέφυρα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη;
Ας αναλάβει επομένως την πρωτοβουλία ο αντιπεριφερειάρχης και με δεδομένη την οικονομική συγκυρία ας ετοιμαστούν εκδηλώσεις λιτές μεν, αλλά όχι απομακρυσμένες από την ιστόρηση των γεγονότων. Την αλήθεια την φοβούνται μόνον οι ένοχοι και όσοι έχουν λόγους να την αποκρύψουν.
Παράλληλα, υπάρχουν φορείς που σέβονται τη Θεσσαλονίκη, και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους μπορούν να συμβάλλουν κι αυτοί στη διατήρηση της μνήμης. Όσοι θέλουν να ικανοποιηθεί η πολυπολιτισμική ιδεοληψία τους (παρά το ότι ήδη οι χώρες της Ευρώπης διαπίστωσαν τον αποσυνθετικό για τους λαούς, σκοπό της), ας βρουν άλλη αφορμή πραγματοποίησης οθωμανικών εκδηλώσεων.
Ο Μακεδών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου