Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Εως το τέλος Ιουλίου θα δοθούν τα 160 εκατ. ευρώ στους αγρότες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
«Ανάσα» σε χιλιάδες αγρότες δίνει η ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, ότι έως το τέλος Ιουλίου αναμένεται να καταβληθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, ύψους 160 εκατ. ευρώ περίπου, στους δικαιούχους παραγωγούς.
Ηδη έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση προσδιορισμού των συντελεστών επιστροφής ΕΦΚΠ για το 2010 από τον υπουργό Οικονομικών και μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ αρχίζει η διαδικασία για την αποδέσμευση των πιστώσεων και η πληρωμή των δικαιούχων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ νέου θέσπισης αγροτικού πετρελαίου.
Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, ομαλά εξελίσσεται και η επιστροφή του ΦΠΑ από τις κατά τόπους εφορίες της χώρας, όχι όμως και στη Θεσσαλονίκη όπου οι παραγωγοί δεν έχουν λάβει, όπως καταγγέλλουν, ούτε ευρώ από την επιστροφή του ΦΠΑ. Παράλληλα, επιπλέον 160 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν έως τα μέσα Αυγούστου σε παραγωγούς για υπόλοιπα επιδοτήσεων για το έτος 2010, εξισωτικές αποζημιώσεις, εθνικού αποθέματος κ.ά. Ο κ. Σκανδαλίδης γνωστοποίησε επίσης πως από τον Οκτώβριο του 2010 έως και τον Ιούνιο φέτος, έχουν καταβληθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενισχύσεις της τάξης των 3,150 δισ. ευρώ.
Η νέα ΚΑΠ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ 2013-2020, σημείωσε ότι η απώλεια πόρων για τη χώρα μας θα είναι μικρότερη απ' ό,τι μπορεί κάποιοι να υπολόγιζαν και θα κινείται στα επίπεδα του 3%-4%, που μεταφράζεται σε απώλεια 70 εκατ. ευρώ το χρόνο περίπου. Αφού διευκρίνισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του 2012, τόνισε ότι «η μάχη, όμως, θα συνεχίσει να δίνεται». Στο σύνολο των χωρών της ΕΕ οι απώλειες πόρων από τη νέα ΚΑΠ θα είναι της τάξης του 7,5% σε σταθερές τιμές.
Σύσκεψη
Τα θέματα της επιστροφής του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και των αποζημιώσεων για το πράσινο σκουλήκι κυριάρχησαν μεταξύ άλλων στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Κανελλόπουλου.
Επισήμως, τη σύσκεψη απασχόλησαν οργανωτικά ζητήματα σχετικά με τη δημιουργία του καλαθιού τοπικών προϊόντων της Κ. Μακεδονίας που είχε εξαγγείλει ο Κ. Σκανδαλίδης πριν από τέσσερις μήνες. «Συζητήσαμε διεξοδικά τα οργανωτικά θέματα για το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της περιφέρειας, ώστε να προχωρήσει η προώθηση και προβολή τους», σημείωσε ο Δημήτρης Ευθυμιάδης, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
«Θέσαμε στο γ.γ. του υπουργείου όλα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Εκτός από την επιστροφή του ΦΠΑ και του φόρου του πετρελαίου, έχουμε τις αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ και τα προβλήματα που υπάρχουν στον οργανισμό διαχείρισης των υδάτων», συμπλήρωσε ο Γρηγόρης Αλεξιάδης, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης και β' αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου