Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΤΑ Παιχνίδια διαδοχής πάνω στα σκουπίδια


Παιχνίδια που συνδέονται στενά και με τη μάχη της διαδοχής στον υφιστάμενο φορέα αλλά και στον περιφερειακό που θα συγκροτηθεί. Την ίδια ώρα, ο νομός θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με τα σκουπίδια, καθώς τη Δευτέρα κλείνει ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ενώ στον αέρα βρίσκονται όλα τα υποστηρικτικά περιβαλλοντικά έργα.
Στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης, τα μέλη του δ.σ. του Συνδέσμου ΟΤΑ κλήθηκαν να κάνουν και επισήμως δεκτή την παραίτηση Γαλαμάτη, διαδικασία όμως που συνοδεύτηκε από έντονο πολιτικό παρασκήνιο. Οι «γαλάζιοι» αιρετοί, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, προσήλθαν στη συνεδρίαση αποφασισμένοι αφενός μεν να ψηφίσουν υπέρ της παραίτησης, αφετέρου δε να ζητήσουν και τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Τα σχέδια των «γαλάζιων» ωστόσο, που ήθελαν να τελειώνουν με τη διαδικασία εκλέγοντας για πρόεδρο το μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Μιχάλη Γεράνη που πρόκρινε ήδη η ΝΔ, τα χάλασαν τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης όσο και το έτερο μέλος του δ.σ. του φορέα Παναγιώτης Αβραμόπουλος.
Ο κ. Μπουτάρης, μιλώντας στη συνεδρίαση, ζήτησε από τον κ. Γαλαμάτη να παραμείνει στη θέση του με τη δέσμευση να συγκαλέσει μέχρι τέλος Μαρτίου γενική συνέλευση των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας για τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προσπάθησε να πείσει το σώμα ότι η εκλογή νέου προέδρου δεν θα βοηθήσει στην παρούσα φάση, καθώς στόχος, όπως είπε, δεν είναι η εναλλαγή προσώπων στον νομαρχιακό Σύνδεσμο αλλά η ουσιαστική συμφωνία για το πώς θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο. Ο ίδιος μάλιστα τάχθηκε κατά των κομματικών ισορροπιών στη μάχη για την προεδρία του ΦΟΔΣΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχει τίποτα εναντίον του εκλεκτού της ΝΔ. «Δεν είμαι υπέρ των κομματικών ισορροπιών και θεωρώ ότι χρειάζεται τεχνοκρατική αντιμετώπιση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ούτε έχω τίποτα με τον Μιχάλη Γεράνη, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα λυθεί το πρόβλημα με τα σκουπίδια επειδή κάποιος θα πάρει λίγες ψήφους παραπάνω», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

Ναυάγησε η εκλογή

Λάδι στη φωτιά των «γαλάζιων» αιρετών όμως έριξε και το μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου ΟΤΑ Π. Αβραμόπουλος, ο οποίος, όταν αντιλήφθηκε ότι ο κ. Γαλαμάτης παρά την έκκληση Μπουτάρη δεν σκοπεύει να παραμείνει στην προεδρία, έθεσε θέμα νομιμότητας της χθεσινής διαδικασίας για την εκλογή νέου προέδρου. Μιλώντας σε υψηλούς τόνους, υποστήριξε ότι η πρόσκληση στα μέλη του σώματος για τη χθεσινή συνεδρίαση δεν εστάλη από τον ίδιο, όπως προβλέπεται από τον νόμο, καθώς είναι ο πρώτος σύμβουλος σε ψήφους στον μεγαλύτερο δήμο, της Θεσσαλονίκης. «Δεν μπορεί κανείς να αποστέλλει ένα κείμενο με το όνομά μου χωρίς την υπογραφή μου. Αυτό είναι αντιδεοντολογικό, και ως εκ τούτου δεν κάνω δεκτή την όλη διαδικασία», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Για λίγη ώρα επικράτησε ένταση στην αίθουσα της συνεδρίασης, ενώ πολλοί ήταν οι αιρετοί που, εκτός μικροφώνου, έκαναν λόγο για σκηνοθετημένη αντίδραση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που στόχο είχε να καθυστερήσει η παραίτηση Γαλαμάτη έως ότου συμπληρωθεί μήνας από την ημέρα υποβολής, και στη συνέχεια να γίνει αυτοδίκαια αποδεκτή.
Τελικώς η παραίτηση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από το σώμα, ενώ ναυάγησε η εκλογή του νέου προέδρου στον Σύνδεσμο ΟΤΑ, καθώς ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι για να είναι νόμιμη η διαδικασία και να αποφευχθούν τυχόν προσφυγές, θα συγκαλέσει ο ίδιος νέα συνεδρίαση στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Προσπάθεια να διαβάσει διαφορετικά τον νόμο κατέβαλε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, λέγοντας ότι για το θέμα της παραίτησης δεν απαιτείται η υπογραφή του κ. Αβραμόπουλου. Μάλιστα συμφώνησε με την πρόταση Μπουτάρη για παραμονή του κ. Γαλαμάτη στη θέση του προέδρου, αλλά δέχεται, όπως είπε, και τη θέση του τελευταίου, ότι δηλαδή δεν μπορεί άλλο. «Συμφωνώ με όσα προτάθηκαν, όπως και με το ότι η εκλογή δεν είναι θέμα κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά έχουμε καθυστερήσει στη σύσταση του ΦΟΔΣΑ και δεν έχουμε περιθώρια άλλων καθυστερήσεων», ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.

Και δεύτερη παραίτηση

Την παραίτηση Γαλαμάτη ακολούθησε και η παραίτηση του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής του Συνδέσμου ΟΤΑ, Σωκράτη Φάμελου, ο οποίος αναμένεται να είναι υποψήφιος για την προεδρία του Συνδέσμου ΟΤΑ απέναντι στον Μιχάλη Γεράνη. Μιλώντας στη συνεδρίαση τόνισε την ανάγκη να περιφρουρηθεί ο φορέας, ως δημόσιο αγαθό, ενώ ζήτησε από το σώμα να αγνοήσει τις κομματικές εντολές και τους κομματικούς διορισμούς. Μάλιστα νωρίτερα συμφώνησε και με την πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης να παραμείνει ο κ. Γαλαμάτης στη θέση του προέδρου, επειδή φοβάται, όπως είπε, ότι η παραίτηση αυτή θέτει σε αμφισβήτηση την πολιτική και κοινωνική συμφωνία για όλα τα περιβαλλοντικά έργα που έχουν προγραμματιστεί.

Κλείνει τον ΧΥΤΑ ο δήμος Λαγκαδά

Σε αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Μαυροράχης προχωρούν το πρωί της Δευτέρας κάτοικοι και φορείς του Λαγκαδά, διαμαρτυρόμενοι για την προβληματική, όπως υποστηρίζουν, λειτουργία του χώρου ταφής, που δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή τους. Στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασής του το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αποκλείσει συμβολικά την είσοδο του ΧΥΤΑ, ενώ θα καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης για τη μη υλοποίηση προγραμματισμένων έργων, όπως ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας. Κάτοικοι και φορείς του Λαγκαδά δήλωσαν ότι αν δεν τηρηθούν τα υπεσχημένα για τον ΧΥΤΑ, τότε το επόμενο διάστημα θα προβούν σε επ’ αόριστον αποκλεισμό.

Πηγή : Εφημερίδα Μακεδονία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου