Σάββατο 23 Μαρτίου 2013


Ποιοι τελικά είμαστε


Πέρασαν δύο χρόνια από το ξεκίνημα του blog μας που γεννήθηκε σχεδόν  από την πρώτη μέρα που άρχισε να εφαρμόζετε το πρόγραμμα Καλλικράτης  με την υποχρεωτική συνένωση των τριών Δήμων Άγιου Αθανασίου – Κουφαλίων – Χαλκηδόνας. Οι αναρτήσεις έγιναν πολλές,  το ίδιο και τα σχόλια των αναγνωστών, τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά

Το ερώτημα όμως: “ποιος-α κρύβεται πίσω από τις Κουφάλες ;” παραμένει αναπάντητο (;) για κάποιους. Βάζω το ερωτηματικό γιατί τα σχόλιά τους δείχνουν σαν να ξέρουν την απάντηση και να θέτουν ρητορικά ερωτήματα. Το ίδιο όμως κάνουν και στις ερωτήσεις που αφορούν τα πραγματικά προβλήματα του δήμου, τα οποία αναφέρονται στις αναρτήσεις. Εκεί υπονοείται μια στερεότυπη απάντηση. “Για όλα φταίνε οι ‘γνωστοί άγνωστοι’: οι βολικοί ένοχοι του χθες κι οι βολικοί ‘σαμποτέρ’ του σήμερα”. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που προκύπτει από τα σχόλιά τους:

Εκείνο που τους ενδιαφέρει δεν είναι το ΤΙ ρωτάει κανείς, αλλά το ΠΟΙΟΣ το ρωτάει!

Ίσως εντέλει αυτός είναι ο δικός τους τρόπος. 
Αυτό που μάλλον υπονοούν είναι ότι "δεν δικαιούται κανείς να μιλάει και να ρωτάει αν δεν τον ξέρουμε ποιος είναι".
Αν δεν τον ξέρουμε εμείς που ελέγχουμε τα πράγματα, οι προεστοί της περιοχής...

Ίσως τελικά αυτό που τους τρελαίνει είναι η όλη φάση της ανωνυμίας στο blog , που:

φανερώνει χωρίς να φανερώνεται - ελέγχει και ξεσκεπάζει την εξουσία, χωρίς υποχρεωτικά να πρέπει να υποστηρίζει κάποιους άλλους - μπορεί να δέχεται απόψεις, πληροφορίες και καταγγελίες απ’ όλους, χωρίς να ελέγχει ταυτότητες - φιλοξενεί όλες τις διαφορετικές απόψεις   χωρίς εξαιρέσεις, ανεξαρτήτως αν   είναι ευχάριστες ή δυσάρεστες.

Εν πάσει περιπτώσει όμως, νομίζω ότι τώρα μπορώ να ξαναδοκιμάσω να δώσω μιαν απάντηση στο ερώτημα αυτό. Δεν ξέρω αν θα τους ικανοποιήσει ή όχι. Ελπίζω ότι τουλάχιστον θα ικανοποιήσει τους φίλους μου, στους οποίους χρωστώ πολλά ευχαριστώ για την βοήθειά τους τόσο καιρό.

Το blog Κουφάλες λοιπόν δεν είναι ένας άνθρωπος, αλλά πολλοί! Αν και ξεκίνησε με λίγους στην αρχή, γρήγορα περιστοιχίστηκε από διάφορους συμπολίτες μας. Τους δέχτηκε για φίλους όπως ήταν – χωρίς επικρίσεις ή εξαιρέσεις.

Να λοιπόν ΠΟΙΟΙ είναι στις Κουφάλες :

Είναι όλοι εκείνοι που βαρέθηκαν να ακούνε απλοϊκά διλήμματα του τύπου; ‘είσαι μ’ αυτόν ή με τον άλλον;’ ή ‘παίζεις το παιχνίδι του Α ή του Β;’ Είναι όλοι εκείνοι που βαρέθηκαν να βλέπουν τους εκπροσώπους μας να στοιχίζονται σαν τα πρόβατα πίσω από τους τσοπαναραίους  της περιοχής - και δουλειά να μην γίνεται... Που βαρέθηκαν τους αχυράνθρωπους να προσπαθούν να κρύψουν την αχρηστία τους ή να την φορτώνουν πάντα στους άλλους. Που βαρέθηκαν τους μεγάλους και αφανείς προστάτες   να διαφεντεύουν την περιοχή χρόνια τώρα χωρίς να δίνουν αντάλλαγμα. (Κι ούτε θα δώσουν αν δεν τους διώξουμε  . Κι αν χρειάζεται γι αυτό να συμμαχήσουμε ακόμα και με τον διάβολο, ας το κάνουμε!)

Είναι όλοι εκείνοι που εσείς οι ‘άρχοντες’ δεν τους δίνετε ποτέ λογαριασμό. (Ούτε που σας περνάει μάλιστα απ’ το μυαλό πως οφείλετε να το κάνετε…) Μια που έχετε πάρει τα κοινά ‘εργολαβικά’ (‘δικαιωματικά’ το λέτε), δεν έχετε χρόνο για τέτοια. Είναι όλοι αυτοί που κάτω από το συγκαταβατικό σας προσωπείο και τον ευγενικό σας λόγο, προσβάλετε την αξιοπρέπειά τους βαθιά, όταν τους λέτε και ξελέτε, χωρίς ντροπή. Σαν να είναι πιόνια στο σκάκι της φιλόδοξης καριέρας σας.

Και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, που δεν ανέχονται να γίνονται όλα αυτά και από πάνω να τα λούζονται. Όλοι αυτοί στέλνουν πληροφορίες και υλικά. Διαρκώς! Απ' ευθείας ή μέσω τρίτων, "δίνουν" τις παρανομίες των διοικούντων στεγνά. Και σιγά - σιγά το παζλ σχηματίζεται.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι όσο ο λόγος και το περιεχόμενο των αναρτήσεων γίνεται καταγγελτικός, τόσο περιορίζεται η νηφαλιότητα της σκέψης και της πρότασης.
Αλλά, όπως λέει ένας φίλος, όταν βλέπεις κάποιον να βάζει φωτιά στο σπιτικό σου, πρώτα κοιτάς να τον σταματήσεις και μετά ότι άλλο. Και πολύ φοβάμαι ότι το (κοινό) σπιτικό μας είναι έτοιμο να πιάσει φωτιά – και δεν αναφέρομαι μόνο στα οικονομικά.

 Εν πάσει  περιπτώσει, το ‘δίλημμα’ αυτό (καταγγελία ή νηφαλιότητα) δεν νομίζω ότι μπορεί να λυθεί κατά μόνας. Και σίγουρα όχι τώρα.

Καλό τριήμερο σε όλους



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου