Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΕΦΕΤ: μολυσμένο κρέας από τη Γαλλία στη Θεσσαλονίκη
Μολυσμένο κρέας από τη Γαλλία έχουν προμηθευτεί τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι αρχές του Βελγίου εντόπισαν σε βοδινό κρέας τον παθογόνο μικροοργανισμό Ο157: Η7 και μέσω του Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές ενημέρωσαν και την Ελλάδα.
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση απόσυρση των μολυσμένων προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι στις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι δύο επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη (η μία στη Σίνδο και η δεύτερη στην Κεντρική Κρεαταγορά Θεσσαλονίκης) παρέλαβαν 388,4 κιλά μολυσμένου κρέατος στις 15 και στις 16 Ιουνίου 2011 αντίστοιχα.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ενημερώνει ότι δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα σε καταναλωτές τα οποία να συνδέονται με το συγκεκριμένο παθογόνο στέλεχος στις περιοχές όπου διακινήθηκαν τα μολυσμένα κρέατα. Ωστόσο, συνιστάται στους καταναλωτές να ακολουθούν ορθές πρακτικές υγιεινής και σωστό χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι, όπως χρήση διαφορετικής επιφάνειας κοπής για το ωμό κρέας, διαφορετικής για το μαγειρεμένο ή για τα φρέσκα λαχανικά, ενώ το κρέας θα πρέπει να μαγειρεύεται καλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου