Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013


Δημοτικές Εκλογές 2014
Πότε θα γίνουν   ;


Πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές! Κάποιοι θυμήθηκαν ότι δεν θα ολοκληρώσουν το έργο τους όπως θα ήθελαν, δεν προλαβαίνουν, και προσπαθούν να πετύχουν με ψηφίσματα, παρεμβάσεις στο τύπο και επαφές  ...παράταση της θητείας τους!

Βέβαια στις εκλογές συμμετείχαν, γνωρίζοντας ότι η θητεία τους θα ήταν 3,5 χρόνια,  οι δημότες ψήφισαν για αυτή τη θητεία και ο προγραμματισμός τους, λέμε τώρα, θα ήταν για τα 3,5 χρόνια!

Τελευταία οι φήμες και τα δημοσιεύματα θέλουν τις επόμενες δημοτικές  εκλογές να μην γίνονται τον Ιούνιο του 2014, όπως προβλέπει ο Καλλικράτης, αλλά το Νοέμβριο του 2014, και κάποιοι "extra large τύποι"  βλέπουν παράταση 1,5 χρόνου και πάνε τις εκλογές το Νοέμβριο του 2015!

Για να στηρίξουν το αίτημα τους λένε δυνατά και χαμηλόφωνα ότι βάζει το μυαλό του ανθρώπου.

Λένε ότι είναι καλύτερο να έχουν πλήρη θητεία, 5 ολόκληρα έτη, οι δημοτικοί άρχοντες και ότι είναι λανθασμένη η ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών διοικήσεων στο μέσο της χρονιάς, γιατί οι νέες διοικήσεις είναι υποχρεωμένες να υλοποιούν προϋπολογισμούς και τεχνικά προγράμματα των προηγούμενων. Δεν ήξεραν δε ρώταγαν; Άραγε πόσοι εφαρμόζουν απολύτως τα δικά τους τεχνικά προγράμματα και τους δικούς τους προϋπολογισμούς;

Ακόμα, κορυφαίο επιχείρημα, επικαλούνται ως λόγο για παράταση της θητείας την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, το οποίο ολοκληρώνεται το 2015! Τι εννοεί ο ποιητής; Λένε πως από την 1η του επόμενου Ιανουαρίου πρέπει οι δήμοι και οι περιφέρειες να είναι πανέτοιμες για την προώθηση προς χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία σειράς έργων και δράσεων. Εάν όμως οι εκλογές γίνουν τον Ιούνιο του 2014, λένε το απίστευτο, ουδείς πρόκειται να ασχοληθεί με αυτό!  Γιατί; Θα ασχολούνται με ευγενές χόμπι του μαζέματος ψήφων;

Όμως ακούγονται και άλλα ευτράπελα όπως ότι θα υποβαθμιστούν οι δημοτικές εκλογές, αν γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές και ότι η ταυτόχρονη διενέργεια των εκλογών με τις ευρωεκλογές αποδυναμώνει και υποβαθμίζει το χαρακτήρα και των δύο αναμετρήσεων... Ότι η διεξαγωγή τους κάθε Ιούνιο ενθαρρύνει την αποχή, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θα προτιμήσουν τις παραλίες από την κάλπη. Ότι οι πολίτες καλούνται να ψηφίζουν σε τρεις κάλπες και θα μπερδευτούν.

Όσο η πολιτεία, δεν παίρνει θέση και αφήνει το θέμα να σέρνεται θα συνεχίσουν να λένε. Οι άνθρωποι στην εξουσία θέλουν να μείνουν χωρίς να προσφύγουν στη λαϊκή ετυμηγορία, γιατί να μη το κάνουν, αν τους βγει τους βγήκε. Οι έρευνες δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό από τους νυν δημάρχους δεν θα ξανά εκλεγούν!

 Η αλήθεια είναι ότι και πολλοί στην κυβέρνηση καλοβλέπουν μια τέτοια εξέλιξη, γιατί ακόμα και το πιο ευνοϊκό εκλογικό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές θα δημιουργήσει τριγμούς και νέα δεδομένα στο πολιτικό τοπίο.
Και βέβαια είναι γνωστό ότι στη χώρα "της φαιδράς πορτοκαλέας" όλα είναι πιθανά! Βεβαίως πρέπει να γίνει ένα κατά κάποιο τρόπο "μικρό πραξικόπημα", μιας και  το άρθρο 102 παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος αναφέρει ότι «οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Οι αρχές τους εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως ο νόμος ορίζει». Ο νόμος όμως 3852/2010 (Καλλικράτης) ορίζει ότι η διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου αρχίζει την 1.1.2011 και λήγει την 31.8.2014. Οι δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 έγιναν με βάση την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση.

Το ερώτημα είναι θα επιλέξουν για μια ακόμα φορά να αποφασίσουν στενά κομματικά  και θα συνεργήσουν στον βιασμό της λαϊκής εντολής με την έμμεση νομιμοποίηση των εκλεγμένων να διοικήσουν για 5 χρόνια ή θα εφαρμόσουν τον υπάρχοντα νόμο;

Σχολιαστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου