Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η αυτοδιοίκηση στον καιρό του μνημονίου
Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στην Κομοτηνή με ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία, πλην ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, και περιέχει τον προβληματισμό και τα αιτήματα των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την κεντρική εξουσία.Στο ψήφισμα των Δημάρχων ζητούνται περισσότερα χρήματα, εντάξεις σε προγράμματα χρηματοδότησης, εξασφάλιση των λειτουργικών εξόδων από κεντρικούς πόρους,αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων,συμμετοχή της Κ.Ε.ΔΕ. στην Επιτροπή Παρακολούθησης του «Α.Κ.Σ.Ι.Α.», άρση του προληπτικού ελέγχου από τους Επιτρόπους, άρση του ασυμβίβαστου των Δημάρχων και περισσότερες αρμοδιότητες.
Η έντονη κριτική στην «κεντρική διοίκηση», η ανησυχία για τους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν μειωθεί κατά 50% την τελευταία τριετία και η έντονη αγωνία για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα που καλεί τους δημάρχους να «εφεύρουν» δίκτυο προστασίας για όσους πλήττονται από την κρίση, χαρακτήρισαν τις ομιλίες της πρώτης μέρας στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στην Κομοτηνή.
Για «απόλυτο δογματισμό, ακαμψία και έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας από το Κέντρο» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας- Θράκης Κώστας Σιμιτζής και συνέχισε: «Στο όνομα της αποτελεσματικότητας αποκλείστηκαν από τις αποφάσεις οι τοπικές κοινωνίες. Θεσπίστηκαν θεσμοί αποστεωμένοι, αυξήθηκε η γραφειοκρατία. Καθιερώθηκαν πολλαπλά επίπεδα ελέγχου των αποφάσεων με τον κίνδυνο να καταργηθεί η δυνατότητα και η αρμοδιότητα των οργάνων να αποφασίζουν». Όμως, «οι δήμοι αποδείχθηκαν σκληρά καρύδια. Ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις της κυβέρνησης για μείωση των σπαταλών. Από πεδίο πειραματισμών μετατρεπόμαστε σε εφαλτήριο της οικονομίας».
Τη διάχυτη αγωνία της βορειοελλαδίτικης κοινωνίας για τις ατραπούς στις οποίες οδηγείται, περιέγραψε ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας- Θράκης Αρης Γιαννακίδης, μιλώντας για το «ντόπιο επιστημονικό δυναμικό που μεταναστεύει», γι «αυτή την περιφέρεια, όπου γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν μέσα σε τρόμο και σε ανασφάλεια και τούτη τη στιγμή, η αποβιομηχάνιση είναι έκδηλη και απτή. Η ανεργία, η φτώχεια διαχέεται σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση. Δημογραφική αφαίμαξη, κατρακύλα αναπτυξιακή».
Στα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΚΕΔΕ στη συνδιαλλαγή της με την κεντρική εξουσία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κώστας Ασκούνης, ο οποίος τόνισε κι αυτός «την κοινή αγωνία όλων των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, πέρα από πολιτικές παρατάξεις».
Όπως σημείωσε ο κ. Ασκούνης, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί 683 εκατ. ευρώ από χρήματα που οφείλονται στους δήμους και η απόδοσή τους είχε καθυστερήσει. Επιπλέον 450 εκατ. ευρώ, από θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ, δεν είχαν εγγραφθεί στον προϋπολογισμό. Αν και υπάρχει δέσμευση για καταβολή αυτών των χρημάτων, όπως τόνισε ο κ. Ασκούνης «ήδη υπάρχει το πρώτο πρόβλημα, αφού το υπουργείο χρηματοδότησε με 131 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους τα προνοϊκά επιδόματα Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου».
Τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα του ψηφίσματος
1. Τη νομοθετική κατοχύρωση των 450 εκ. €, ποσό με το οποίο, δεσμεύτηκε ο κύριος Πρωθυπουργός να καλύψει το «λάθος» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στον υπολογισμό των νομοθετημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενσωμάτωση του ποσού αυτού στο δωδεκατημόριο.
2. Την υπογραφή των ΚΥΑ για ΚΑΠ 2011 – 2012 και ΣΑΤΑ 2012.
3. Την εξασφάλιση του ύψους και των μηνιαίων ροών του δωδεκατημορίου
4. Την κατανομή της δόσης των παρακρατηθέντων, ύψους 214 εκ €, που σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να κατανεμηθούν στους δήμους πριν από την 31η Ιανουαρίου 2012.
5. Τον ορισμό διακριτών  οριζόντιων γραμμών στην κατανομή των ΚΑΠ για προνοιακά επιδόματα, «Βοήθεια στο Σπίτι», Μεταφορά Μαθητών και Μισθώματα Σχολικών Μονάδων, με τακτικό και σαφώς προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα κατανομής.
6. Την εξασφάλιση των νομοθετημένων πόρων που προορίζονται για τη ΣΑΤΑ και άμεση κατανομή της πρώτης δόσης.
7. Τη μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων των Λαϊκών Αγορών στους δήμους.
8. Τη δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού για τους μικρούς, κυρίως ορεινούς και νησιώτικους, δήμους και την εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος.
9. Τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση με επιστημονικό προσωπικό των δήμων που δεν έχουν τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες.
10. Την ένταση της προσπάθειας για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων, με παράλληλη δημιουργία ενός ευέλικτου και διαμορφωμένου στις ιδιαιτερότητες τους θεσμικού πλαισίου και ενός σύγχρονου χρηματοπιστωτικού οργανισμού που θα προσφέρει προϊόντα και ανταγωνιστικές λύσεις.
11. Τη μετεξέλιξη του δεσμευμένου κομματιού του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα.
12. Την αποτελεσματική ανάμειξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις διαδικασίες οργάνωσης, στελέχωσης, διάρθρωσης και λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων.
Φορολογική αποκέντρωση και συμμετοχή στην ανάπτυξη
Επιπλέον, το Συνέδριο της ΚΕΔΕ τονίζει «σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επιβεβαιώνεται η πάγια θέση της ΚΕΔΕ για τη θεσμοθέτηση Φορολογικής Αποκέντρωσης, χωρίς νέους φόρους και ισχυρό αναδιανεμητικό μηχανισμό», ενώ θέτει και μία σειρά ζητημάτων σε σχέση με την ανάπτυξη:
    Τη συμμετοχή των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προετοιμασία της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με κατεύθυνση τη διεύρυνση των πόρων του ΕΣΠΑ για τους δήμους, ιδιαιτέρως εκείνων που αφορούν σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (καταπολέμηση της ανεργίας, στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού μέσα από δράσεις κοινωνικής πολιτικής κλπ) των ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση» και σε δράσεις εναλλακτικών μορφών ενέργειας, διαχείρισης αποβλήτων και προστασίας περιβάλλοντος.
    Την αξιοποίηση όλων των «διευκολύνσεων» που παρέχονται μέσα από την Τεχνική Βοήθεια του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να υπάρξει μηχανισμός στήριξης των δήμων τοπικά (πχ με ομάδες επιτόπιας υποστήριξης της ΜΟΔ).
    Τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΑΚΣΙΑ τουλάχιστον με 2 εκπροσώπους και τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΚΕΔΕ στην Ομάδα Διοίκησης του προγράμματος.
Άμεσα να ψηφιστεί ο «Καλλικράτης 2»
Όσον αφορά τα θεσμικά, η ΚΕΔΕ ζητεί να εξαλειφθούν οι πολλές ασάφειες στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ελεγκτικές διαδικασίες που φρενάρουν την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων, με την έως τέλος Φεβρουαρίου ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.
Αλλα θέματα:
    Του προληπτικού ελέγχου που ασκούν οι επίτροποι
    Της άμεσης επίλυση της έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο των συμβάσεων που αφορούν τη ρύθμιση των παλαιών χρεών των δήμων και αναχρηματοδότηση από το ΤΠκΔ με αναδρομική ισχύ
    Της ανασύστασης της τριμερούς Επιτροπής ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ-Ελεγκτικού Συνεδρίου
    Της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου για τον τρόπο με τον οποί τίθενται σε αργία οι αιρετοί , έτσι ώστε να διασφαλίζεται και η απονομή δικαιοσύνης, αλλά και οι αιρετοί να μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους
    Της απόσυρσης της διάταξης περί ασυμβίβαστου
    Της πραγματοποίησης των δημοτικών εκλογών στο τέλος της τετραετίας
    Της θεσμοθέτησης σταθερού εκλογικού συστήματος για την εκλογή των οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΠΕΔ - ΚΕΔΕ) και την έκδοση των προβλεπομένων ΥΑ, ΚΥΑ, ΠΔ για τη θεσμική ολοκλήρωση και την πλήρη εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Ξεμπλοκάρουν τα δάνεια των Δήμων
Συμφωνία Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για το μεγάλο θέμα που ταλανίζει τους δήμους έφερε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιάννης Καραβοκύρης, λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, η συμφωνία...στην οποία κατέληξαν με τον πρόεδρο του Παρακαταθηκών Αλέξανδρο Αντωνόπουλο κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου προβλέπει τα εξής:
Ο (καταχρηστικός σύμφωνα με αποφάσεις και των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας) όρος στα ψιλά των δανειακών συμβάσεων των τραπεζών (και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων), ότι η καθυστέρηση ακόμη και σε μία ετήσια δόση καθιστά ληξιπρόθεσμο και απαιτητό  το συνολικό ποσό του δανείου (!!!!), μεταβάλλεται ειδικά για το ΤΠκΔ ως εξής: Οι δόσεις γίνονται δύο, ενώ δίνεται και παράταση έξι μηνών.
«Αυτό μπορεί να το ανεχθεί η έννομη τάξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβοκύρης και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση (αποτελεί, όπως είπε, ένα  "modus vivedi") και να πάψουν να υπάρχουν λεόντειες συμβάσεις μεταξύ τραπεζών και δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου