Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Οργή και οδομαχίες στη Θεσσαλονίκη
Η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων, πιο μεγάλη και από αυτές ενάντια στο νομοσχέδιο Γιαννίτση, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, που ανεβάζουν τους διαδηλωτές σε 60.000, αθροίζοντας όλες τις επιμέρους πορείες (από 30.000 οι πορείες ΕΚΘ-ΕΔΟΘ και ΠΑΜΕ), έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη.
Οι δεκάδες χιλιάδες Θεσσαλονικείς που ξεχύθηκαν στους δρόμους έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πάει άλλο με αυτή την πολιτική και ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για σήμερα.
Στις 11 το πρωί ξεκίνησαν πέντε βασικές συγκεντρώσεις. Του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων έξω από το ΕΚΘ, του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου, της Πρωτοβουλίας Σωματείων στην Καμάρα και φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, των ιδιοκτητών ταξί, του Εμπορικού Συλλόγου, καταστηματαρχών και επαγγελματοβιοτεχνών στη συμβολή της Αριστοτέλους με την Τσιμισκή.
Ξεχωριστή σημασία έχει η αυθόρμητη προσέλευση στις συγκεντρώσεις πολιτών κάθε ηλικίας, οι οποίοι δεν συγκαταλέγονται στους «συνήθεις υπόπτους» που συμμετέχουν σε απεργιακές συγκεντρώσεις. Αλλοι διαδηλωτές κρατούσαν φιγούρες του Καραγκιόζη με τα πρόσωπα υπουργών, φέρετρα και κρεμάλες για την εργασιακή εφεδρεία, είχαν πολύχρωμα καπελάκια, σφυρίχτρες και ταμπούρλα.
Με τον τρόπο τους οι διαδηλωτές έσπασαν και τα στεγανά των ξεχωριστών συγκεντρώσεων και με τη διαρκή κινητικότητά τους μετέτρεψαν σε συγκοινωνούντα δοχεία τις τρεις συγκεντρώσεις στο άξονα της Αριστοτέλους.
Η αστυνομία έδειξε δύο πρόσωπα. Το ήπιο και της ανοχής στην αρχή και το σκληρό στο τέλος.
Μέχρι να φτάσει η πορεία του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ στη συμβολή των οδών Ιωνος Δραγούμη και Ερμού, η παρουσία της ήταν διακριτική και σε μεγάλη απόσταση. Ετσι, ανενόχλητη ομάδα νεαρών έσπασε τις βιτρίνες σε τράπεζες και καταστήματα στις οδούς Τσιμισκή και Ι. Δραγούμη, χωρίς να γίνει καμιά επέμβαση της Αστυνομίας. Μόνο οι υπόλοιποι διαδηλωτές εμπόδισαν τους νεαρούς να σπάσουν κι άλλες βιτρίνες ή να βάλουν φωτιά σε κάδους που είχαν ξεχειλίσει με σκουπίδια.
Στη συμβολή των οδών Ι. Δραγούμη και Ερμού, κοντά στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με κροτίδες κρότου-λάμψης σε διαδηλωτές που φώναξαν συνθήματα εναντίον τους. Οι κροτίδες έπεσαν πλησίον των μπλοκ των φοιτητών και της Νεολαίας του ΣΥΝ κι επικράτησε ένταση
Εκεί νεαροί προκάλεσαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και χτύπησαν δύο φωτορεπόρτερ κι έσπασαν τη φωτογραφική μηχανή του ενός.
Εξω από το κτίριο της γ.γ. Μακεδονίας-Θράκης διαδηλωτές πέταξαν σακούλες με σκουπίδια στον περίβολο, πέτρες και βόμβες μολότοφ. Ενώ ο κύριος όγκος των διαδηλωτών δεν είχε αποχωρήσει ακόμα, δύναμη των ΜΑΤ έκανε αιφνιδιαστική επιχείρηση εναντίον αναρχικών και ακολούθησε πανδαιμόνιο. Οι αστυνομικοί κυνήγησαν τους αναρχικούς στην Αγίου Δημητρίου και τους γειτονικούς δρόμους, ρίχνοντας κροτίδες, χημικά και δακρυγόνα. Μια διαδηλώτρια έπεσε λιπόθυμη και πέρασαν περίπου είκοσι λεπτά μέχρι να φτάσει ασθενοφόρο.
Οι οδομαχίες κράτησαν αρκετή ώρα, αστυνομικοί ακολούθησαν νεαρούς μέχρι το ΕΚΘ και μπήκαν μέσα στο κτίριο για να πιάσουν έναν από αυτούς. Υστερα από πολλά χρόνια, η Αστυνομία παραβίασε το άτυπο «άβατο» του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου