Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013


«Δούρειο ίππο» ψάχνει η κυβέρνηση, βαρύ το κλίμα στα «χαρακώματα»


Με την κυβέρνηση να αναζητά τον «δούρειο ίππο» που θα διασπάσει το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, τις τελευταίες ώρες έχουν πυκνώσει οι διαβουλεύσεις στα «χαρακώματα», με τους πιο ψύχραιμους των μπλόκων να προσπαθούν να αναχαιτίσουν την «επίθεση μικροπαροχών» που ανακοίνωσε ο Τσαυτάρης και να προετοιμάζονται για μια «έξοδο» που δεν θα αφήσει πληγές στο «κίνημα».

Η εικόνα μοιάζει σύνθετη, καθώς οι «ελεγχόμενοι» από το κέντρο, όπως π.χ. τα «πράσινα φανάρια» δείχνουν ήδη έτοιμοι να σημάνουν τη «λήξη συναγερμού», οι «διαλλακτικοί» του Πανελλαδικού (Γκόντιας, Παναγής κ.α.) το συζητούν μέχρι να βρεθεί το απαραίτητο άλλοθι, ενώ οι μόνοι που δεν δείχνουν προς το παρόν να κλονίζονται είναι οι «σύντροφοι» του Μπούτα στη Νίκαια.
Συχνότερους αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού και συμμετοχή στη συνέλευση στον κόμβο της Νίκαιας αποφάσισαν στον Πλαταμώνα, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για την ενότητα και την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος. Ωστόσο, εμφανίστηκαν διχασμένοι καθώς ορισμένοι έδειχναν να «συμβιβάζονται» με πιο ήπια μέτρα όπως συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από το υπουργείο, για τους πιο «θερμόαιμους» όμως κάτι τέτοιο θα σήμανε τη λήξη την εκτόνωση τον κινητοποιήσεων αφού θεωρούν ότι ο πραγματικός αγώνας δίνεται στο δρόμο με τα τρακτέρ.
«Τους ικανοποιούμε ένα-ένα τα επιμέρους αιτήματά τους, γιατί να συνεχίσουν να κλείνουν τους δρόμους;» ήταν το ερώτημα που διατύπωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Πέμπτη (07/02) και αφού είχε ενημερωθεί για τη δυσαρέσκεια εκ μέρους των αγροτών σχετικά με τις κυβερνητικές παροχές.
Οι αγρότες από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν «ψίχουλα» και «εμπαιγμό» τα όσα ανακοινώθηκαν και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενα να αντιδράσουν δυναμικά, αποκλείοντας ακόμη και την Εθνική Οδό.
Εν τω μεταξύ, έντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης την Πέμπτη (07/02) όταν εκπρόσωποι των Σερραίων αγροτών θέλησαν να συζητήσουν με τον κ. Τσαυτάρη, την ώρα που έβγαινε από την αίθουσα όπου είχε συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Εξοργισμένοι οι Σερραίοι αγρότες αποχώρησαν από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, καταγγέλλοντας ότι ο υπουργός τους εμπαίζει και κάνει διαχωρισμό μεταξύ των αγροτών. Την ίδια ώρα ο κ. Τσαυτάρης προσπαθούσε να τους ηρεμήσει επικαλούμενος στενότητα χρόνου και αντιπροτείνοντας να τους δεχτεί την επόμενη μέρα.
Ο εκπρόσωπος των Σερραίων αγροτών Στέργιος Λίτος, κατήγγειλε το γεγονός, λέγοντας ότι το υπουργείο διαχωρίζει τους αγρότες, ενώ επιτέθηκε και εναντίον των Θεσσαλονικιών αγροτών, υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν να προωθήσουν δική τους «ατζέντα» και πως αύριο (Παρασκευή 08/02) θα πάρουν απόφαση να λύσουν το μπλόκο στα «Πράσινα Φανάρια», υπονοώντας ότι προσπαθούν να κάνουν συμφωνία «κάτω από το τραπέζι».

Ο χάρτης των κινητοποιήσεων

Λάρισα: Στη Νίκαια το μπλόκο της «ομάδας Μπούτα» καλεί αντιπροσωπείες από τα όλα τα μπλόκα να παραβρεθούν στον κόμβο της Νίκαιας, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι και εκεί να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα της κινητοποίησης τους.
Αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους δηλώνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το μπλόκο της Νίκαιας είναι ενιαίο, πανθεσσαλικό και το πιο δυναμικό, καθώς τα τρακτέρ έχουν ξεπεράσει τα 1500.
Την Τετάρτη (06/02), στις 6.00 το απόγευμα, οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία με συμβολικό αριθμό τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Η κινητοποίηση τελεί υπό την αιγίδα του Εργατικού Κέντρου της Λάρισας και στο πλευρό των αγροτών συμπαρίστανται όλοι οι φορείς της πόλης.
Οι αγρότες που βρίσκονται για δωδέκατη μέρα στον κόμβο της Νίκαιας με τα γεωρικά μηχανήματα τους σε ανακοίνωση τους, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου κατήγγειλαν αστυνομική επίθεση με σπρέι πιπεριού, δακρυγόνα και γκλομπ ενάντια τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
«Η αναίτια επίθεση των ΜΑΤ πραγματοποιήθηκε την στιγμή που αποχωρούσαμε από την ΠΑΘΕ Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην οποία είχαμε βγει για μια ακόμη φορά με τα πόδια για να πραγματοποιήσουμε την γενική συνέλευση μας. Η κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ διεξαγόταν κανονικά πριν και κατά την διάρκεια της επίθεσης.

Βοιωτία: Η Βοιωτία θα εισηγηθεί την κλιμάκωση του αγώνα, στον Πλαταμώνα, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στις 1 το μεσημέρι, όπου θα συγκεντρωθούν οι αγρότες της Πρωτοβουλίας για την ενότητα και την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος προκειμένου να αποφασίσουν για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.
Οι συγκεντρωμένοι αγρότες της Βοιωτίας παραμένουν στην περιοχή του Ορχομενού, όπου συνεχίζουν να καταφτάνουν και άλλα αγροτικά μηχανήματα, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περίπου 350.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε τους αγρότες της Βοιωτίας στο ύψος του Ορχομενού, τη Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου, στις 11 η ώρα και δήλωσε πως «εάν μαραζώσει η ύπαιθρος και σταματήσει να παράγει η αγροτιά, δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από την κρίση».
Μάλιστα συμπλήρωσε λέγοντας: «ο αγώνας σας πρέπει να έχει τη στήριξη όλης της ελληνικής κοινωνίας. Στο κολπάκι του κοινωνικού αυτοματισμού δεν θα πέσετε, γιατί έχετε πια σοφία και εμπειρία. Θα τους χτυπήσετε εκεί που τους πονάει και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε αυτό, με έξυπνο τρόπο, με εναλλακτικές σκέψεις. Θα κάνουμε το δικό σας αγώνα, αγώνα όλης της κοινωνίας» ενώ συνέχισε «μόνο που για εσάς εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Γιατί με εσάς δεν μπορούν να στείλουν χαρτιά επιστράτευσης και να σας επιτάξουν. Να επιτάξουν τι; Τα τρακτέρ; Τα χέρια σας που σκαλίζουν τα χωράφια; Τι να επιτάξουν εδώ;» αναρωτήθηκε.

Χαλκίδα: Μεταξύ Κηρίνθου και Μαντουδίου συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης (05/02) χωρίς ωστόσο να κλείσουν το δρόμο, οι αγρότες της βόρειας Εύβοιας. Πρόθεση των αγροτών της περιοχής είναι να «κατέβουν» με τα τρακτέρ στη Χαλκίδα και να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας καταλήγοντας στην περιφερειακή ενότητα Εύβοιας.

Λαμία: Για άλλη μία φορά ο πρόεδρος του Παμφθιωτικού συλλόγου Δημήτρης Δημογιάννης επισημαίνει ότι οι αγρότες δεν ζητούν χρήματα και υπογράμμισε ότι τα αιτήματά τους συνίστανται στην ανακούφιση και επιβίωσή τους.
Οι αγρότες του μπλόκου της Λαμίας, παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και καλούν τους συναδέλφους τους να ενωθούν όλοι μαζί κάνοντας τον δικό τους αγώνα. Έναν αγώνα που δεν έχει κομματική σκέπη και με σκοπό να συγκροτηθεί μια λαϊκή συμμαχία, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης.

Ημαθία: Στο Νομό Ημαθίας, παραμένει το μπλόκο που έχει στηθεί τις τελευταίες 17 ημέρες και το πρωί της Παρασκευής 08 Φεβρουαρίου  στο χώρο βρέθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος συνομίλησε μαζί τους για τα προβλήματα και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν.
Οι αγρότες της Ημαθίας έχουν περισσότερα από 200 τρακτέρ παρατεταμένα. Το απόγευμα της Τετάρτης, στις 6.00 η ώρα, έχουν σύσκεψη στο Δημαρχείο της Βέροιας με τη συμμετοχή όλων των φορέων της Ημαθίας οι οποίοι στηρίζουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
«Δεν πάει άλλο, τα αιτήματα μας τα είπαμε και τα ξαναείπαμε. Τώρα είναι η σειρά της κυβέρνησης να μας πει τι θα κάνει. Εμείς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας» δήλωσε o εκπρόσωπος των αγροτών της Ημαθίας, Τάσος Χαλκίδης.

Δομοκός: Έξω από τον Δομοκό 70 αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί και παραμένουν παραταγμένα στην άκρη του δρόμου. Μάλιστα την Κυριακή (03/02) υπήρξαν επαφές ώστε οι αγρότες του Δομοκού να κατέβουν στη Λαμία, χωρίς ωστόσο να αποφασιστεί κάτι. Σε περίπτωση που επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, αναμένεται να υπάρξει άμεση αντίδραση της Αστυνομίας, η οποία θα επιδιώξει να αποτρέψει την ενίσχυση του μπλόκου των αγροτών της Λαμίας.

Σέρρες: Οι Αγρότες των Σερρών μετά το συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών -Θεσσαλονίκης και Σερρών -Προμαχώνα, στη διασταύρωση του Λευκώνα που έγινε το πρωί με καθιστική διαμαρτυρία τηρούν στάση αναμονής. Στο μπλόκο τους είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ.
Ο εκπρόσωπος των Σερραίων αγροτών, Παύλος Αραμπατζής δήλωσε πως "εάν δεν ακούσουμε συγκεκριμένα πράγματα είμαστε έτοιμοι αύριο να αποκλείσουμε το τελωνείο του Προμαχώνα".
Προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης και Σερρών - Προμαχώνα, στη διασταύρωση του Λευκώνα, κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία οι Σερραίοι αγρότες, την Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου. Κατά την κινητοποίηση μοίρασαν αλεύρι και φυλλάδια με τα αιτήματα τους στους παρευρισκόμενους, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν από παρακαμπτήριους οδούς.
Ηλεία: Μετά την Ξυλοκέρα και το Τραγανό την Κυριακή ήταν σειρά του Γιαννιτσοχωρίου και του Καρδαμά να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις που οδηγούν στις εθνικές οδούς και τα μπλόκα. Οι πρώτες προσυγκεντρώσεις τρακτέρ στην Ηλεία, έχουν προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας (04/02) στη Μαραθιά και για το πρωί της Τετάρτης (06/02) στο Γιαννιτσοχώρι, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε μέσα στην εβδομάδα τους αγρότες της Ηλείας να κινούνται προς το Κουρτέσι.

Πράσινα Φανάρια: Στη Θεσσαλονίκη έκαναν την εμφάνισή τους το πρωί της Τετάρτης (06/02) τα πρώτα τρακτέρ, με τους αγρότες να τηρούν στάση αναμονής. Θα συνεδριάσουν σήμερα Παρασκευή (08/02) το μεσημέρι στα «Πράσινα Φανάρια» για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, δήλωσαν μετά τη συνάντηση τους στο Διοικητήριο, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Τσαυτάρη, παρουσία και του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης (ΥΜΑΘ), Θ. Καράογλου και του γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αγρότες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Ορμυλία: Ο Αγροτικός Σύλλογος Ορμυλίας ενημερώνει τους αγρότες ότι προτίθεται να προβεί σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρία για την αγροτική πολιτική. Γι αυτό και καλεί σε συγκέντρωση τους αγρότες, στην δημοτική αίθουσα την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 7:00 η ώρα το απόγευμα.

Αχαΐα: Στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες της Αχαΐας που έχουν στήσει μπλόκα, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία, στην Κάτω Αχαΐα, στο Διάσελο και στη θέση «Κουρλαμπά».
Στην Κάτω Αχαΐα τα τρακτέρ αγγίζουν τα 200 ενώ στις 8 το βράδυ την Παρασκευή (08/02) οι αγρότες θα συνεδριάσουν στην Κ. Αχαΐα για τις επόμενες κινήσεις τους, αναφέρει ο κ. Μαυρόγιαννης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Αχαΐας. Άλλα 25 βρίσκονται στη θέση Κουρλαμπά στη Χαλανδρίτσα και άλλα 50 στο Διάσελο.
"Όσο η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη κι εμείς θα συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας και θα σκληραίνουμε τη στάση μας" δηλώνει  o Πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αχαΐας Σάκης Μαυρόγιαννης.
Αργολίδα: Παραμένουν στους δρόμους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αργολίδας, με παραταγμένα τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Ναυπλίου – Μυκηνών, στον κόμβο του Μάνεση. Στις κινητοποιήσεις των αγροτών συμπαρίστανται και άλλοι επαγγελματικοί φορείς του νομού, εκπρόσωποι των οποίων μετέβησαν χθες στο σημείο των κινητοποιήσεων.

Κορινθία: «Ζεσταίνουν τις μηχανές» οι αγρότες της Κορινθίας και δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις. Σήμερα Πέμπτη στις 7.30 το απόγευμα, δίνουν ραντεβού στο Κιάτο , στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν για περαιτέρω κινητοποιήσεις. Η πρόταση που θα συζητηθεί είναι για τη δημιουργία μπλόκου στον Ισθμό.

Μεσσηνία: Από το Σουλινάρι Μεσσηνίας δίνεται ο παλμός των κινητοποιήσεων της νέας εβδομάδας για τους αγρότες της Πελοποννήσου.
Ύστερα από τη συζήτηση της Κυριακής (03/02), που τράβηξε σε μάκρος, οι αγρότες όρισαν νέο ραντεβού για το πρωί της Δευτέρας, με συμμετέχοντες από εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων Χανδρινού, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Λευκοχώρας, Χώρας, Πεταλιδίου και των αγροτικών συνεταιρισμών Γλυφάδας και Βάλτας.

Αιγιαλεία: Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν τη Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου και οι αγρότες της Αιγιάλειας. Για μια περίπου ώρα, περίπου 25 αγρότες με τα αυτοκίνητά τους, απέκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. στο ύψος της γέφυρας Μεγανίτη, χωρίς όμως να κλείσουν τελείως το δρόμο.
Προφανώς ήθελαν να δώσουν το "παρών", αναφορικά με τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτών που ολοένα και ενισχύονται. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση των διαμαρτυρόμενων αγροτών έξω από τα γραφεία της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών. Τα πράγματα κύλησαν ήρεμα και χωρίς εντάσεις.

Βόλος: Δύο αγροτικά μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Μαγνησία, στους κόμβους Αλμυρού και Αερινού, με 60 και 35 τρακτέρ συγκεντρωμένα, αντιστοίχως. Οι αγρότες της Μαγνησίας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, παραμένοντας κατ αρχήν στα δικά τους μπλόκα και όχι να μετακινηθούν στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου είναι συγκεντρωμένοι αγρότες από τους τρεις άλλους θεσσαλικούς νομούς. Στο μεταξύ, αύριο αποφασίζουν και οι αγρότες του Ανατολικού Πηλίου για τη στάση τους.
Μερίδα αγροτών από το Στεφανοβίκειο και τον Ριζόμυλο , ωστόσο, ως προς αυτό, και πρόκειται να ενισχύσουν με 50, περίπου, τρακτέρ τον κόμβο της Νίκαιας, αντί του Αερινού.

Αμφίκλεια: Αγρότες την περιοχή της Αμφίκλειας είναι παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή του Μπράλου.

 Χαλκηδόνα: Στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας-Βέροιας, στο ύψος της διασταύρωσης Χαλκηδόνας, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο  2 Φεβρουαρίου αγρότες της από τα χωριά Κουφάλια, Ελεούσα, Λουδία, Παρθένιο και Άθηρα. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 85 τρακτέρ και αναμένονται ενισχύσεις από τα χωριά Μικρό Μοναστήρι, Άδενδρο και Αγ. Αθανάσιος.
«Το αγροτικό ζήτημα δεν είναι ταξικό είναι κοινωνικό. Εμείς που είμαστε στο δρόμο παλεύουμε και για τους 10 εκατ. πλέον καταναλωτές  αυτής της χώρας, για να υπάρχει φθηνό προϊόν από το χωράφι στο ράφι» ανέφεραν στο Αgronews οι αγρότες και μέλη της συντονιστικής επιτροπής Γεώργιος  Κοκογιαννίδης, Θεόδωρος Νέλλας και Θεόδωρος Μυλωνάς.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αμανατίδου Λίτσα, επισκέφτηκε το απόγευμα της Δευτέρας (04/02) το μπλόκο της Νέας Χαλκηδόνας και αφού άκουσε τα αιτήματα των αγροτών, τους υποσχέθηκε ότι θα τα μεταφέρει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέλλα: Ανυποχώρητοι δηλώνουν οι αγρότες της Αλμωπίας. Σήμερα Πέμπτη (07/02) συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, έχοντας τα τρακτέρ τους παραταγμένα στη Λεωφόρο Ξενιτίδη, στην Αριδαία.
Ενώ το πρωί του Σαββάτου (2/2) στον Κόμβο Γυψοχωρίου στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μετά από το κάλεσμα με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγρ. Συλλόγων Πέλλας οι αγρότες των χωριών της περιοχής με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου για λίγη ώρα.

Κρήτη: Η στάση ... υπομονής του αγροτικού κόσμου της Κρήτης φαίνεται πως περνάει στο παρελθόν και με τις ασφυκτικές πιέσεις απλών παραγωγών από χωριά της Κρητικής υπαίθρου, τα συνδικαλιστικά όργανα καλούνται να αποφασίσουν το Σάββατο (09/02)τη στάση της Κρήτης στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Αγροτικά συλλαλητήρια, διοργανώθηκαν στην Κρήτη την Τρίτη 05 Φεβρουαρίου από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση με την συμμετοχή αγροτικών συλλόγων.

Ήπειρος: Στις 11 το πρωί της Δευτέρας (04/02) άρχισαν να συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Ελεούσας, πάνω από το γήπεδο, χωρίς ωστόσο σε πρώτη φάση να κλείσουν δρόμους. Καταρχήν σκοπεύουν να… μετρήσουν δυνάμεις και στη συνέχεια θα κινηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της νεοσυσταθείσας προσωρινής συντονιστικής επιτροπής των αγροτών του νομού, Μιχάλης Τζίμας, υπάρχει και στην Ήπειρο μια έντονη κινητικότητα, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι η συμμετοχή αγροτών στην κινητοποίηση της Ελεούσας θα είναι ικανοποιητική.
Στο μεταξύ, στο δρόμο έχουν ήδη κατέβει οι αγρότες και στο Νομό Πρέβεζας, οι οποίοι έστησαν ένα πρώτο μπλόκο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο του οδικού άξονα Καναλάκι – Καστρί.

Ζάκυνθος: Στην περιοχή του Σαρακηνάδου συγκεντρώθηκαν την Τρίτη (05/02) το πρωί αγρότες του νησιού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, που πλήττει το αγροτικό εισόδημά.

Ρόδος: Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες της Ρόδου ακολουθώντας τη γραμμή των συναδέλφων τους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Την απόφαση αυτή πήραν οι αγρότες  το Σάββατο 02 Φεβρουαρίου στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Γεννάδι. Από την Κυριακή (03/02) ξεκίνησε η συγκέντρωση των τρακτέρ στον κόμβο του Γενναδίου με πορεία το πρωί της Δευτέρας στην πόλη. Η συντονιστική επιτροπή καλεί όλους τους αγρότες του νησιού να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις για να ενισχυθεί το μέτωπο της Ρόδου.

Αλεξανδρούπολη: Άλλα 100 τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα στην Αλεξανδρούπολη.
Φέρες: Σε συμβολικό αποκλεισμό της επαρχιακής οδού Αλεξανδρούπολης-Κήπων την Τετάρτη (06/02), μεταξύ 13:00-15:00, προχώρησαν οι αγρότες των Φερών με τα τρακτέρ να φτάνουν τα 90.

Ορεστιάδα: Με μεγάλη συμμετοχή αγροτών, κτηνοτρόφων, αλλά και πολλών άλλων πολιτών πραγματοποιήθηκε  το πρωί της Τρίτης (05/02) στην Ορεστιάδα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων του Βορείου Έβρου μπροστά στην Αγροτική Τράπεζα.
Από νωρίς το πρωί οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, που ήταν παραταγμένα στα χωριά Σάκκο και Θούριο, ξεκίνησαν για το κέντρο της πόλης και επί μία περίπου ώρα απέκλεισαν την Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως στο ύψος της Πλατείας και της ΑΤΕ με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.
Στη συνέχεια τα αγροτικά οχήματα να παρατάχθηκαν στην Βιομηχανική περιοχή έξω από το Εργοστάσιο Ζάχαρης, αναμένοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης επί των αιτημάτων τους.

Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής.
Μάλιστα, δημιουργήθηκε και ένα νέο μπλόκο από πατατοπαραγωγούς Δράμας στο ύψος Οχυρού στο Κάτω Νευροκόπι.

Ροδόπη: Οι αγρότες είναι συγκενωμάνοι στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης.

Χαλκιδική: Μπλόκα αγροτών υπάρχουν επίσης στον κόμβο Πετραλώνων στη Χαλκιδική, όπου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Πηγή : www.agronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου