Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Την εργασία τους έχασαν  27.500 εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες το 2011
ΣE 27.500 ανέρχονται οι εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες του Nομού Θεσσαλονίκης που έχασαν τη δουλειά τους το 2011. Την ίδια ώρα οι αποδοχές των εργαζομένων σε βιοτεχνίες, την προηγούμενη χρονιά, συρρικνώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 26%.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Οικονομική συγκυρία και οι επιπτώσεις της στις ΜμΕ της Θεσσαλονίκης», που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΒΕΘ Παναγιώτη Παπαδόπουλο. Κακή χρονιά ήταν το 2011 για οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες εργοδότες, ενώ ένας στους δέκα δήλωσε πως η περυσινή χρονιά ήταν ίδια με το 2010. Ποσοστό 7% απάντησε ότι το 2011 ήταν μία καλή επιχειρηματικά χρονιά. Για το 84% των συμμετεχόντων οι τζίροι παρουσίασαν μείωση ενώ ο μέσος όρος της συρρίκνωσης των εσόδων άγγιξε περί το 40%. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση του τζίρου για τη μεταποίηση όπου το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 42,5% ενώ στην παροχή υπηρεσιών στο 39%. Το 52% των επιχειρηματιών την προηγούμενη χρονιά περιόρισε τις ώρες/ημέρες εργασίας με το ποσοστό να αγγίζει στην παροχή υπηρεσιών το 56,8% και στη μεταποίηση το 46,7%. Την τακτική των απολύσεων φαίνεται να προκρίνει κατά μέσο όρο το 19% των ερωτηθέντων για το επόμενο διάστημα, ενώ ηχηρή είναι η πρόθεση του 66,9% να διατηρήσουν τους εργαζόμενους. Το 8,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα για το επόμενο διάστημα σκέφτεται να μειώσει ώρες/ημέρες εργασίας, το 3,3% τις αποδοχές και μόλις το 2,5% να προσλάβει προσωπικό. Την αντίθεσή του δηλώνει το 87% στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, ενώ το 91% διαφωνεί με τη συμπίεση του κατώτατου μισθού εκδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την κοινωνική του αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους.
Απόρροια της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας είναι επτά στους δέκα επιχειρηματίες να απαντούν ότι αναγκάζονται να καθυστερούν την καταβολή οφειλών και υποχρεώσεων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, δημόσια ταμεία, προμηθευτές). Απαισιόδοξοι εμφανίζονται επτά στους δέκα βιοτέχνες για το 2012, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι ο τζίρος της επιχείρησής τους θα μειωθεί το επόμενο εξάμηνο. Για το 75,6% των συμμετεχόντων οι φόροι που εφαρμόστηκαν το 2011 (φόρος επιτηδεύματος, αλληλεγγύης, χαράτσι ΔΕΗ κ.ά.) έδωσαν τη χαριστική βολή σε επιχειρήσεις που ήδη είχαν σωρευμένα προβλήματα. Το 20,2% απάντησε ότι οι εν λόγω φόροι επέτειναν την ύφεση ενώ μόλις το 1,6% θεωρεί ότι βοήθησαν στη μείωση του ελλείμματος. Οκτώ στους δέκα απαντούν ότι η ανικανότητα των πολιτικών ευθύνεται κυρίως για τη σημερινή οικονομική συγκυρία της χώρας ενώ δύο στους δέκα θεωρούν ότι ευθύνεται το μεγάλο Δημόσιο που δημιουργήθηκε από το πελατειακό κράτος (διορισμοί). Μόλις το 0,7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα βγει από την ύφεση το 2012, ενώ το 2,2% θεωρεί ότι φως στο τούνελ θα φανεί το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου