Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013


Σε ρυθμούς αυτοδιοίκησης


Τεράστιο είναι το έργο που έχουν αναλάβει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά τις ρυθμίσεις του «Καλλικράτη». Σε αυτούς έχει μεταφερθεί σειρά από αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους (Εκπαίδευση, Υγεία, κοινωνικές παροχές κ.λπ.), σε μια προσπάθεια να υπάρξει αποκέντρωση αλλά και αξιοποίηση ενός θεσμού που μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχε για να εκδίδει πιστοποιητικά και να βολεύει ημετέρους.

Μπορεί να σοκάρεται κανείς στο άκουσμα των παραπάνω, αλλά αν θέλουμε να δούμε την αλήθεια ψυχρά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια είχε εξελιχθεί σε μια «καλολαδωμένη μηχανή» αποκατάστασης εκείνων που για τον α ή β λόγο δεν κατάφεραν να προσληφθούν στο «σκληρό δημόσιο τομέα». Ηταν τόσο καλά στημένη η μηχανή, που είχε τη δυνατότητα να απορροφά προσωπικό «χαμηλών προσόντων», πράγμα το οποίο εξηγεί και το γιατί οι περισσότεροι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης -που κινδύνεψαν με αποπομπή από το Δημόσιο- ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι πολλά τα δεινά που έφερε η τρόικα σε αυτό τον τόπο, και τα λάθη της επίσης, κάποια από τα οποία τα επισημαίνουν πλέον και τα ίδια τα στελέχη της διεθνώς.

Η συνταγή που ακολουθήθηκε σε σειρά θεμάτων ήταν όχι απλώς άστοχη, αλλά σε κάποια σημεία θα μπορούσε να την πει κανείς καταστροφική. Αν θέλουμε όμως να πούμε όλη την αλήθεια, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν πεδία στα οποία οι αλλαγές που επιβάλλονται ανήκουν στην κατηγορία του αυτονόητου και θα έπρεπε ούτως ή άλλως να επιβληθούν από την ελληνική κυβέρνηση, όποιο κόμμα κι αν ήταν στην εξουσία, εδώ και χρόνια.

Ενα από αυτά είναι το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, την εποπτεία του οποίου θα έχει η τρόικα, γιατί τόσα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις που προηγήθηκαν δεν τόλμησαν ή δεν θέλησαν να επιβάλουν ένα στοιχειώδες πλαίσιο όσον αφορά τα οικονομικά των ΟΤΑ.

Το Παρατηρητήριο θα ελέγχει τα οικονομικά των δήμων που είναι στο «κόκκινο». Οπως απάντησε χθες ο επίτροπος Ολι Ρεν στην Ευρωβουλή σε ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει, οι δήμοι που θα μπουν στο Παρατηρητήριο, εάν δεν καταφέρουν σε δύο τρίμηνα να εξυγιανθούν, θα κληθούν να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα υποχρεωτικά μέτρα, δηλαδή αύξηση στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, στα τέλη, να κάνουν μετατάξεις προσωπικού, να παγώσουν τις προσλήψεις κ.ά.

Θύελλα διαμαρτυριών σήκωσε η υπενθύμιση του κ. Ρεν, από τους «παροικούντες την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Οχι βέβαια τόσο για τα τέλη ή τη φορολογία που θα κληθεί να πληρώσει το κοινωνικό σύνολο όσο για τις προσλήψεις και τις μετατάξεις. Αυτό ενοχλεί περισσότερο, όπως και η δυσκολία τού «να δίνουμε όπου θέλουμε, ό,τι θέλουμε», μιας κι έρχονται και εκλογές του χρόνου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου