Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Τα "τσιράκια" του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη
(Aυτόπτης μάρτυρας ο φωτογραφικός φακός: Ο κ. Καρατζαφέρης και ο Μ. Καραμπέρης φερόμενος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης συντρώγουν. Προφανώς συζητούν για την υποψηφιότητα του δεύτερου στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ στις αυτοδιοικητικές εκλογές).
Την «αφρόκρεμα» της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση της Βορείου Ελλάδος είχε ως συνεργάτες στην εγκληματική του οργάνωση ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της Camorra, Μάρκος Καραμπέρης. Ένα ανώτατο στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε. και στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Χρήστος Παπαχατζής, ο δημοσιογράφος Γιώργος Φερέτης, το ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Θεοδώρου, ο δικηγόρος Νίκος Ζήνδρος, ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Πανελλήνιας Τράπεζας Αθανάσιος Καβρακύρης και μερικά ακόμη «χαμηλόβαθμα» στελέχη συνεπικουρούσαν τον «εγκέφαλο» της σπείρας στη πολυσχιδή και παράνομη δράση του, που τους απέφερε αδικαιολόγητο πλουτισμό, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Από το ρεπορτάζ της zougla.gr προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε ανενόχλητη από τα τέλη του 2003 με δομή και διαρκή σχεδιασμό, ο οποίος τους απέφερε υπέρογκα ποσά από τοκογλυφίες και οδήγησε έναν ιδιώτη στην αυτοκτονία.
Ο τρόπος δράσης, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη δικογραφία, απλός. Ο Μάρκος Καραμπέρης επέλεγε τα θύματα, τα οποία η οργάνωση δάνειζε με τοκογλυφικά επιτόκια. Στη συνέχεια έδινε εντολή σε κάποιο άλλο μέλος της οργάνωσης, ώστε να επικοινωνήσει με το θύμα, με σκοπό να το εκβιάσει.
Ο σύμβουλος και ο εισπράκτορας
Όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους και ενεργούσαν κατόπιν εντολών του Μάρκου Καραμπέρη. Στις αρμοδιότητες των μελών ήταν να επικοινωνούν με τα θύματα για την υπενθύμιση των συμφωνηθέντων, την εκτέλεση της διαδικασίας της είσπραξης των ποσών αλλά ακόμη και την παροχή σημαντικών πληροφοριών προς τον «εγκέφαλο».
Άμεσος -όπως προκύπτει από την προανακριτική έρευνα- συνεργάτης του Καραμπέρη ήταν ο Δημήτριος Λογοθέτης. Του παρείχε συμβουλές, ώστε να είναι νομιμοφανείς οι παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης, αφού ήταν άριστος γνώστης του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, επέβλεπε τις συμφωνίες μεταξύ Καραμπέρη και θύματος.
Τον ρόλο του «εισπράκτορα» της οργάνωσης είχε ο Ιωάννης Χατζηιγνατιάδης, ο οποίος εισέπραττε χρήματα ή επιταγές από τα θύματα, εκφοβίζοντάς τα για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Η μία εκ των δύο γυναικών της οργάνωσης, Ελένη Μπούρδα, είχε τον ρόλο της τηλεφωνήτριας, ώστε να υπενθυμίζει στα θύματα τα χρέη και τις ημερομηνίες καταβολής των χρημάτων από τις δόσεις στον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό, ενώ τον ίδιο ρόλο είχε επωμιστεί και η Μαρία Γκαλιάνη, η οποία επίσης υπενθύμιζε τηλεφωνικά στα θύματα τα χρέη τους.
Ο φρουρός
Ο προσωπικός φρουρός στις μετακινήσεις του Μάρκου Καραμπέρη ήταν ο απότακτος αστυνομικός Ευστράτιος Κωνσταντινίδης, ο οποίος, εκτός από τη φύλαξη του αρχηγού, είχε και τον ρόλο του «νταή», που εκφόβιζε τα θύματα, ώστε να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην οργάνωση.
Ο μοναδικός κατηγορούμενος που αναζητείται, καθώς δεν εντοπίστηκε, είναι ο Γιώργος Κυριακίδης, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από την οργάνωση, προκειμένου να εκφοβίζει τα θύματα για την καταβολή των τόκων.
Η καταγγελία που θάφτηκε από τον Παπαχατζή
Ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του Σ.Δ.Ο.Ε. και «εκλεκτός» του Ευάγγελου Βενιζέλου, Χρήστος Παπαχατζής, ήταν ο βασικός πληροφοριοδότης του Μάρκου Καραμπέρη σε ανώνυμη καταγγελία που περιήλθε εις γνώσιν του λόγω της ιδιότητάς του, αναφορικά με τοκογλυφία και εκβίαση που διέπραξαν ο Καραμπέρης, τέσσερις κουμπάροι του και δύο δικηγόροι και είχε ως αποτέλεσμα την απόκτηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ο «έντιμος» Παπαχατζής, με τις ενέργειες του ως επικεφαλής του Σ.Δ.Ο.Ε., ανέστειλε τη διενέργεια έρευνας κατά του Καραμπέρη και διευκόλυνε τη συνέχιση της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι τραπεζίτες
Ιδιαίτερα δυσώδης ήταν και ο ρόλος του Αθανάσιου Καβρακύρη, διευθυντή του υποκαταστήματος της Πανελλήνιας Τράπεζας. Ο εν λόγω κατηγορούμενος ουσιαστικά αποτελούσε «τσιράκι» του Καραμπέρη, καθώς χάρη σε αυτόν ο «εγκέφαλος» ενημερώθηκε για την επιχείρηση δέσμευσης των περιουσιακών του στοιχείων. Από τη δικογραφία προκύπτει ότι ο τραπεζίτης αποτέλεσε το «μέσο», ώστε ο Μάρκος Καραμπέρης να εκταμιεύσει το σύνολο των χρημάτων από τους λογαριασμούς του, αφού είχε ενημερωθεί άμεσα από τον διευθυντή της Τράπεζας για προσπάθεια δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και μελών της οικογενείας του. Η επιχείρηση αποφεύχθηκε χάρη στην προσωπική παρέμβαση του Καβρακύρη.
Ως «πληροφοριοδότης» της οργάνωσης λειτουργούσε, με το αζημίωτο φυσικά, και ο Γιώργος Θεοδώρου, βοηθός γενικού διευθυντή του επιχειρηματικού κέντρου Βορείου Ελλάδος της Τράπεζας Πειραιώς. Ο Καραμπέρης ενημερωνόταν τηλεφωνικά από τον Θεοδώρου για τις τραπεζικές ενέργειες πελάτη της τράπεζας και ταυτόχρονα θύματος της οργάνωσης. Για τις συγκεκριμένες πληροφορίες, το στέλεχος της Πειραιώς έλαβε 10.000 ευρώ, ενώ θα έπαιρνε άλλες 5.000 ευρώ για τη χορήγηση ενός δανείου στον Καραμπέρη.
Ο Φερέτης και ο Ζήνδρος
Ο ρόλος του δημοσιογράφου της ΕΤ-3, Γιώργου Φερέτη, στην εγκληματική οργάνωση ήταν να εισπράττει χρήματα κατ’ επανάληψη από θύμα αλλά και λόγω της θέσης του να παρέχει πληροφορίες στον Μάρκο Καραμπέρη για την υπόθεση της αυτοκτονίας του επιχειρηματία Μ.Λ. (είχε δανειστεί χρήματα από την εν λόγω οργάνωση).
Επίσης, τον ρόλο του πληροφοριοδότη προς τον Καραμπέρη σχετικά με την αυτοκτονία του Μ.Λ. είχε και ο πολύ γνωστός δικηγόρος Θεσσαλονίκης Νίκος Ζήνδρος. Ειδικότερα, μέσω τρίτου ατόμου, είχε καταφέρει να λάβει γνώση και να μεταφέρει στον αρχηγό της οργάνωσης αυτολεξεί το περιεχόμενο του σημειώματος που άφησε ο αυτόχειρας. Επιτέλεσε, δηλαδή, το καθήκον του…
Η αυτοκτονία
Στο απονενοημένο διάβημα οδηγήθηκε -εξαιτίας του κυκλώματος- στις 29 Ιουνίου 2011 ο  επιχειρηματίας Μ.Λ., ο οποίος, αδυνατώντας να ξεχρεώσει τα χρέη του απέναντι στον φερόμενο ως αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης, Μάρκο Καραμπέρη, και στον φερόμενο ως αρχηγό της τέταρτης υποομάδας, Κωνσταντίνο Μελέτη, πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του και βρήκε ακαριαίο θάνατο.
Από το περιεχόμενο των συνομιλιών προέκυψε ότι ο αυτόχειρας είχε δανειστεί από τον Καραμπέρη 450.000 ευρώ με επιτόκιο δανεισμού 10% μηνιαίως, 100.000 ευρώ από τον Μελέτη με επιτόκιο δανεισμού 5% μηνιαίως και 120.000 ευρώ με άγνωστο επιτόκιο από ένα μέλος της οργάνωσης που ακούει στο όνομα Μάκης Ντόκος. Ο 54χρονος, πριν βάλει τέλος στη ζωή του, άφησε ένα ιδιόχειρο σημείωμα με το οποίο εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν να προβεί στη συγκεκριμένη κίνηση.
Από το σύνολο των ακροάσεων των τηλεφωνικών συνομιλιών προκύπτει η αγωνιώδης και επίμονη προσπάθεια του Καραμπέρη να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του σημειώματος του αυτόχειρα, μέσω των μελών της πρώτης υποομάδας της οργάνωσης Νίκου Ζήνδρου και Γιώργου Φερέτη, λόγω της ευκολότερης πρόσβασης των τελευταίων σε προανακριτικά στοιχεία ένεκα της ιδιότητάς τους (δικηγόρος και δημοσιογράφος αντίστοιχα).
Κατόπιν ενημέρωσής του για το περιεχόμενο του σημειώματος και αφού διαπίστωσε ότι δεν αναφερόταν στον ίδιο και στις μεταξύ τους οικονομικές συναλλαγές, καθησυχάστηκε και έπαψε πλέον να ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα.
Αμύθητα κέρδη
Τα επιτόκια των τοκογλυφικών δανείων της εγκληματικής οργάνωσης κυμαίνονταν από 5% έως 15% μηνιαίως. Από τη δράση της οργάνωσης και την τέλεση οκτώ εξακριβωμένων περιπτώσεων τοκογλυφίας και εκβίασης ο Καραμπέρης απέσπασε το ποσό των 1.207.000 ευρώ.
Μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου κατά το διάστημα 2004 – 2011, τουλάχιστον 53 άτομα είχαν οικονομικές συναλλαγές με τον Μάρκο Καραμπέρη. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το συνολικό ποσό που προέκυψε ως αδικαιολόγητο κέρδος είναι 40.380.194 ευρώ.
Πώς «ξέπλυναν» τα χρήματα
Πέραν του ποσού των 40.380.194,29 ευρώ, από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε ότι, κατά το διάστημα 2004 – 2010 στο πλαίσιο συνολικού σχεδιασμού, ο Καραμπέρης νομιμοποίησε περιουσία μέσω της αγοράς κερδισμένων δελτίων παιχνιδιών του Ο.Π.Α.Π. από πρακτορεία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφα της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Βορείου Ελλάδος του Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., το συνολικό ποσό που έπαιξε σε τυχερά κρατικά παιχνίδια της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. κατά το διάστημα 2005-2010 ανήλθε σε 749.637 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που εισέπραξε ήταν 5.182.118 ευρώ, το οποίο προήλθε από 2.032 κερδισμένα δελτία (!).
Το καθαρό κέρδος που προέκυψε ήταν 4.432.480,71 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί και το κέρδος των 483.721,24 ευρώ, το οποίο δηλώθηκε ως κέρδος από δελτία Ο.Π.Α.Π. για το έτος 2004 στη φορολογική δήλωση του Καραμπέρη.
Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι ο Καραμπέρης εμφανίζεται την ίδια χρονική στιγμή σε πρακτορεία διαφορετικών περιοχών να καταθέτει ή και να εξαργυρώνει πληθώρα δελτίων παιχνιδιών του Ο.Π.Α.Π.. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία  που αναγράφονται στα κερδισμένα δελτία (ημερομηνία, ώρα και πρακτορείο κατάθεσης/εξαργύρωσης).
Ενώ για να χαθούν τα ίχνη της προέλευσης των χρημάτων πραγματοποιήθηκε συνεχής μεταφορά χρηματικών ποσών σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς του Καραμπέρη.
Πηγή: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου