Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΤΑ

 Νέος πρόεδρος ο Μιχάλης Γεράνης


Λαβωμένη από τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές, τις οποίες δεν μπόρεσε να υπερβεί για να προχωρήσει ενωμένη στην πολυπόθητη διαχείριση των απορριμμάτων, βγήκε η ηγεσία του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης από τη χθεσινή ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου του δ.σ.

Το τιμόνι του φορέα, για το μεταβατικό διάστημα έως τη σύσταση του νέου περιφερειακού οργάνου (ΦΟΔΣΑ), αναλαμβάνει ο Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος εξελέγη με 20 ψήφους έναντι των 16 που απέσπασε ο αντίπαλός του, Σωκράτης Φάμελος.
Η εκλογή του κ. Γεράνη ήταν αναμενόμενη, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των 42 μελών του δ.σ. του Συνδέσμου ΟΤΑ -δημάρχων και δημοτικών συμβούλων- πρόσκειται στη ΝΔ. Στην ψηφοφορία ωστόσο προσήλθαν συνολικά 36 μέλη, 20 από τα οποία στήριξαν τη «γαλάζια» υποψηφιότητα, ενώ τα υπόλοιπα 16 που πρόσκεινται σε διαφορετικούς κομματικούς χώρους έδωσαν την ψήφο τους στον κ. Φάμελο. Το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση πάντως ήταν ιδιαίτερα βαρύ, καθώς εξαρχής διαφάνηκε ότι οι παρατάξεις στους κόλπους της διοίκησης του Συνδέσμου δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν για την εκλογή των δύο πρώην προέδρων, Γιάννη Ζουρνά και Δημήτρη Γαλαμάτη.
Οι δύο μονομάχοι κράτησαν χαμηλούς τόνους λίγο πριν από την ψηφοφορία, ωστόσο οι κομματικές διαχωριστικές γραμμές δεν έπεσαν, καθώς τα «γαλάζια» στελέχη του φορέα απέρριψαν την πρόταση της άλλης πλευράς, να αποσυρθούν οι δύο υποψηφιότητες προκειμένου να τεθεί επικεφαλής ένας από τους δημάρχους, πρόσωπο στο οποίο θα συμφωνούσαν όλες οι παρατάξεις. Στόχος ήταν να ηγηθεί ένας αιρετός του Συνδέσμου ΟΤΑ στο μεταβατικό στάδιο, μέχρι δηλαδή τη σύσταση του νέου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), που θα λειτουργήσει από το καλοκαίρι και θα έχει την εποπτεία της διαχείρισης των απορριμμάτων και του σχεδιασμού των έργων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.
Εκτός από την υποψηφιότητα του κ. Γεράνη, η οποία είχε γίνει γνωστή από την προηγούμενη εβδομάδα μετά την παραίτηση του Δ. Γαλαμάτη, τη δεύτερη του κ. Φάμελου -που κατατέθηκε λίγο πριν από την ψηφοφορία- πρότεινε το μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Θεόδωρος Παπαδόπουλος, δήμαρχος Θέρμης.

ΟΧΙ ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ

Την πρόταση για την απόσυρση των υποψηφιοτήτων, με στόχο να αποφευχθούν οι μετωπικές ψηφοφορίες και οι κομματικές κόντρες, κατέθεσε ο δεύτερος υποψήφιος, Σ. Φάμελος, με την οποία συντάχθηκαν και τα μέλη του δ.σ. του Συνδέσμου ΟΤΑ Σίμος Δανιηλίδης και Θεόδωρος Παπαδόπουλος, δήμαρχοι Νεάπολης-Συκεών και Θέρμης αντίστοιχα. «Δεν με βρίσκει σύμφωνο μια διαδικασία που θα δημιουργήσει αντιθέσεις και μέτωπα και θα υποτιμήσει την ουσία του έργου του φορέα», τόνισε ο κ. Φάμελος. Ανέφερε ότι ο φορέας έχει αυτή τη στιγμή να λύσει πολλά ζητήματα και βρίσκεται σε δύσκολο σημείο, καθώς εκκρεμούν ο ΣΜΑ της Ευκαρπίας, η επέκταση του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και σειρά αναπλάσεων σε πρώην χωματερές.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαδικασίας, ζητούμενο είναι να μην αναιρεθεί στην πορεία η στρατηγική που έχει χαραχθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Είναι χρήσιμο ο φορέας αυτός, αλλά και ο περιφερειακός που θα συγκροτηθεί, να έχει ρόλο σε εθνικό επίπεδο και να μην κινδυνεύσει να μπει από την πίσω πόρτα η στρατηγική που έχει σχεδιαστεί», σημείωσε ο ίδιος.
Έκκληση για ενότητα, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο του Συνδέσμου ΟΤΑ, απηύθυνε στα στελέχη του φορέα ο νέος πρόεδρος Μ. Γεράνης, λέγοντας ότι από σύστασής του υπήρξε πάντα ενωτικός. «Με λυπεί ωστόσο το γεγονός ότι κάποιοι υποστηρίζουν πως η αλλαγή στην ηγεσία του Συνδέσμου θα θέσει σε αμφισβήτηση την περιβαλλοντική συμφωνία που έχει κλείσει. Δεν είπε ποτέ κανείς το αντίθετο» υπογράμμισε, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο φορέας υπό την προεδρία του θα υπακούει στις γνώσεις των ειδικών για όλα τα τεχνικά ζητήματα που θα ανακύψουν. Πάντως δεν παρέλειψε να απαντήσει και στην επίκληση των αντιπάλων του για κατάργηση των κομματικών γραμμών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο Σύνδεσμος ΟΤΑ είναι πολιτικό όργανο και πολλές φορές λειτούργησε βάσει κομματικών επιλογών».

«ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ»

Παρέμβαση υπέρ μιας κοινά αποδεκτής λύσης έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι καιρός να ξεφύγουμε από την κατάρα των κομματικών αντιπαραθέσεων». Είναι ανάγκη, όπως είπε, να προχωρήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός, με ευθύνη ομάδων από έμπειρους δημάρχους. «Έχουμε ανοιχτά μέτωπα στη Θεσσαλονίκη και πρέπει να κλείσουν. Σήμερα μόνο στην Ελλάδα συζητάμε για καλή ή κακή ενέργεια. Ο νέος ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε ανώνυμη εταιρεία με μετόχους τους δήμους, γιατί το σκουπίδι είναι καθαρό κέρδος για τους ΟΤΑ», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.
Για πολιτική συμφωνία που θα έχει μέτρο αξιολόγησης τους πολίτες και όχι το να τα βρουν μεταξύ τους τα στελέχη του Συνδέσμου ΟΤΑ μίλησε ο απερχόμενος πρόεδρος Δ. Γαλαμάτης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι και η συμφωνία για τη σύσταση του περιφερειακού φορέα (ΦΟΔΣΑ).

Πηγή : Εφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου