Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012


Νέο γύρο συγχωνεύσεων φέρνει εγκύκλιος του υπ. Παιδείας

                                 
Έρχονται νέα λουκέτα για εκατοντάδες σχολεία
Με Εγκύκλιό του το Υπουργείο Παιδείας (10112 /Δ4 – 30/1/2012) με Θέμα «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2012-2013» προχωρά στις προβλεπόμενες από την εκπαιδευτική νομοθεσία μεταβολές (ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις, προαγωγές, υποβιβασμοί) σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2012-13.
Έτσι οι διευθυντές των σχολείων μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν καταχωρήσει στο σύστημα καταγραφής τις προτάσεις και τις εισηγήσεις τους για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους και παράλληλα να υποβάλλουν τις προτάσεις στα αρμόδια δημοτικά συμβούλια.
Αφού γνωμοδοτήσουν έγκαιρα τα δημοτικά συμβούλια θα συγκεντρώσουν τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων αρμοδιότητάς τους και θα τις διαβιβάσουν μέχρι 24-02-2012 στο υπουργείο Παιδείας και στις οικείες Περιφερειακές Διευθύνσεις. Μαζί με τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα αποσταλούν βεβαιώσεις ανάληψης δαπάνης για τις λειτουργικές ανάγκες των προτεινόμενων προς ίδρυση σχολείων που θα εκδώσουν οι οικονομικές υπηρεσίες των οικείων δήμων.
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που τα προτεινόμενα προς ίδρυση σχολεία είναι ενταγμένα ή πρόκειται να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης, θα πρέπει να αναφέρεται στις προτάσεις-εισηγήσεις.
Ποιά σχολεία κινδυνεύουν να "συγχωνευθούν"
Τα κριτήρια συγχώνευσης σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας είναι:
-  οι κτιριακές υποδομές-εγκαταστάσεις και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης
- η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο, η οποία για τις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές δε μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και τα ¾ της ώρας για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
 - σχολικές μονάδες που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές σχολικές μονάδες της ίδιας βαθμίδας ενοποιούνται σε μία σχολική μονάδα, τηρουμένων των παραπάνω κριτηρίων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο «ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις ιδρύσεων και συγχωνεύσεων, στις οποίες θα πρέπει να ορίζεται με σαφήνεια η ακριβής ονομασία και η έδρα λειτουργίας του νέου σχολείου. Τέλος επισημαίνεται ότι θα είναι καλό να εξασφαλίζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διατύπωση της καλύτερης δυνατής εκπαιδευτικής πρότασης προς όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης και την αποφυγή των εκ των υστέρων διαμαρτυριών» καταλήγει η εγκύκλιος.

 
Αυξάνουν τα διόδια χωρίς την υποχρέωση να κάνουν τα έργα
Νέα κύμα ανατιμήσεων στις εθνικές οδούς
 

Mε αναπροσαρμογή της τιμής του συνόλου των διοδίων από 10 έως και 40 λεπτά, χαρατσώνοντας κυρίως τα βαρέα οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία) απαντούν οι εργολάβοι στην γκρίνια των οδηγών για τα μισερά και επικίνδυνα έργα των αυτοκινητοδρόμων, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται καθηλωμένα για πάνω από ένα χρόνο.
Αυτό όμως δεν εμποδίζει τις εταιρείες να κάνουν τις νόμιμες αυξήσεις, μολονότι σε καμία από τις άλλες υποχρεώσεις τους δεν έχουν μέχρι στιγμής φανεί συνεπείς.
Τα νέα τιμολόγια θα ισχύσουν από τα ξημερώματα της 1Φεβρουαρίου και αφορούν σχεδόν σε όλα τα τμήματα των οδικών αξόνων, πλην εκείνο της Κορίνθου-Πατρών που οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες.
Στην περιοχή των Τεμπών κατά 10 λεπτά θα αυξηθούν τα διόδια για τα ΙΧ μόνο στους σταθμούς Μοσχοχωρίου και Μακρυχωρίου ενώ κατά 30 λεπτά θα αναπροσαρμοστούν οι τιμές για τα φορτηγά, από τα οποία η κοινοπραξία έχει δηλώσει ότι έχει μεγάλη απώλεια εσόδων. 
Από 5 ως 20 λεπτά αντίστοιχα αυξάνονται οι τιμές στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας (από Μεταμόρφωση ως Σκάρφεια) και στα διόδια της Αγίας Τριάδας Φθιώτιδας που διαχειρίζεται η Κεντρική Οδός ΑΕ.
Προς τα πάνω ανεβαίνουν τα διόδια και στην Γέφυρα Ρίο –Αντίρριο, όπου οι ανατιμήσεις κατά 30 λεπτά πιάνουν μόνο τα επιβατικά οχήματα. Αντίστοιχα, αυξήσεις ως 40 λεπτά προβλέπονται στους σταθμούς Ελευσίνας –Κορίνθου και έως 30 λεπτά στο Κόρινθος –Τρίπολη –Καλαμάτα. 
Οι κοινοπραξίες των εν υπνώσει οδικών αξόνων δικαιολογούν την νέα αναπροσαρμογή των τιμών στις νόμιμες τιμαριθμικές προσαρμογές που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης του 2007, μολονότι η συνέχισή τους εξακολουθεί να κρέμεται σε μία κλωστή, λόγω της αδυναμίας να εξευρεθούν οι πόροι που θα συνεχίσουν την χρηματοδότηση.
Μήνες μετά την αισιοδοξία που μοίραζαν κυβερνητικοί κύκλοι για εξεύρεση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τις εγγυήσεις του ΕΣΠΑ καμία πρόοδο δεν έχει σημειωθεί στα έργα –φαντάσματα που μέρα με τη μέρα κινδυνεύουν να απαξιωθούν ακόμη και τμήματα που είναι μισοτελειωμένα. Σε όλα σχεδόν τα έργα υπάρχει αναστολή εργασιών πλην του Μορέα (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα) και κάποιων εργασιών που γίνονται με το ρελαντί στις σήραγγες των Τεμπών.
Στο υπουργείο Υποδομών αποδίδουν τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων (PSI) για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία της χρηματοδότησης και υπόσχονται νεότερα προς τα τέλη Μαρτίου.
Όμως η συνέχιση της χρηματοδότησης στους αυτοκινητοδρόμους μοιάζει πλέον με ανέκδοτο. Όπου πρόλαβαν και έγιναν έργα καλώς στα υπόλοιπα σημεία του εθνικού δικτύου που τα έργα ξέμειναν από ρευστό οι συνθήκες είναι απογοητευτικές! Κώνοι παντού, στενές λωρίδες και επικίνδυνοι ελιγμοί για να αποφύγεις τα εμπόδια. 
Σε αυξημένη ετοιμότητα για την κακοκαιρία
Την ίδια στιγμή οι εργολάβοι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την επέλαση του χιονιά που αναμένεται να ξεκινήσει με έντονα καιρικά φαινόμενα και χιονόπτωση από σήμερα.
Στην εθνική οδός Αθηνών Λαμίας, η κοινοπραξία Νέα Οδός βρίσκεται επί ποδός από χθες με 38 εκχιονιστικά μηχανήματα σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου (Μαλακάσα, Βαρυμπόμπη, Σχηματάρι, Θήβα, Ακραίφνιο, Μαρτίνο, Τραγάνα, Λατομείο) και έξι επιπλέον στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Φθιώτιδας.
Δώδεκα εκχιονιστικά μηχανήματα διαθέτει η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου που διαχειρίζεται την Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο τμήμα Μαλιακός –Κλειδί ενώ υπάρχει σύμβαση με υπεργολάβο να ενισχύσει τις δυνάμεις της εφόσον το απαιτήσουν οι καιρικές συνθήκες.  
Η αυτοδιοίκηση στον καιρό του μνημονίου
Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στην Κομοτηνή με ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία, πλην ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, και περιέχει τον προβληματισμό και τα αιτήματα των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την κεντρική εξουσία.Στο ψήφισμα των Δημάρχων ζητούνται περισσότερα χρήματα, εντάξεις σε προγράμματα χρηματοδότησης, εξασφάλιση των λειτουργικών εξόδων από κεντρικούς πόρους,αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων,συμμετοχή της Κ.Ε.ΔΕ. στην Επιτροπή Παρακολούθησης του «Α.Κ.Σ.Ι.Α.», άρση του προληπτικού ελέγχου από τους Επιτρόπους, άρση του ασυμβίβαστου των Δημάρχων και περισσότερες αρμοδιότητες.
Η έντονη κριτική στην «κεντρική διοίκηση», η ανησυχία για τους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν μειωθεί κατά 50% την τελευταία τριετία και η έντονη αγωνία για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα που καλεί τους δημάρχους να «εφεύρουν» δίκτυο προστασίας για όσους πλήττονται από την κρίση, χαρακτήρισαν τις ομιλίες της πρώτης μέρας στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στην Κομοτηνή.
Για «απόλυτο δογματισμό, ακαμψία και έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας από το Κέντρο» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας- Θράκης Κώστας Σιμιτζής και συνέχισε: «Στο όνομα της αποτελεσματικότητας αποκλείστηκαν από τις αποφάσεις οι τοπικές κοινωνίες. Θεσπίστηκαν θεσμοί αποστεωμένοι, αυξήθηκε η γραφειοκρατία. Καθιερώθηκαν πολλαπλά επίπεδα ελέγχου των αποφάσεων με τον κίνδυνο να καταργηθεί η δυνατότητα και η αρμοδιότητα των οργάνων να αποφασίζουν». Όμως, «οι δήμοι αποδείχθηκαν σκληρά καρύδια. Ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις της κυβέρνησης για μείωση των σπαταλών. Από πεδίο πειραματισμών μετατρεπόμαστε σε εφαλτήριο της οικονομίας».
Τη διάχυτη αγωνία της βορειοελλαδίτικης κοινωνίας για τις ατραπούς στις οποίες οδηγείται, περιέγραψε ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας- Θράκης Αρης Γιαννακίδης, μιλώντας για το «ντόπιο επιστημονικό δυναμικό που μεταναστεύει», γι «αυτή την περιφέρεια, όπου γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν μέσα σε τρόμο και σε ανασφάλεια και τούτη τη στιγμή, η αποβιομηχάνιση είναι έκδηλη και απτή. Η ανεργία, η φτώχεια διαχέεται σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση. Δημογραφική αφαίμαξη, κατρακύλα αναπτυξιακή».
Στα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΚΕΔΕ στη συνδιαλλαγή της με την κεντρική εξουσία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κώστας Ασκούνης, ο οποίος τόνισε κι αυτός «την κοινή αγωνία όλων των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, πέρα από πολιτικές παρατάξεις».
Όπως σημείωσε ο κ. Ασκούνης, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί 683 εκατ. ευρώ από χρήματα που οφείλονται στους δήμους και η απόδοσή τους είχε καθυστερήσει. Επιπλέον 450 εκατ. ευρώ, από θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ, δεν είχαν εγγραφθεί στον προϋπολογισμό. Αν και υπάρχει δέσμευση για καταβολή αυτών των χρημάτων, όπως τόνισε ο κ. Ασκούνης «ήδη υπάρχει το πρώτο πρόβλημα, αφού το υπουργείο χρηματοδότησε με 131 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους τα προνοϊκά επιδόματα Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου».
Τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα του ψηφίσματος
1. Τη νομοθετική κατοχύρωση των 450 εκ. €, ποσό με το οποίο, δεσμεύτηκε ο κύριος Πρωθυπουργός να καλύψει το «λάθος» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στον υπολογισμό των νομοθετημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενσωμάτωση του ποσού αυτού στο δωδεκατημόριο.
2. Την υπογραφή των ΚΥΑ για ΚΑΠ 2011 – 2012 και ΣΑΤΑ 2012.
3. Την εξασφάλιση του ύψους και των μηνιαίων ροών του δωδεκατημορίου
4. Την κατανομή της δόσης των παρακρατηθέντων, ύψους 214 εκ €, που σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να κατανεμηθούν στους δήμους πριν από την 31η Ιανουαρίου 2012.
5. Τον ορισμό διακριτών  οριζόντιων γραμμών στην κατανομή των ΚΑΠ για προνοιακά επιδόματα, «Βοήθεια στο Σπίτι», Μεταφορά Μαθητών και Μισθώματα Σχολικών Μονάδων, με τακτικό και σαφώς προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα κατανομής.
6. Την εξασφάλιση των νομοθετημένων πόρων που προορίζονται για τη ΣΑΤΑ και άμεση κατανομή της πρώτης δόσης.
7. Τη μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων των Λαϊκών Αγορών στους δήμους.
8. Τη δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού για τους μικρούς, κυρίως ορεινούς και νησιώτικους, δήμους και την εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος.
9. Τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση με επιστημονικό προσωπικό των δήμων που δεν έχουν τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες.
10. Την ένταση της προσπάθειας για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων, με παράλληλη δημιουργία ενός ευέλικτου και διαμορφωμένου στις ιδιαιτερότητες τους θεσμικού πλαισίου και ενός σύγχρονου χρηματοπιστωτικού οργανισμού που θα προσφέρει προϊόντα και ανταγωνιστικές λύσεις.
11. Τη μετεξέλιξη του δεσμευμένου κομματιού του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα.
12. Την αποτελεσματική ανάμειξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις διαδικασίες οργάνωσης, στελέχωσης, διάρθρωσης και λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων.
Φορολογική αποκέντρωση και συμμετοχή στην ανάπτυξη
Επιπλέον, το Συνέδριο της ΚΕΔΕ τονίζει «σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επιβεβαιώνεται η πάγια θέση της ΚΕΔΕ για τη θεσμοθέτηση Φορολογικής Αποκέντρωσης, χωρίς νέους φόρους και ισχυρό αναδιανεμητικό μηχανισμό», ενώ θέτει και μία σειρά ζητημάτων σε σχέση με την ανάπτυξη:
    Τη συμμετοχή των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προετοιμασία της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με κατεύθυνση τη διεύρυνση των πόρων του ΕΣΠΑ για τους δήμους, ιδιαιτέρως εκείνων που αφορούν σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (καταπολέμηση της ανεργίας, στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού μέσα από δράσεις κοινωνικής πολιτικής κλπ) των ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση» και σε δράσεις εναλλακτικών μορφών ενέργειας, διαχείρισης αποβλήτων και προστασίας περιβάλλοντος.
    Την αξιοποίηση όλων των «διευκολύνσεων» που παρέχονται μέσα από την Τεχνική Βοήθεια του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να υπάρξει μηχανισμός στήριξης των δήμων τοπικά (πχ με ομάδες επιτόπιας υποστήριξης της ΜΟΔ).
    Τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΑΚΣΙΑ τουλάχιστον με 2 εκπροσώπους και τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΚΕΔΕ στην Ομάδα Διοίκησης του προγράμματος.
Άμεσα να ψηφιστεί ο «Καλλικράτης 2»
Όσον αφορά τα θεσμικά, η ΚΕΔΕ ζητεί να εξαλειφθούν οι πολλές ασάφειες στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ελεγκτικές διαδικασίες που φρενάρουν την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων, με την έως τέλος Φεβρουαρίου ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.
Αλλα θέματα:
    Του προληπτικού ελέγχου που ασκούν οι επίτροποι
    Της άμεσης επίλυση της έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο των συμβάσεων που αφορούν τη ρύθμιση των παλαιών χρεών των δήμων και αναχρηματοδότηση από το ΤΠκΔ με αναδρομική ισχύ
    Της ανασύστασης της τριμερούς Επιτροπής ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ-Ελεγκτικού Συνεδρίου
    Της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου για τον τρόπο με τον οποί τίθενται σε αργία οι αιρετοί , έτσι ώστε να διασφαλίζεται και η απονομή δικαιοσύνης, αλλά και οι αιρετοί να μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους
    Της απόσυρσης της διάταξης περί ασυμβίβαστου
    Της πραγματοποίησης των δημοτικών εκλογών στο τέλος της τετραετίας
    Της θεσμοθέτησης σταθερού εκλογικού συστήματος για την εκλογή των οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΠΕΔ - ΚΕΔΕ) και την έκδοση των προβλεπομένων ΥΑ, ΚΥΑ, ΠΔ για τη θεσμική ολοκλήρωση και την πλήρη εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Ξεμπλοκάρουν τα δάνεια των Δήμων
Συμφωνία Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για το μεγάλο θέμα που ταλανίζει τους δήμους έφερε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιάννης Καραβοκύρης, λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, η συμφωνία...στην οποία κατέληξαν με τον πρόεδρο του Παρακαταθηκών Αλέξανδρο Αντωνόπουλο κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου προβλέπει τα εξής:
Ο (καταχρηστικός σύμφωνα με αποφάσεις και των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας) όρος στα ψιλά των δανειακών συμβάσεων των τραπεζών (και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων), ότι η καθυστέρηση ακόμη και σε μία ετήσια δόση καθιστά ληξιπρόθεσμο και απαιτητό  το συνολικό ποσό του δανείου (!!!!), μεταβάλλεται ειδικά για το ΤΠκΔ ως εξής: Οι δόσεις γίνονται δύο, ενώ δίνεται και παράταση έξι μηνών.
«Αυτό μπορεί να το ανεχθεί η έννομη τάξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβοκύρης και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση (αποτελεί, όπως είπε, ένα  "modus vivedi") και να πάψουν να υπάρχουν λεόντειες συμβάσεις μεταξύ τραπεζών και δήμων.

Διέλυσε τη Χαλκηδόνα ο Εθνικός Μαλγάρων!

 
Διέλυσε τη Χαλκηδόνα ο Εθνικός Μαλγάρων!

Το σκορ της αγωνιστικής πέτυχε ο Εθνικός Μαλγάρων, αφού διέλυσε την Αναγέννηση Χαλκηδόνας με 8-1!
Μεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εθνικός Μαλγάρων, συνδυάζοντας θέαμα και ουσία. Με το 8-1 επί της Χαλκηδόνας ο Εθνικός παρέμεινε στη δεύτερη θέση του πρώτου ομίλου.
Με νίκη συνέχισε και ο Ηρακλής Αμπελοκήπων, ο οποίος επικράτησε εκτός έδρας του Ιωνικού με 2-0.
Μεγάλη ευκαιρία έχασε να παραμείνει δεύτερος ο Μακεδονικός, αφού έχασε 3-2 εντός έδρας από τον Ελλήσποντο Κριθίας.
Ο ΠΑΟ Κουφαλίων αποσπάστηκε επτά πόντους από τον Παύλο Μελά, αφού στο μεταξύ τους παιχνίδι επιβλήθηκε με 2-0.
Τέλος, ο Θερμαϊκός Θέρμης νίκησε 2-0 εκτός έδρας τον ΑΟΚ Αγίου Αθανασίου σκαρφαλώνοντας στην 5η θέση.

Η βαθμολογία στον 1ο όμιλο.
Ομάδα                                           Αγωνιστικές   --  Βαθμοί
1 . Ηρακλής Αμπελοκήπων                           17                   41
2 . Εθνικός Μαλγάρων                                  17                   39
3.  Μακεδονικός Λήτης                                 16                    31
4.   Θερμαϊκός Θέρμης                                  16                    24
5 . Ελλήσποντος Κριθιάς                               16                   23
6 .  ΠΑΟ Κουφαλίων                                      17                    23
7 . Παύλος Μελάς                                           17                     18
8.  ΑΟΚ Αγίου Αθανασίου                             17                     18
9.  Αναγέννηση Χαλκηδόνας                        17                     10
10.  Ιωνικός Θεσσαλονίκης                           16                       5

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Κρούσματα υποσιτισμού σε μαθητές της Θεσσαλονίκης
sxoleio
Υπήρχαν και υπάρχουν φαινόμενα υποσιτισμού μαθητών στα σχολεία της Θεσσαλονίκης δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών του νομού Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Θώμογλου.
Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο κ. Θώμογλου υποστηρίζει ότι τα φαινόμενα έχουν κάνει την εμφάνισή τους από την αρχή της χρονιάς ενώ εκτιμά πως αυτά με την πάροδο του χρόνου θα επεκταθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Θώμογλου υπάρχει συνεργασία με τους δήμους, βοηθούν παράλληλα και φορείς όπως η Εκκλησία ενώ η ίδια η Ομοσπονδία, προσπάθησε με ιδία μέσα να βοηθήσει.  Όμως αντιμετώπισε κάποια τεχνικά προβλήματα, όπως η έλλειψη μεταφορικών και αποθηκευτικών μέσων.
Τέλος για τον κ. Θώμογλου πρέπει να γίνει ένα δίκτυ προστασίας, με τη συμμετοχή των συλλόγων γονέων, των καθηγητών, των δήμων και άλλων φορέων όπως η Εκκλησία.
Καταγραφή ζήτησε ο δήμος Θεσσαλονίκης
Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να εντρυφήσει στο γεγονός και ζήτησε με διακριτικότητα από τους διευθυντές να καταγράψουν αριθμητικά το εύρος των φαινομένων.
«Αύριο ολοκληρώνεται η καταγραφή. Μέχρι τώρα γνωρίζουμε για περίπου 500 μαθητές» δηλώνει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Καρούμπης.
«Η σκέψη του δήμου είναι να εγκριθεί η εκταμίευση ενός ποσού από το δημοτικό συμβούλιο και είμαστε σε επαφή με κυλικεία και με προμηθευτές για την αξιοποίησή του» κατέληξε ο κ. Καρούμπης
Πηγή : www.spnews.gr
ΕΚΛΟΓΕΣ  ΟΜΙΛΟΥ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ
  Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας,  σε  ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα, πραγματοποιήθηκε η εκλογο-απολογιστική  Γενική Συνέλευση του Ομίλου Αντισφαίρισης Κουφαλίων . Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους:

Γκογκίδη Δημήτριο       :       Πρόεδρο
Καράλη Μαρία              :       Αντιπρόεδρο
Παππά Ιωάννη               :       Γραμματέα
Δραγούμη Πέτρο           :       Ταμία
Γκιτσίδη Βασίλη             :       Έφορο Αγωνιστικού
Τσαπανίδη Αβραάμ       :      Μέλος
Βουλγαρίδου Μαρία     :      Υπεύθυνη  δημοσίων σχέσεων

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Τα 9 λάθη του Γιώργου που βούλιαξαν την Ελλάδα .
              
                    Τάσος Παππάς    Του Τάσου Παππά
Με αφορμή το πόρισμα του οικονομικού εισαγγελέα Πεπόνη για το ρόλο των στατιστικών αρχών, φούντωσε ξανά η συζήτηση γύρω από τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου σ’ ότι αφορά το Μνημόνιο. Το ερώτημα που απασχολεί είναι αν το Μνημόνιο ήταν μονόδρομος, όπως ισχυριζόταν ο πρώην πρωθυπουργός και οι περισσότεροι υπουργοί του, ή αν σκοπίμως οδηγηθήκαμε εκεί και αφού προηγουμένως είχαν πειραχτεί τα στοιχεία για το έλλειμμα, προκειμένου να πειστεί η κοινωνία για το αναπόφευκτο της δανειακής σμβασης.
Κάποιοι είναι βέβαιοι ότι ο Παπανδρέου ενήργησε δολίως και έβαλε τη χώρα στην περιπέτεια του Μνημονίου γιατί εξυπηρετούσε συμφέροντα, εγχώρια, ξένα, ίσως και οικογενειακά. Μέχρι να αποδειχθεί αυτό πέραν πάσης αμφιβολίας ας περιοριστούμε στις πολιτικές ευθύνες του Γ.Παπανδρέου.
•Καθυστέρησε να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της κρίσης. Δέσμιος της γραμμής «λεφτά υπάρχουν», η γενέθλια πράξη της κυβέρνησής του ήταν η χορήγηση της πρώτης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης με το σκεπτικό ότι «το είχαμε υποσχεθεί». Άλλη δόση δε δόθηκε, ωστόσο αυτή η κίνηση έπεισε και τους πιο επιεικείς εκ των εταίρων μας ότι η διοίκηση Παπανδρέου «ήταν αλλού» .
•Χρειάστηκε οκτώ μήνες για να στελεχώσει κρίσιμους κόμβους της κρατικής μηχανής [γενικοί γραμματείς υπουργείων, επικεφαλής νοσοκομείων, διοικητής του ΙΚΑ κλπ]. Η ξεχαρβαλωμένη δημόσια διοίκηση αφέθηκε χωρίς μπούσουλα.
•Δεν είχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το πρώτο διάστημα δεν πήρε κανένα μέτρο δημοσιονομικής εξυγίανσης, με αποτέλεσμα η κρίση να απλωθεί παντού.
•Δαιμονοποίησε το Δ.Ν.Τ, λέγοντας ότι όπου επενέβη προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην οικονομία, συρρίκνωσε τα εισοδήματα και ξεθεμελίωσε τα συστήματα πρόνοιας. Αυτά τα επιχειρήματα διακινούσε, ακόμη και την περίοδο που συζητούσε μυστικά με τον Ντομινίκ Στρος Καν, ενώ ορισμένοι από το περιβάλλον του συνέχιζαν να επιτίθενται στο Δ.Ν.Τ αν και την ίδια ώρα συνομιλούσαν με τους εκπροσώπους του.
•Δήλωνε ότι το Μνημόνιο ήταν μια αναγκαστική επιλογή και «έξω από τη σοσιαλιστική φυσιογνωμία μας» κι ας το είχε υπογράψει, κι ας έλεγε λίγες μέρες αργότερα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του ότι «οι περισσότερες πολιτικές που υπάρχουν στο Μνημόνιο, περιλαμβάνονται και στο προεκλογικό πρόγραμμα μας»!
•Επέλεξε ένα χαλαρό στιλ διοίκησης στο όνομα της διαβούλευσης και του πλουραλισμού. Η κυβέρνησή του παρουσίαζε εικόνα «παιδικής χαράς» κι αυτός εκφωνούσε λόγους για την πράσινη ανάπτυξη. «Αφήνω όλα τα λουλούδια ν’ ανθήσουν» απαντούσε σε κείνους που τον πίεζαν να παρέμβει και να βάλει τάξη στο σκορποχώρι που καταχρηστικά αποκαλούνταν υπουργικό συμβούλιο.
•Αντί να συγκροτήσει μια ομάδα μάχης με στελέχη κύρους εντός και εκτός της χώρας, προτίμησε να εμπιστευθεί κρίσιμα πόστα σε ανθρώπους περιορισμένων δυνατοτήτων. Σκιτζήδες έκαναν το «αγροτικό» τους, παίζοντας με τις τύχες του ελληνικού λαού. Το κριτήριο για το διορισμό τους ήταν το «πλούσιο βιογραφικό». Ήταν αδιάφορο αν είχαν δοκιμαστεί ξανά σε τέτοιες συνθήκες, ήταν αδιάφορο αν είχαν έστω και ένα ένσημο απασχόλησης. Το καλό βιογραφικό και η υπακοή στον αρχηγό μετρούσαν περισσότερο από την εμπειρία, την τεχνοκρατική επάρκεια, τη διαπραγματευτική ικανότητα.
•Προχώρησε στο οριζόντιο κούρεμα μισθών, συντάξεων και επιδομάτων [στο μοναδικό πεδίο όπου είχε σημαντικές επιδόσεις η κυβέρνησή του], γιατί απέτυχε πλήρως να ελέγξει τη φοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή και την εισφοροαποφυγή. Την περίοδο 2010-2011 είχαμε τη βιαιότερη αναδιανομή εισοδήματος εις βάρος των λαϊκών τάξεων κι αυτός αναζητούσε τον τέταρτο δρόμο προς το σοσιαλισμό!
Ο Σφύριζε αμέριμνος όταν ο ένας υπουργός του αγωνιζόταν να προωθήσει τα μέτρα που είχαν ψηφιστεί και ο άλλος υπονόμευε αυτή την πολιτική επικαλούμενος την προστασία των λαικών τάξεων.
Ο κατάλογος των πολιτικών λαθών είναι μακρύς. Αρκεί πάντως για να καταδικαστεί πολιτικά η διετία 2009-2011. Η αναζήτηση ποινικών ευθυνών είναι μια άλλη υπόθεση.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ερωτικό το έγκλημα των ανηλίκων
                             Ερωτικό το έγκλημα των ανηλίκων

Ρουμάνος αντίζηλος του 16χρονου σκότωσε το ανήλικο ζευγάρι που τα πτώματά τους βρέθηκαν στην περιοχή Ανάληψη του Λαγκαδά.
Η αστυνομία έφτασε στην εξιχνίαση του εγκλήματος καθώς συνελήφθη ένας 23χρονος Ρουμάνος και αναζητούνται οι τέσσερις συνεργοί του. Μεταξύ αυτών ο 18χρονος αδερφός του.
Σύμφωνα με την αστυνομία ο 18χρονος διατηρούσε δεσμό με την 17χρονη. Όταν όμως την είδε με τον 16χρονο, έξω από το σπίτι του δεύτερου στην Άνω Πόλη  διαπληκτίστηκε μαζί του.
Αργότερα την ίδια ημέρα, τους έστησαν καρτέρι σε στάση λεωφορείου στο Δενδροπόταμο και επιτέθηκαν στον 16χρονο χτυπώντας τον με λοστό στο κεφάλι και στο σώμα.
Ενώ στην αρχή αποχώρησε, αργότερα επέστρεψε με ΙΧ στο οποίο σύμφωνα με την αστυνομία επέβαιναν ο 23χρονος αδερφός του δύο ακόμη άτομα και μία γυναίκα.
Ανάγκασαν τα ανήλικα θύματα να ανέβουν στο αυτοκίνητο και τα οδήγησαν στην περιοχή του Λαγκαδά ενώ η αστυνομία ερευνά τον τρόπο θανάτου των δύο παιδιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 18χρονος φέρεται να βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Πηγή : www.spnews.gr

Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χιόνια
κακοκαιρία, βροχή, χιόνια, κρύο. καταιγίδα, θερμοκρασία, καιρός
Άλλαξε και πάλι το σκηνικό του καιρού με τα κύρια χαρακτηριστικά του να είναι οι τοπικές βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές. Την εμφάνιση τους θα κάνουν ακόμα και οι χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και από το βράδυ στα λευκά θα ντυθούν και πεδινές περιοχές στη βόρεια της χώρας.
Στην Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς πρόσκαιρη καταιγίδα. Χιόνια στα γύρω ορεινά βαθμιαία όμως και μέχρι το βράδυ θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη: Την εργασία τους έχασαν  27.500 εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες το 2011
ΣE 27.500 ανέρχονται οι εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες του Nομού Θεσσαλονίκης που έχασαν τη δουλειά τους το 2011. Την ίδια ώρα οι αποδοχές των εργαζομένων σε βιοτεχνίες, την προηγούμενη χρονιά, συρρικνώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 26%.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Οικονομική συγκυρία και οι επιπτώσεις της στις ΜμΕ της Θεσσαλονίκης», που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΒΕΘ Παναγιώτη Παπαδόπουλο. Κακή χρονιά ήταν το 2011 για οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες εργοδότες, ενώ ένας στους δέκα δήλωσε πως η περυσινή χρονιά ήταν ίδια με το 2010. Ποσοστό 7% απάντησε ότι το 2011 ήταν μία καλή επιχειρηματικά χρονιά. Για το 84% των συμμετεχόντων οι τζίροι παρουσίασαν μείωση ενώ ο μέσος όρος της συρρίκνωσης των εσόδων άγγιξε περί το 40%. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση του τζίρου για τη μεταποίηση όπου το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 42,5% ενώ στην παροχή υπηρεσιών στο 39%. Το 52% των επιχειρηματιών την προηγούμενη χρονιά περιόρισε τις ώρες/ημέρες εργασίας με το ποσοστό να αγγίζει στην παροχή υπηρεσιών το 56,8% και στη μεταποίηση το 46,7%. Την τακτική των απολύσεων φαίνεται να προκρίνει κατά μέσο όρο το 19% των ερωτηθέντων για το επόμενο διάστημα, ενώ ηχηρή είναι η πρόθεση του 66,9% να διατηρήσουν τους εργαζόμενους. Το 8,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα για το επόμενο διάστημα σκέφτεται να μειώσει ώρες/ημέρες εργασίας, το 3,3% τις αποδοχές και μόλις το 2,5% να προσλάβει προσωπικό. Την αντίθεσή του δηλώνει το 87% στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, ενώ το 91% διαφωνεί με τη συμπίεση του κατώτατου μισθού εκδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την κοινωνική του αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους.
Απόρροια της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας είναι επτά στους δέκα επιχειρηματίες να απαντούν ότι αναγκάζονται να καθυστερούν την καταβολή οφειλών και υποχρεώσεων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, δημόσια ταμεία, προμηθευτές). Απαισιόδοξοι εμφανίζονται επτά στους δέκα βιοτέχνες για το 2012, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι ο τζίρος της επιχείρησής τους θα μειωθεί το επόμενο εξάμηνο. Για το 75,6% των συμμετεχόντων οι φόροι που εφαρμόστηκαν το 2011 (φόρος επιτηδεύματος, αλληλεγγύης, χαράτσι ΔΕΗ κ.ά.) έδωσαν τη χαριστική βολή σε επιχειρήσεις που ήδη είχαν σωρευμένα προβλήματα. Το 20,2% απάντησε ότι οι εν λόγω φόροι επέτειναν την ύφεση ενώ μόλις το 1,6% θεωρεί ότι βοήθησαν στη μείωση του ελλείμματος. Οκτώ στους δέκα απαντούν ότι η ανικανότητα των πολιτικών ευθύνεται κυρίως για τη σημερινή οικονομική συγκυρία της χώρας ενώ δύο στους δέκα θεωρούν ότι ευθύνεται το μεγάλο Δημόσιο που δημιουργήθηκε από το πελατειακό κράτος (διορισμοί). Μόλις το 0,7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα βγει από την ύφεση το 2012, ενώ το 2,2% θεωρεί ότι φως στο τούνελ θα φανεί το 2013.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Τοκογλυφία στη Θεσσαλονίκη
Ο διευθυντής "κελάηδησε" 










Άκρως αποκαλυπτικοί προκύπτουν οι διάλογοι μεταξύ του φερόμενου ως αρχηγού της «μαφίας του Θερμαϊκού», Μάρκου Καραμπέρη, και του διευθυντή του υποκαταστήματος της Πανελλήνιας Τράπεζας που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, Αθανάσιου Καβρακύρη.
Ο διευθυντής, σύμφωνα με τις συνομιλίες που αποτελούν μέρος της δικογραφίας, προκύπτει ότι ενημέρωσε άμεσα τον Καραμπέρη για τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου αλλά και μελών της οικογένειάς του από την Επιτροπή για το ξέπλυμα του «βρώμικου» χρήματος.
Είχε προαίσθημα
Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι ο Καβρακύρης εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για τυχόν παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών, εκτιμώντας μάλιστα ότι η πράξη του αυτή είναι παράνομη.
Ωστόσο, το… «προαίσθημά» του δεν τον εμπόδισε από το να ενημερώσει τον Καραμπέρη σχετικά με τη δέσμευση των λογαριασμών του.
Τα λεγόμενά του παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
«Άκουσε να σου πω, ήρθε εντολή από την Αθήνα. Τώρα με πήραν τηλέφωνα να μην κινηθεί κανένας λογαριασμός δικός σου, ούτε των παιδιών».
«Δεν μπορώ, ήρθε, τα έκαναν δέσμευση από κάτω. Τα έκαναν, δεν τα έκαναν, δεν μπορώ να πω τώρα. Τώρα αυτό το τηλέφωνο που σου κάνω, πρόσεχε ε; Μην βρω κανέναν μπελά».
Στη συνέχεια, ο Καραμπέρης ζητεί να μάθει τον λόγο που πρόκειται να γίνει δέσμευση των λογαριασμών του, αλλά ο Καβρακύρης τον ενημερώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα.
«Δεν ξέρω, ρε αγορίνα μου, δεν ξέρω. Να, μόλις μου έκλεισε το τηλέφωνο, αμέσως πήρα εσένα. Δεν ξέρω ακόμα. Δεν μου λέει αυτό το κωλόπαιδο».
Τέλος, ο διευθυντής του υποκαταστήματος της τράπεζας, απευθυνόμενος στον Καραμπέρη, εκφράζει την έντονη ανησυχία του σχετικά με τη συνομιλία τους και το ενδεχόμενο παρακολούθησης αυτής.
Μάλιστα, του επισημαίνει ότι, αν κάποιος διαπιστώσει ότι επικοινώνησε μαζί του για να τον ενημερώσει για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, τότε θα απολυθεί κατευθείαν.
«Ρε αγορίνα μου, βλέπεις πως παρανομώ τώρα για σένα».
«Δεν πιστεύω να μας ακούει κανένας στο τηλέφωνο, τίποτα να βρούμε κανέναν μπελά;».
«Βρε αδερφέ. Βλέπεις εγώ πρωί-πρωί. Μόλις έκαναν το τηλέφωνο σου λέω και τώρα που μιλάμε απαγορεύεται. Εσύ δεν ξέρεις τίποτε ακόμα. Γιατί τώρα, αν μας πιάσουν στο τηλέφωνο, γαμ…κα. Την ίδια ώρα με απολύουν».
Πηγή : www.zougla.gr
Καθαρές Κουβέντες
 
Φτάσαμε λοιπόν , αισίως στον πρώτο ετήσιο απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής και ήρθε ο καιρός να δούμε τι ...αφήνει πίσω της.
Στο σημείο που βρισκόμαστε ορισμένες καθαρές κουβέντες αποτελούν προϋπόθεση για να ανοίξει και να διατηρηθεί ο δημόσιος διάλογος.
 Η Δημοτική Αρχή άρχισε τη θητεία της σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας, κλήθηκε να αναπροσαρμόσει την πολιτική και τον προγραμματισμό της.
Και όχι μόνο αυτό. Ο διευρυμένος Δήμος Χαλκηδόνος με τα 17 χωριά  έπρεπε να προσαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η διοικητική μεταρρύθμιση του « Καλλικράτη».
Οι παραλείψεις και λανθασμένες προβλέψεις του σχετικού νόμου, η προχειρότητα και η βιασύνη με την οποία σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση η διοικητική μεταρρύθμιση, αποτελούν απορρυθμιστικό παράγοντα, που γεννά πρόσθετες δυσλειτουργίες και προβλήματα στη λειτουργία των καλλικράτειων Δήμων.
Βέβαια το παράδοξο είναι ότι, αν και τα παραπάνω ήταν γνωστά στο Δήμαρχο αυτός υποσχέθηκε « ακόμα καλύτερες μέρες για τους δημότες» και ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δημοτικών διαμερισμάτων προεκλογικά, κάτι που έμεινε μόνο στα λόγια μιας και ο Δήμαρχος από την αρχή της θητείας του έδειξε ότι τον ενδιέφερε να είναι Δήμαρχος  Κουφαλίων και όχι Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Χαλκηδόνος.
Στη μέχρι σήμερα θητεία της η Δημοτική Αρχή δεν έκανε παρά ελάχιστα πράγματα και ασφαλώς το ταμείο της είναι αρνητικό.
Και το κερασάκι στην τούρτα γενεθλίων είναι η κόντρα μεταξύ του Δημάρχου Παναγιώτη Δαϊκούδη και του Αντιδημάρχου Γιάννη Μπίκου, φαινομενικά για λόγους που αφορούν την συνεργασία τους και την λειτουργία του Δήμου αλλά στην πραγματικότητα για το ποιος θα είναι αυτός που θα έχει το πάνω χέρι στην διοίκηση του δήμου μιας και προεκλογικά όπως όλοι ξέραμε (άσχετα αν κάνεις από τους άμεσα εμπλεκόμενους δεν το παραδέχονταν τότε) υπήρχε συμφωνία δυαρχίας πράγμα που τελικά αποδείχθηκε και  παραδέχθηκαν επίσημα και οι δύο τους από την μεταξύ τους κόντρα και τις επιστολές που αντάλλαξαν μετά τον καυγά τους.
Παρά τις όποιες προσπάθειες, το τρέξιμο και την αγωνία κάποιων - οι οποίοι οφείλω να τονίσω, κυριολεκτικά μάτωσαν -( άλλα και την άγνοια ,τα λάθη και τις παραλείψεις κάποιων άλλων) στη Δημοτική Αρχή, όπως προείπαμε ,στην πολιτική αυτό που μένει και κρίνεται τελικά, είναι το αποτέλεσμα.
Τι να το κάνουμε να δουλεύουν με τις ώρες ή να δικαιολογούνται με τις περικοπές, την έλλειψη προσωπικού ή τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, όταν υπάρχει ανυπαρξία δημοτικής παρουσίας και έργου στα χωριά και οι εικόνες εγκατάλειψης σε περιοχές του δήμου είναι φανερές σε όλους;
Κοντολογίς το ισοζύγιο κύριοι της διοίκησης του Δήμου είναι αρνητικό και δεν βλέπω να κάνετε και κάτι για να διορθώσετε αυτή την κατάσταση, αλλά την κάνετε καθημερινά χειρότερη για τα χωριά μας και για τους δημότες.
Ένας Δημότης του Δήμου Χαλκηδόνος

Κράτα γερά, λοιπόν, Ντίνο           του Γιάννη Κεσσόπουλου
Πάντοτε αναρωτιόμουνα πως γίνεται ο Χ αθλητής ή ο Ψ διαιτητής να ακούει από την κερκίδα εν χορώ ότι«γ……ι η μάνα του» και να μην σηκώνεται να φύγει από το παιχνίδι. Θα πει κάποιος ότι κι αυτό μες στο παιχνίδι είναι, αλλά για έναν τρίτο, με πιο καθαρό μυαλό, που βλέπει εκείνη την ώρα το μίσος στο πρόσωπο των κανίβαλων της κερκίδας, η ανθρώπινη αντίδραση είναι να πεις «να χέσω και τα λεφτά σας, να χέσω και το χειροκρότημά σας» και να σηκωθεί να ..φύγει από τον αγωνιστικό χώρο –σκεφθείτε τι σοκ θα ήταν για τον ελληνικό αθλητισμό! Όχι να πάει κόντρα στο σύστημα, αλλά να μη αποδεχθεί απλώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα. Να προτιμήσει να πάει σπίτι του. Να παραμείνει ή να ξαναγίνει άνθρωπος. Απλά.
Επίσης, πάντοτε αναρωτιόμουνα τι καρδιά πρέπει να έχει ένας υπουργός για να αντέξει ακούνητος ένα ναυάγιο όπως εκείνο του «Σάμινα», στο οποίο πνίγηκαν ογδόντα τόσοι άνθρωποι. Ή το άλλο το αεροπορικό με το «Helios». Μάλλον πέτρα…
Αναρωτιόμουν, επίσης, τι τα θέλει ένας γερο-πρόεδρος (της Δημοκρατίας) τα εκατόν τόσα χιλιάρικα μισθό το χρόνο, όταν όλα του τα ‘χουν πληρωμένα, νοίκι – στεγαστικό δεν έχει εκεί στο Προεδρικό Μέγαρο, μεταφορές αεροπορικώς και τσάμπα. Τι θα τα κάνει, λοιπόν; Στον τάφο θα τα πάρει μαζί του; Κτερίσματα δεν χώνουν πια οι ιθαγενείς…
Εδώ και δυο χρόνια αναρωτιέμαι κι εγώ, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες –υποθέτω- Έλληνες, πως είναι δυνατόν να υπογράφονται μνημόνια, να κόβονται μισθοί και συντάξεις στο μισό, να μπαίνουν «λουκέτα» και να φουντώνει η ανεργία, να φτωχαίνουν αναγκαστικά τα 2/3 των Ελλήνων, και στη Βουλή το χαβά τους. Αυξάνουν μισθούς, διατηρούν προνόμια, ούτε σκέψη για παραίτηση. Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα το Γιωργάκη, αλλά την άλλη μέρα του δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης. Μόνη έννοια η προεδρία, ποιος θα διαφεντέψει τα ερείπια. Η Σακοράφα κι ο Δημαράς θα μοιάζουν με χαζούς… αφελόσαυρους που άφησαν τη βουλευτική αποζημίωση έτσι εύκολα…
Τέτοιες ενέργειες, μετά από 38 χρόνια μεταπολιτευτικής αφασίας, μολονότι αυτονόητες για έναν συνηθισμένο και λογικό άνθρωπο, θα φάνταζαν πράξεις ηρωικές σ’ αυτήν την Ελλάδα -όπως τη φιλοτέχνησαν οι ατάλαντοι. Σ’ αυτήν την Ελλάδα όπου όλα ξεχείλωσαν, όπου κάθε έννοια έγινε σχετική, όπου ο καθένας είναι ό,τι δηλώσει, το ανθρώπινο είδος έδωσε τη θέση του σε ένα άλλο, με διαφορετικές αντοχές στην ανομία, στο δυστύχημα, στον πόνο και στη ψιλο-λαμογιά. Χωρίς αρχές, χωρίς ήθος, χωρίς όρια. Πάνω απ’ όλα η καρέκλα, η βολή, το χρήμα. Αδιαπραγμάτευτα. Χωρίς δεύτερη σκέψη.
Όταν, λοιπόν, ξέρεις ότι το κριτήριο για το βραβείο είναι η επετηρίδα του γήρατος, όταν βλέπεις ότι αυτοί που σε βραβεύουν δεν εφαρμόζουν ούτε μια λέξη από τους στίχους σου, όταν νοιώθεις ότι το σύστημα σε φλερτάρει για να σου φορτώσει ψόγο και να σε ξεφορτωθεί, τότε αρκεί να είσαι ακόμη άνθρωπος για να πεις «ούτε θα εμφανιστώ ούτε θα απλώσω το χέρι για να το πάρω. Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους». Ή να είσαι ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος που μόλις αυτό το κράτος που λέγεται Ελλάδα του απένειμε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας. Μία πραγματικά ηρωική πράξη το «φτύσιμο». Κράτα γερά, λοιπόν, Ντίνο. Δώσε μας ολόκληρο το παράδειγμα αντίστασης στην Ελλάδα της παρακμής. Μην ενδώσεις. Στο κάτω κάτω, κανείς δεν είναι πιο φίλος από τις γατούλες σου…

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Δήμος Δέλτα
Ο Γλώσσης νέος δήμαρχος Δέλτα
Επικράτησε τελικά η κομματική γραμμή στο δήμο Δέλτα με τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Γλώσση από τη Νέα Μαγνησία, να εκλέγεται από τη πλειοψηφούσα παράταξη νέος δήμαρχος, στη θέση του προσφάτως εκλιπόντα Νικόλαου Γιουτίκα.
Ο κ. Γλώσσης επιβλήθηκε του Θεόδωρου Δαλακούρα, προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, με ψήφους 12-8.
Τα προγνωστικά έδειχναν ένα ντέρμπι με ελαφρύ προβάδισμα στον κ. Δαλακούρα αλλά όλα ήταν ανοιχτά.
Από τη ΝΔ είχε ζητηθεί να υπάρξει κομματική γραμμή υπέρ του κ. Γλώσση, καθώς ο κ. Δαλακούρας είναι ΠΑΣΟΚ και συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο εξαιτίας της συγγενικής του σχέσης με τον Νίκο Γιουτίκα.
Όμως ο κ. Δαλακούρας είχε ως όπλο την εντοπιότητα, όμως αυτό τελικά αποδείχτηκε πως δεν ήταν αρκετό.
Πηγή :www.spnews.gr

Δήμος Δέλτα
 Γλώσσης  ή Δαλακούρας  ;
Εκλογές σήμερα, στην πλειοψηφούσα παράταξη του δήμου Δέλτα, για την επιλογή του νέου επικεφαλής και νέου δημάρχου μετά την ξαφνική απώλεια του αείμνηστου Νίκου Γιουτίκα.
Δύο οι υποψήφιοι, ο Θεόδωρος Δαλακούρας, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, από τη Χαλάστρα και ο Γεώργιος Γλώσσης, αντιδήμαρχος Οικονομικών , από τον Εχέδωρο.
Τα προγνωστικά δείχνουν ένα ντέρμπι με ελαφρύ προβάδισμα στον κ. Δαλακούρα αλλά όλα είναι ανοιχτά.
Από τη ΝΔ έχει ζητηθεί να υπάρξει κομματική γραμμή υπέρ του κ. Γλώσση, καθώς ο κ. Δαλακούρας είναι ΠΑΣΟΚ και συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο εξαιτίας της συγγενικής του σχέσης με τον Νίκο Γιουτίκα.
Όμως ο κ. Δαλακούρας έχει το ως όπλο την εντοπιότητα, καθώς οι σύμβουλοι από τη Χαλάστρα και ένα κομμάτι του Αξιού αναμένεται να τον στηρίξουν.
Μέχρι το βράδυ θα περιμένουμε το νέο δήμαρχο του δήμου Δέλτα.

Τρελές σκέψεις
Ψωνίζοντας χρυσές λίρες
Το ξέρω ότι αυτή την στιγμή όλοι πουλάνε (ρολόγια, κοσμήματα, δόντια). Εγώ όμως ήθελα να αγοράσω. Ξέρεις, ως καβάτζα στην περίπτωση που το ευρώ μας αφήσει χρόνους. Κάτι που, όπως διαπίστωσα, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται.
Σιχαίνομαι να το παραδεχτώ, αλλά η Σμυρνία γιαγιά μου, που επέμενε να παραχώνει χρυσές λίρες μέσα στο στρώμα της, είχε περισσότερο μυαλό από εμένα. Που και που το πήρα το πτυχίο Οικονομικών, δεν έχω καν αξιωθεί να το χώσω σε μια κορνίζα. Δυστυχώς εκείνες τις χρυσές λίρες, που μάζευε για να έχει να πληρώσει για την κηδεία της, της εξαργύρωσε μετά το θάνατο της ο πατέρας μου. Ακριβώς για να πληρώσει για την κηδεία της.
Από τότε ο χρυσός και εγώ δεν είχαμε πολλά πάρε δώσε. Ίσως γιατί ποτέ μου δεν κατάλαβα την μανία για αυτό το κιτς χρυσό ορυκτό, αυτό που κυνηγούσε ο Σκρουτζ Μακ Ντακ στο Κλοντάικ και που αργότερα –όταν το βρήκε- του άρεσε να βουτάει μέσα του στο προσωπικό του θησαυροφυλάκιο/ πισίνα. Σκέψου ότι η βέρα μου είναι από λευκόχρυσο -όπως ακριβώς και ο βαπτιστικός σταυρός της κόρης μου- που μου κάνει απείρως πιο σικ.
  Άσε που, μέχρι πρότινος,  μου φαινόταν παλιομοδίτικο να χαραμίσω έστω και ένα ευρώ για την πάρτη του. Μέγα μου λάθος. Που, αν καταφέρουμε και επιβιώσουμε από αυτόν τον πανικό, σκοπεύω να μην επαναλάβω. Βλέπεις, από ιστορικής άποψης, όταν τα πράγματα σφίξουν ο άνθρωπος στρέφει το βλέμμα του στον χρυσό.
 Η τιμή του οποίου έχει εκτοξευτεί στην στρατόσφαιρα, αγγίζοντας τα 355 ευρώ (από τα 155 το 2009). Τρελή απόδοση για όποιον είχε την καθαρότητα μυαλού να αγοράσει μερικές χρυσές λίρες π.χ. το καλοκαίρι του 2004, αντί να τα ξοδέψει σε ρεζερβέ Μυκονιάτικες ξαπλώστρες, κομπλέ με ροζ σαμπάνιες.
Ένας παγκόσμιος κίτρινος πανικός που, όσο γελοίο και αν σου φανεί, έχει μετατρέψει για άλλη μια φορά το περίφημο Κλοντάικ και τους γύρω λόφους του σε ακμάζουσα πολιτεία. Φουλ στους τουρίστες που έρχονται να δουν old fashioned χρυσοθήρες (που δεν υπάρχουν πια) και φουλ στους μοντέρνους χρυσοθήρες που πετάνε με ελικόπτερα σε απάτητους λόφους και καρφώνουν σημαιάκια με GPS για να δηλώσουν το κομμάτι γης που τους ανήκει.
Ενώ ανάμεσα τους υπάρχουν και οικογενειακές επιχειρήσεις, που επιμένουν να φορτώνουν τόνους χώματος σε ειδικές δεξαμενές και μετά να τις ξεπλένουν με νερό για να βρουν ψήγματα χρυσού.
  Δυστυχώς στην Ελλάδα ο χρυσός δεν κρύβεται σε ποτάμια. Αλλά στο  υπόγειο του μεγαλοπρεπούς κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος . Εκεί που βρέθηκα ένα πρωινό Δευτέρας, έχοντας budget για μόλις 3-4 λίρες. Και γνωρίζοντας ότι είναι εντελώς ηλίθιο να αγοράζεις την στιγμή που αγοράζουν και όλοι οι υπόλοιποι. Αλλά ήθελα να το κάνω. Για την εμπειρία. Για να έχω ήσυχη την συνείδηση μου. Πάρτο όπως θες.
Και μετά ήρθε το πολιτισμικό σοκ. Όχι μόνο λόγω του χώρου, που σε τηλε-μεταφέρει πίσω στα 50ς, με μοναδική ένδειξη μοντέρνας τεχνολογίας τους led πίνακες πάνω από τα γκισέ που δείχνουν πόσα δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα έχουν σειρά πριν από σένα. Αλλά κυρίως εξαιτίας του κόσμου που βλέπεις εκεί.
Γριούλες που πουλάνε τις τελευταίες τους χρυσές οικονομίες, μανάδες που θέλουν να βγάλουν τα δίδακτρα του κανακάρη για το πανεπιστήμιο στην Αγγλία, καλοβαλμένα μεσοαστικά ζευγάρια που αναρωτιούνται τι στο διάολο κάνουν εκεί και κάποιοι τύποι που φαίνονται ψιλο-επαγγελματίες του αθλήματος.
 Κάτι σαν πασαρέλα της νεοελληνικής μιζέριας μας, που θα την απολαύσεις καλύτερα με μια κούπα καφέ στο χέρι και όντως πρόθυμος να διαθέσεις μερικές ώρες. Γιατί τόσο θα σου χρειαστεί για να φτάσεις στον γκισέ.
Τελικά εκείνη την μέρα δεν αγόρασα τίποτα. Με προβλημάτισε το κολλημένο στον τοίχο χαρτί που έγραφε ότι οι λίρες που πουλάει είναι ελαττωματικές. Παίρνοντας τηλέφωνο ένα στέλεχο-φίλο μου που είχε ήδη ψωνίσει, μου είπε ότι είναι καλύτερα να τις αποφύγω. Και ότι θα μου κάνει κονέ με το δικό του γνωστό, που θα μου κάνει και έκπτωση 20—30 ευρώ στο κομμάτι.
Τσάμπα οι ώρες που πέρασα στην ουρά. Όπως τσάμπα και η βόλτα που έκανα από ένα δυο ενεχυροδανειστήρια που αγοράζουν -άρα και πουλάνε- χρυσό και χρυσές λίρες Αγγλίας. Έχοντας διαβάσει αναλυτικά για το πόσο εύκολο είναι να σε κλέψουν (βλέπε ταχυδακτυλουργική αλλαγή λίρας την ώρα που αγοράζεις, πιθανότητα να είναι κάλπικες, πιθανότητα να είναι κοπής Ιταλίας ή Λιβάνου) δεν μου πήγαινε καρδιά να εμπιστευτώ κανέναν τους.
  Τουλάχιστον κατάλαβα ένα δυο βασικά πράγματα.
*Ότι, αν ψήνεσαι να αγοράσεις, ξυπνάς, μπαίνεις στο http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Markets/LIRA/default.aspx για να δεις την σημερινή τιμή και μετά πας στην Τράπεζα της Ελλάδος (ή εναλλακτικά στην Πειραιώς, τον έτερο νόμιμο προμηθευτή) και στήνεσαι στην ουρά.
* Ότι αν τα νομίσματα έχουν χτυπήματα από πτώσεις ή μικρές απώλειες σε βάρος (από το7,9881 γραμμάρια χρυσού που πρέπει κανονικά να περιέχει) αγοράζονται από την Τράπεζα σε χαμηλή τιμή. Όπως και αν είναι Λιβανικής ή Ιταλικής κοπής.
* Ότι αυτοί που πουλάνε είναι συνταξιούχοι, που εξαργυρώνουν τις χρυσές τους οικονομίες (από ανάγκη ή γιατί τους συμφέρει με τον χρυσό στα ύψη). Και αυτοί που αγοράζουν ψαρωμένοι 30άρηδες που ασχολούνται με το άθλημα πρώτη φορά.
* Ότι αυτή η ομάδα του ‘αγοράζουμε χρυσό’ ξεκίνησε μετά την πτώση των Lehman brothers το 2008, με πρωτεργάτη την βρετανική αλυσίδα super market Tesco που άρχισε να προσφέρει την υπηρεσία ανταλλαγής κοσμημάτων με ρευστό.
* Και πάνω από όλα ότι, αν δεν είσαι ειδικός, είναι σχεδόν βέβαια ότι κάποιος κάπου θα σε πιάσει κορόιδο. Οπότε, πιστός στην αρχή μου ότι αν δεν αναγνωρίζεις άμεσα το κορόιδο σε οποιοδήποτε νέο χώρο μπεις, τότε το κορόιδο είσαι εσύ, δεν ψώνισα τίποτα. Και από κανένα. Κρίμα που πέθανε και η γιαγιά μου. Ίσως εκείνη να ήξερε πώς να βγάλω άκρη.