«Κλείνουν σχολεία χωρίς να μας ρωτήσουν»
Προς κλείσιμο, Επαγγελματικά Λύκεια της δυτικής Θεσσαλονίκης και διθέσια Δημοτικά, που λειτουργούν κυρίως στα περιφερειακά του νομού. «Δεν κληθήκαμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας, ούτε εννοείται δημόσια διαβούλευση στο Ιντερνετ για τέσσερις μέρες», διαμαρτύρεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων νομού Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θώμογλου.
Η... «ιδέα» της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για κλείσιμο και συγχωνεύσεις «μικρών» σχολείων γυρνούσε καιρό τώρα στα γραφεία των προϊσταμένων εκπαίδευσης. Επίσημη αλληλογραφία δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, αλλά πριν από λίγες εβδομάδες ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρτσιώτης, είχε εκφράσει την άποψη ότι «μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία δεν έχουν θέση σ' ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα».
Ο κ. Καρτσιώτης μπορεί να ξεκαθάρισε ότι «οι περιπτώσεις συγχώνευσης που θα συζητηθούν - μετά τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- είναι αυτές στις οποίες τα σχολεία βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους», αλλά ορισμένοι δήμαρχοι έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, απέστειλε επείγουσα επιστολή στην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, με την οποία εκφράζει την έκπληξή του για τη βιαστική δημόσια διαβούλευση, σχετικά με τις συνενώσεις σχολικών μονάδων, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των δήμων.
Επισημαίνει ότι «η διαβούλευση άρχισε σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη -βάσει νόμου- η απογραφή των στοιχείων (άρα και των σχολικών κτιρίων) στους νέους δήμους, αλλά και η διαδικασία συγχώνευσης όλων των σχολικών επιτροπών σε δύο νομικά πρόσωπα».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων νομού Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θώμογλου, δηλώνει ότι «εάν οι συγχωνεύσεις σημαίνουν κατάργηση της διπλοβάρδιας και αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα στα σχολεία του νομού, δεν έχουμε καμιά αντίρρηση». Τονίζει όμως ότι «οι γονείς ποτέ δεν κλήθηκαν σε διάλογο για το θέμα αυτό και φυσικά, δεν είναι δυνατόν να εννοείται διάλογος μια διαδικασία που ονομάζεται δημόσια διαβούλευση μέσω Ιντερνετ για τέσσερις ημέρες».
Πάντως, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, τα κριτήρια για τις συγχωνεύσεις είναι η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, η συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες, καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης.
Ελπίζουμε ότι και ο Δήμαρχος του Δήμου μας να έχει ήδη φροντίσει ώστε να μην βρεθούμε προ τετελεσμένου ξαφνικά, και τα μικρά χωρία του δήμου μας βρεθούν χωρίς σχολείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου