Μνημόνιο σε σαράντα χρεοκοπημένους δήμους
Σε σφιχτό πρόγραμμα εξυγίανσης, τύπου ΔΝΤ, αναμένεται να μπουν από τις αρχές της άνοιξης τουλάχιστον σαράντα δημοτικές ενότητες τις χώρας, πρώην δηλαδή καποδιστριακοί δήμοι, επειδή χρεοκόπησαν.
Τα επιχειρησιακά τους σχέδια διάσωσης δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ακόμη και εκποίηση μέρους της δημοτικής τους περιουσίας!
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε δήμους της Αττικής, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύσκολα θα μπορέσουν να αποφύγουν την ένταξη στο «μηχανισμό στήριξης» ο Δήμος Πειραιά, Αχαρνών, Φυλής, Νίκαιας, Τρικάλων κ.ά. Οριακά κινείται ο Δήμος Αθηναίων, εκεί όπου ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, όπως ο ίδιος λέει, βρήκε μεγαλύτερα χρέη απ' όσα υπολόγιζε, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται κι ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Συνολικά οι υπερχρεωμένοι δήμοι θα αποκτήσουν ονοματεπώνυμο, θα μάθουμε δηλαδή ποιοι είναι και πόσα χρωστάνε, περί τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και στους 325 δήμους της χώρας θα έχουν ολοκληρωθεί οι απογραφές στα πάγια, αλλά και τις υποχρεώσεις προς τράπεζες και προς τρίτους.
Ηδη στις αρχές τις προηγούμενης εβδομάδας ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, οικονομόλογο Αλ. Αντωνόπουλο, για να συζητήσουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε έως το Μάρτιο να έχουν υπάρξει οι προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ ο μηχανισμός στήριξης των υπερχρεωμένων δήμων μέσω του «Ταμείου Αλληλεγγύης» που θα λειτουργήσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών.
Υπό αυτό το πρίσμα στο υπουργείο Εσωτερικών άρχισαν να μελετούν σενάρια για τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού, που θα τεθεί σε ισχύ έπειτα από επεξεργασία σχετικής υπουργικής απόφασης.
Γενικά, το σχέδιο προβλέπει ότι:
*Μετά την απογραφή του Φεβρουαρίου, όσοι βρεθούν στην κατηγορία των υπερχρεωμένων, είτε γιατί τα ετήσια τοκοχρεολύσια ξεπερνούν το 20% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που εισπράττουν, είτε γιατί τα λειτουργικά τους έξοδα καλύπτουν μεγάλο ποσοστό (αναμένεται να το ορίζει υπουργική απόφαση) των εσόδων, τότε αυτόματα ο δήμος θα εντάσσεται στο μηχανισμό στήριξης.
*Η δημοτική αρχή θα συντάσσει πρόγραμμα εξυγίανσης, θα εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια από την Επιτροπή, στην οποία θα μετέχει το υπ. Εσωτερικών και ίσως το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η οποία θα το εγκρίνει.
*Υπό προϋποθέσεις θα προβλέπεται πάγωμα των προσλήψεων και φυσικά αναστολή νέων δανείων και θα λαμβάνεται υπόψη αν πρόκειται για έναν νησιωτικό, ορεινό, επαρχιακό, μικρό ή μεγάλο δήμο.
*Ως σενάριο εξετάζεται η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των τραπεζικών δανείων με αύξηση του επιτοκίου, αλλά η διαφορά θα καλύπτεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
*Μελετάται επίσης το σενάριο μέρος των πιστώσεων για επενδύσεις μέσω της ΣΑΤΑ να καταβάλλεται για την αποπληρωμή του χρέους.
*Επιπλέον, τα δημοτικά συμβούλια όταν εγκρίνουν τα επιχειρησιακά σχέδια μπορούν να προβλέπουν ακόμη και εκποίηση της δημοτικής περιουσίας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου