Παρασκευή 5 Απριλίου 2013


Καθημερινά & Αλλά



Βαφτίσια

Είναι της μόδας τα "βαφτίσια" στην Ελλάδα τον καιρό των μνημονίων. Ας πούμε, προχθές το απόγευμα, οι επικεφαλής των κομμάτων της "τρόικας εσωτερικού" βάφτισαν το χαράτσι "ενιαίο φόρο ακινήτων" και... ουδεμία αμαρτία έχουν! Είναι η γνωστή πρακτική από αρχαιοτάτων χρόνων (από τότε που ο ανώνυμος παπάς της λαϊκής θυμοσοφίας βάφτισε το κρέας "φακές", προκειμένου να... απολαύσει κρεατοφαγία σε περίοδο νηστείας).

Η σύγχρονη τραγωδία της Ευρώπης

Οι ανατριχιαστικοί αριθμοί για την ανεργία που δημοσιοποιήθηκαν από τη Eurostat και φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη και την Ισπανία στη δεύτερη θέση, αλλά και την ίδια την Ευρώπη σε ιστορικό ρεκόρ ανέργων, δεν έχουν προκαλέσει εύλογη ανησυχία μονάχα στις αδύναμες χώρες που πλήττονται από την κρίση, αλλά και στους ισχυρούς της Γηραιάς. Αποκαλυπτικό είναι το πρωτοσέλιδο της "Die Tageszeitung", που κάτω από μια φωτογραφία ανέργων στην ουρά στην Αθήνα έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ και μια αντίστοιχη από τη Μαδρίτη σχολιάζει με τον εύλογο τίτλο "Τι καταστρέφει την Ευρώπη".
Η εφημερίδα εστιάζει στο χάσμα Βορρά Νότου, καθώς την ώρα που η Αυστρία έχει ανεργία μόλις 4,8%, η Γερμανία 5,4% και το Λουξεμβούργο 5,5%, η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν σπάσει το φράγμα του 26% και η Πορτογαλία του 17,5%, με τα μεγαλύτερα θύματα να είναι οι νέοι κάτω των 25 ετών σε Ελλάδα και Ισπανία. Και η εφημερίδα λέει μια μεγάλη αλήθεια: «Η επιβίωση του ευρώ βρίσκεται στα χέρια των Γερμανών. Αλλά η Γερμανία δεν αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη που της αναλογεί. Αντί να βοηθήσει τις χώρες του Νότου, τις οδηγεί στη φτώχια, παραμένοντας ουσιαστικά απαθής. Οι Γερμανοί απλά είναι ικανοποιημένοι όσο οι ίδιοι αποφεύγουν την κρίση...».


Εργασία ή κατάρτιση;

Τα λέμε όλα αυτά με αφορμή την πρωτοβουλία μεγάλης καπνοβιομηχανίας, που ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κατάρτιση 1.000 εργαζομένων με ίδιους πόρους. Τι σημαίνει όμως "κατάρτιση εργαζομένων" στον καιρό του ύστερου καπιταλισμού; Κάτι σαν αυτό που συμβαίνει στις "προοδευμένες" χώρες της Δύσης, όπου οι νέοι εργαζόμενοι (αλλά και μεγαλύτεροι που θέλουν να αλλάξουν κλάδο) πάνε και δουλεύουν ένα, δύο, τρία χρόνια τσάμπα και βερεσέ σε κάποια επιχείρηση "για να μάθουν".


Χωρίς αντίκρισμα

Και καλά να συνέβαινε αυτό "τις καλές εποχές", που είχες μια προοπτική, έλεγες, ΟΚ, θα δουλέψω ένα χρόνο τσάμπα, αλλά μετά θα βρω μια καλή δουλειά να παίρνω κατιτίς. Τώρα η μόνη προοπτική που υπάρχει είναι η ανεργία ή... άλλη μια "μαθητεία". Βαφτίσια λοιπόν και εδώ: Η εθελοδουλεία βαφτίζεται "κατάρτιση". Προχωρημένα πράγματα. Η τραγωδία του σύγχρονου οικονομικού μας μοντέλου...

Σχολιαστής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου