Μάιο του 2014
οι Δημοτικές εκλογές
Τελικά οι δημοτικές εκλογές που όπως όλα
δείχνουν θα γίνουν τον Μάιο, (μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής επιτροπής χθες να προτείνει την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών την τελευταία εβδομάδα Μαϊου του 2014), έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες σε σχέση με όσες έχουν γίνει έως τώρα. Κάποιος
μπορεί να τις χαρακτηρίσει και ως μοναδικές, αυτή εξάλλου είναι η μαγεία τους.
Ας τα πάρουμε από την αρχή…
Ο χρόνος διεξαγωγής αυτών των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι και θα παραμείνει μοναδικός. Επιβεβλημένος από την τρόικα στο Μνημόνιο Ι, περιόρισε τη διάρκεια της θητείας όλων των αυτοδιοικητικών αρχόντων αυτής της περιόδου στα 3.5 χρόνια. Ο λόγος οικονομικός και ειδικότερα ο περιορισμός των κρατικών δαπανών για την διεξαγωγή τους που ξεπερνά τα 45 - 60 εκατομμύρια ευρώ κάθε φορά.
Η διεξαγωγή
τους από το 2014 και μετά ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές θα έχει ως αποτέλεσμα
η χρηματοδότηση τους από τα κρατικά ταμεία να είναι μηδενική, αφού τα
έξοδα διεξαγωγής τους θα «καλύπτονται» από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα διεξάγει
τις δικές της την ίδια ημέρα. Κάτι είναι κι αυτό σε ότι αφορά τα οικονομικά του
κράτους και της αυτοδιοίκησης.
Ταυτόχρονα, ως παρεπόμενο, η θητεία των αιρετών της αυτοδιοίκησης για πρώτη φορά στο Ελληνικό Κράτος γίνεται πενταετής, όση και η διάρκεια της θητείας των ευρωβουλευτών.
Οι συνθήκες, όμως, διεξαγωγής των εκλογών του 2014 είναι πλέον πολύ διαφορετικές από όλες όσες έχουν μέχρι σήμερα διεξαχθεί, από το 1974 και μετά τουλάχιστον.
Κύριοι και βασικοί λόγοι το πολύ ρευστό πολιτικό τοπίο στη κεντρική πολιτική σκηνή που επηρεάζει τα μάλα και τις επιμέρους τοπικές πολιτικές δραστηριότητες, η κακή οικονομική κατάσταση των δήμων απόρροια της άφρονος διαχείρισης της εποχής της αφθονίας που τερματίσθηκε βιαίως, η διαμορφωμένη πλέον νοοτροπία του «λαού» που ζητά «αίμα και σπέρμα» στην αρένα της αμφισβήτησης των πάντων και η διάρρηξη των δεσμών «αίματος» μεταξύ των διαφόρων επιπέδων εξουσίας.
Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τα καθεστωτικά, καθιερωμένα και δοκιμασμένα πολιτικά «παίγνια» των υποψηφίων πολιτικών της αυτοδιοικητικής σκηνής να μην έχουν πλέον πεδίο να «εργασθούν», αν επιτρέπεται αυτή η έκφραση, δηλαδή να αποδώσουν προς όφελος του ενδιαφερόμενου "πολιτικάντη".
Με άλλα λόγια το παλιομοδίτικο και μαυρογιαλούρικο «θα…θα…θα…» σε συνδυασμό με «γιορτές και πανηγύρια» που έως σήμερα είχαν αποτέλεσμα, μας τελείωσε. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν, ακόμη και να εφεύρουν, άλλες μεθόδους προκειμένου να πείσουν το «λαό» τους να τους προτιμήσει ή να επαναβεβαιώσουν με τη ψήφο τους ότι είναι ικανοί για τη διαχείριση του δήμου τους.
Στο Δήμο Χαλκηδονος, σήμερα, σε ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές περισσεύει η φιλοδοξία σε σχέση με τις ικανότητες.
Παλιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες νυν ή εκδηλώνοντες για πρώτη φορά το ενδιαφέρον τους για τα κοινά συνωστίζονται στην αφετηρία των δημοτικών εκλογών.
Το παρόν σημείωμα αποτελεί την αρχή
μιας σειράς άρθρων για την τοπική αυτοδιοίκηση
ΕΓΩ Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου