Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Τώρα τι του λες  !!!!!!
Επειδή θεωρούμε ότι έχουμε νοήμονες αναγνώστες δημοσιεύουμε κάποιες ειδήσεις και άρθρα για ένα θέμα που μάλλον πέρασε στα ψηλά της ειδησιογραφίας οι κρίσεις είναι δικές σας φίλοι αναγνώστες εμείς απλός παραθέτουμε τα κείμενα.



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΔΟΥΜΑΣ
«Η Ρωσία έδινε δάνειο, η Ελλάδα αδιαφόρησε»
Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ  Εφημερίδα Ελευθεροτυπία
Η Ρωσία ήταν έτοιμη από τις αρχές του 2010 να παράσχει δάνειο με ευνοϊκούς όρους και η Ελλάδα αδιαφόρησε, δήλωσε στην «Ε», λίγο μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, ο Ιβάν Σαββίδης, βουλευτής της Κρατικής Δούμας, επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ και «τσάρος του Ροστόφ», στις όχθες του Δον.
Ο Ιβάν Σαββίδης μιλάει στον ανταποκριτή της «Ε», Θ. Αυγερινό
 «Ηρθε ο Παπανδρέου στη Ρωσία πέρυσι τον Φεβρουάριο, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί ήρθε. Ο ηγέτης της Ρωσίας ήταν έτοιμος να δώσει 25 δισ. ευρώ, δεν έχω λόγο να μην το πω δημοσίως, γιατί έχω ο ίδιος γνώση του ζητήματος. Και ήταν μάλιστα έτοιμος να τα δώσει ως πρώτη δόση βοήθειας στην Ελλάδα, όμως, δυστυχώς... Ηταν δάνειο με χαμηλό επιτόκιο, οι λεπτομέρειες δεν έχουν πια σημασία, αφού προφανώς οι Αμερικανοί, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. είπαν όχι. Τότε γιατί ήρθε στη Μόσχα ο Παπανδρέου; Για να δει ο ελληνικός λαός ότι συναντιέται με τον Πούτιν;», μας είπε με πάθος ο Ι. Σαββίδης, που διαμαρτύρεται ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι τόσο παγωμένες, όσο ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια.
«Ηταν έτοιμος»
«Δεν είναι μυστικό ότι εγώ κανόνισα την κατ' ιδίαν συνάντηση, ζητήθηκε η βοήθειά μου από την ελληνική πλευρά. Το πρωί συναντήθηκα με τον Παπανδρέου στην Κρατική Δούμα, μείναμε οι δυο μας με τον μεταφραστή και του είπα ότι δεν χρειάζεται να προβληματίζεται για τίποτε, ότι ο Πούτιν έχει καλή και θετική διάθεση, γι' αυτό και θα προτείνει να μείνουν μόνοι τους κι εφόσον δώσει κι αυτός τη συγκατάθεσή του, μπορεί να του θέσει οποιοδήποτε ζήτημα θεωρεί χρήσιμο. Ηταν έτοιμος να ακούσει τα πάντα», υποστήριξε ο κ. Σαββίδης, υπογραμμίζοντας ότι η συνομιλία κράτησε τελικά μόλις 20 λεπτά και λίγο αργότερα ενημερώθηκε από το Κρεμλίνο «ότι κατά τη διάρκειά της ο Παπανδρέου ουσιαστικά δεν έκανε απολύτως καμία ερώτηση, αλλά μιλούσε για τα οικολογικά προβλήματα της Ελλάδας».
«Γιατί ήρθατε;»
Σύμφωνα με τον ηγέτη των ομογενών της Ρωσίας, ο Β. Πούτιν είχε νωρίτερα σε ένδειξη καλής θέλησης ορίσει ως υπεύθυνο για την υλοποίηση των διμερών συμφωνιών τον Ιγκορ Σέτσιν, «έναν από τους ισχυρότερους αντιπροέδρους της ρωσικής κυβέρνησης, ο οποίος επιβλέπει ολόκληρο το ενεργειακό σύμπλεγμα και τη βαριά βιομηχανία μηχανοκατασκευών».
Αυτό σήμαινε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για άμεση συμφωνία και επιτάχυνση των διαδικασιών, όμως η Ελλάδα δεν έδειξε καμία διάθεση και «το ίδιο βράδυ πήγα στο προεδρικό ξενοδοχείο "Πρέζιντεντ" όπου έμενε ο Παπανδρέου, και τον ρώτησα: Πείτε μου σας παρακαλώ, γιατί ήρθατε και γιατί χρειαζόταν η κατ' ιδίαν συνάντηση, γιατί μου ζητήσατε βοήθεια, για να με δυσφημήσετε;».
Κατά τις εκτιμήσεις του ομογενή πολιτικού, «η αντίδραση που ακολούθησε είναι πλέον προς την αντίθετη κατεύθυνση» και έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η πρόσφατη αναβολή της προγραμματισμένης για τις 5 Ιουλίου επίσκεψης Λαμπρινίδη στη Μόσχα, έπειτα από ρωσική πρωτοβουλία και με διατύπωση πρωτοφανών αιχμών για έλλειψη περιεχομένου στις διμερείς επαφές.
Σύμφωνα με τον Ι. Σαββίδη, το Κρεμλίνο ζήτησε να εξηγηθεί στον πρωθυπουργό ότι θα μπορούσε να ζητήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση ήθελε, έστω και τηλεφωνικά, από τον Β. Πούτιν, γι' αυτό και αργότερα προτάθηκε να χορηγηθεί δάνειο, «που θα πληρωθεί εν μέρει με κρατικές δεσμεύσεις και εν μέρει με αγροτικά προϊόντα», έτσι ώστε να υλοποιηθεί το συμβόλαιο αγοράς τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από τη Ρωσία, όμως και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.
Οι ελληνικές επιλογές οδηγούν, κατά τον Ι. Σαββίδη, στη σταδιακή μεγιστοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, καθώς «στο φόντο μιας Ελλάδας που αδυνατίζει και όλο και περισσότερο αποστρέφει το πρόσωπό της από τη Ρωσία, όλο και ενεργότερα η τουρκική οικονομία συνεταιρίζεται με τη ρωσική και η Τουρκία ισχυροποιείται», εξέλιξη, που «θα είναι το χειρότερο έγκλημα για πολλές χιλιετίες. Και τότε δεν θα μπορούμε πλέον τίποτε να διορθώσουμε».
            

        ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ
                    ΠΕΜΠΤΗ 14/7/2011 ΤΟ ΠΡΩΙ ...            
                      ΚΑΙ Ω !! ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ
                                   ΠΕΜΠΤΗΣ 14/7/2011
                            ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ..... 
           

Επικοινωνία Παπανδρέου – Πούτιν
Το βράδυ της Πέμπτης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του έλληνα και του ρώσου πρωθυπουργού, με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, ο οποίος απηύθυνε στον κ. Πούτιν κάλεσμα να επισκεφθεί τη χώρα μας.
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, συζητήθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις στην οικονομία και θέματα ενέργειας, ανάπτυξης, άμυνας και τεχνολογίας. Ο κ. Πούτιν εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη ρωσική πλευρά για τη συνεργασία μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι προσωρινές οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες έχει η ελληνική πλευρά, θα ξεπεραστούν σύντομα.
Πηγή : Α.Π.Ε.

ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17/7/2011       ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  
Οι παγωμένες σχέσεις Αθηνών – Μόσχας
ΜΟΣΧΑ  Του Γιώργου Σινανίδη
Επικοινωνιακή κινητικότητα σε επίπεδο δηλώσεων παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στις ελληνορωσικές σχέσεις, οι οποίες αν μη τι άλλο πάντοτε ήταν υπερπλήρεις σε λόγια και υστερούσαν αισθητά σε πράξεις. Αποκορύφωμα του ιδιότυπου διπλωματικού παιχνιδιού, που παίζεται τις ημέρες αυτές μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, ήταν η τηλεφωνική συνομιλία των πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Βλ. Πούτιν το βράδυ της Πέμπτης, που έγινε, όπως πληροφορούμαστε από το Μέγαρο Μαξίμου, με ελληνική πρωτοβουλία και είχε ως αφορμή τα συλλυπητήρια των Αθηνών για το τραγικό ναυάγιο στα νερά του Βόλγα, που στοίχισε τη ζωή σε 114 πολίτες.
Από το επίσημο ρεπορτάζ της ελληνικής πλευράς, όπως δημοσιεύθηκε στο ΑΠΕ, μαθαίνουμε επίσης ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τεχνολογικά, αμυντικά και ενεργειακά διμερή ζητήματα συνεργασίας, με έμφαση στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, για τον οποίον “το ενδιαφέρον των δύο χωρών παραμένει αμείωτο”, τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο από την οικονομική κρίση, για τις οποίες “ο κ. Πούτιν εξέφρασε τη στήριξή του”, καθώς και “την ισχυρή πολιτική τους βούληση για επιτάχυνση και περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων, για τις οποίες ο ρώσος πρωθυπουργός έχει πει, στο παρελθόν, ότι είναι στρατηγικού χαρακτήρα”.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλλει εμφανή προσπάθεια να ωραιοποιηθούν τα πράγματα στις ελληνορωσικές σχέσεις, έστω και μόνο με την απαρίθμηση των θεμάτων, που απασχόλησαν μια ολιγόλεπτη τηλεφωνική συνομιλία, τη μόνη πλέον υψηλού επιπέδου επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών για πάρα μα πάρα πολλούς μήνες. 
Η ρωσική ανάγνωση
Όμως όσο κι αν εμείς ποιούμε την ανάγκη φιλοτιμία, το γραφείο του ρώσου πρωθυπουργού μας προσγειώνει στην πικρή πραγματικότητα και προπαντός στο πώς βλέπει η ρωσική πλευρά τη συνεργασία μας στο παρόν στάδιο των πολιτικών εξελίξεων. 
Οι Ρώσοι δεν αναφέρουν τίποτε στην ανακοίνωσή τους για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που έχει πρακτικά αποσυρθεί από το προσκήνιο του ενδιαφέροντός τους, ή άλλα ενεργειακά ζητήματα, περιοριζόμενοι σε μια γενική διατύπωση περί “υψηλής εκτίμησης για το νυν επίπεδο της ελληνορωσικής συνεργασίας στους πλέον ποικίλους τομείς”, στην ευγνωμοσύνη της ελληνικής πλευράς για τη συνεργασία με τη ρωσική “μέσω του ΔΝΤ” και στη βεβαιότητα του Γ. Παπανδρέου “ότι οι προσωρινές οικονομικές δυσκολίες της ελληνικής πλευράς θα ξεπεραστούν σύντομα”.
Υπάρχει επίσης αναφορά στην πρόσκληση του έλληνα πρωθυπουργού στο ρώσο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, η οποία διατυπώνεται σταθερά από τον Φεβρουάριο του 2010, όταν ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τη Μόσχα και επαναλήφθηκε τουλάχιστον σε δύο προηγούμενες τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού, το Μάιο και τον Ιούλιο του 2010. Προς τι λοιπόν τόση συζήτηση, όταν είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι μια επίσκεψη Πούτιν το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα θα πρέπει μάλλον να αποκλειστεί, όχι μόνο γιατί οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο της 20ετίας, αλλά και γιατί ο ρώσος ηγέτης είναι πλέον σχεδόν αποκλειστικά αφοσιωμένος στην προεκλογική προετοιμασία του Πανρωσικού Λαϊκού Μετώπου του για τις εκλογές του Δεκεμβρίου στην Κρατική Δούμα και εν συνεχεία τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου.
Θα μπορούσαμε να καταλάβουμε ίσως περισσότερο τι νόημα έχει μια τηλεφωνική συνομιλία ή μια επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα χωρίς αντικείμενο, αν αναλογιστούμε ότι μόλις προ ημερών η Μόσχα ζήτησε την πρωτοφανή στα χρονικά ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Λαμπρινίδη στη ρωσική πρωτεύουσα, διανθίζοντας το αίτημά της και με υπονοούμενα ότι οι διμερείς σχέσεις πάσχουν από συνέπεια, αλλά προπαντός από “έλλειψη περιεχομένου”, οπότε “προς τι να συναντιόμαστε, αφού δεν έχουμε τι ακριβώς να συζητήσουμε;”.
Η πρόταση για δάνειο
Ακόμη πιο χαρακτηριστικές για τη σημειολογία του ελληνικού τηλεφωνήματος, που προσπαθεί να υποκαταστήσει, ίσως όχι για πρώτη φορά, τις πραγματικές διπλωματικές διαβουλεύσεις και την υπαρκτή πολιτική και οικονομική συνεργασία, είναι φυσικά οι βαρυσήμαντες και αποκαλυπτικές δηλώσεις του ομογενή βουλευτή της Κρατικής Δούμας Ιβάν Σαββίδη σχετικά με την απροθυμία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να αξιοποιήσει κατά την -προ ΔΝΤ-επίσκεψή του στη Μόσχα την προσφορά του Κρεμλίνου για αρχικό δάνειο 25 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους, στο πλαίσιο της περαιτέρω προώθησης των διμερών σχέσεων.
Η είδηση έπεσε το πρωί της Πέμπτης ως επικοινωνιακός κεραυνός για το επιτελείο του Μαξίμου κι έπρεπε φυσικά να βρεθεί κάποιος τρόπος να διασκεδαστεί η εδραία πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο, παρά τις διακηρύξεις περί του υψηλού μας ενδιαφέροντος για την ανάπτυξή τους και τη μέγιστη αναγκαιότητα αυτό να συμβεί.
Φωτογραφίσεις και συναντήσεις χωρίς ουσία
Για πάρα πολλά χρόνια, όταν οι υπουργοί μας έρχονταν στη Μόσχα αδιάβαστοι και απροετοίμαστοι, μόνο και μόνο για να φωτογραφηθούν με ομολόγους τους, τον Πατριάρχη ή τον δήμαρχο Μόσχας ή αν γίνει και κάποιο θαύμα ακόμη και με τον ίδιο τον Βλ. Πούτιν, αρκετοί διπλωματικοί παρατηρητές απορούσαν γιατί ανέχονται οι Ρώσοι μια μικρή Ελλάδα με διαρκώς αμφιταλαντευόμενες θέσεις και ελάχιστες δεσμεύσεις επί του πρακτέου και πότε θα άρχιζαν να δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους από τα “είπα - ξείπα” και το μακροχρόνιο τρενάρισμα ιστορικών αποφάσεων, το οποίο και έφτασε κατά καιρούς τον Βλ. Πούτιν στα όρια της ανθρώπινης υπομονής του. 
Ας μην αμφιβάλλει κανείς ότι η Μόσχα έχει ήδη αρχίσει συστηματικά να επιδεικνύει τη δυσαρέσκειά της και μακάρι να βρεθούν τρόποι να αναστραφεί η τάση, που τείνει να ανατρέψει δεδομένα πολλών ετών και γεωπολιτικές ισορροπίες, τη διατάραξη των οποίων είναι βέβαιο ότι θα κληθούμε να πληρώσουμε όπως πάντα, όταν θα είναι πλέον πολύ αργά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου