Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

 Αρχή άνδρα δείκνυσι
(Σοφοκλής- Αντιγόνη)



Φυλλομέτρησα τις αναρτήσεις των περασμένων μηνών - και προπαντός τα σχόλιά σας -  προκειμένου να δω τι είναι αυτό που μου ξέφευγε, τι δεν μπορούσα να καταλάβω από το ‘πνεύμα’ της διοίκησης Μπίκου. Ο λόγος; Τα έντονα εκφυλιστικά συμπτώματα που βλέπουμε να εμφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς στην δημοτική αρχή. Σκέφθηκα ότι ίσως υπήρχε κάτι κοινό στην πρακτική των αξιωματούχων και των υποστηρικτών της, που να δημιουργεί αποσύνθεση και να την (μας) οδηγεί σ’ ένα - ήδη διαφαινόμενο - αδιέξοδο. 

Διαβάζοντας τις διάφορες αναφορές σε πραγματικά περιστατικά, κατάλαβα δύο πράγματα: Πρώτον, ότι αυτό που λείπει δεν είναι η προσπάθεια, αλλά η ποιότητα και το τελικό της αποτέλεσμα. Δεύτερον, ότι αυτό που περισσεύει είναι οι δικαιολογίες, που εδώ και μήνες οι αρμόδιοι αξιωματούχοι μοιράζουν αφειδώς προς κάθε ενδιαφερόμενο ή ενιστάμενο.

Με λίγα λόγια, μπορεί όντως ο δήμαρχος και κάποιοι αντιδήμαρχοι – ίσως και μερικοί σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι - να ξοδεύουν πολλές ώρες της ημέρας προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του δήμου. Γιατί όμως δεν τα καταφέρνουν; Γιατί δεν έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειές τους και ίσα-ίσα κάποιες απ’ αυτές μοιάζουν να περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα που προσπαθούν να λύσουν;

Αντί για απαντήσεις (ή καλύτερα αντί για περισυλλογή και διόρθωση της πορείας τους) έχουμε άπειρες δικαιολογίες. Δικαιολογίες που προσπαθούν να κρύψουν την απίστευτη προχειρότητα με την οποία χειρίσθηκαν τα διάφορα ζητήματα (κι είναι πολλά, πάμπολλα) αλλά και την απίστευτη χαλαρότητά τους για τον χρόνο που περνά χωρίς να φέρνουν σε πέρας το έργο που έχουν αναλάβει. Και οι δικαιολογίες ξεκίνησαν απ’ την αρχή – ίσως και πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Η πρώτη και καλύτερη ήταν ο ‘κακός’ Καλλικράτης (πόσα πια να φορτώσουμε σ’ αυτό το κακομούτσουνο γαϊδούρι;) και οι δυσκολίες της συνένωσης (αλήθεια, τι έγινε εκείνη η ‘δυνατή αρχή’ – μη χέ…), μετά ήταν η ‘κακή’ αντιπολίτευση (που δεν έδειξε καθόλου ‘εποικοδομητική’ στάση μάλλον το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα ), κατόπιν οι ‘κακοί υπάλληλοι’ (εναντίον των οποίων όμως ουδέποτε και ουδείς εξ αυτών που έχουν την ευθύνη εκινήθη…), ύστερα η ‘εσωτερική αντιπολίτευση’ (εμένα μάλλον για ‘σούζα το αλογάκι’ μου φαίνονται…). Και τέλος ο πρώην Δήμαρχος και τώρα ειδικός σύμβουλος, που δυο χρόνια σαν Δήμαρχος δεν έκανε τίποτα, λες και δεν ήταν μαζί στην ίδια παράταξη. Το μόνο που  δεν σκέφτονται είναι ο ‘κακός τους ο καιρός’! Πολύ φοβάμαι όμως ότι ο επόμενος φταίχτης θα είμαστε όλοι εμείς, ο ‘εχθρός λαός’ – που τους ανεχόμαστε

Για όλα φαίνεται ότι υπάρχει μια δικαιολογία, ώστε να μην βγει το (προφανές) συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι από δαύτους δεν είναι ικανοί να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρα. Δηλαδή, να σχεδιάσουν σοβαρά, να οργανώσουν λογικά, να επιβλέψουν εγκαίρως και να ελέγξουν σωστά (κατά πόσο δηλαδή αυτά που πλήρωσαν έγιναν τελικά). Και το χειρότερο, ενώ τίποτα από αυτά δεν κάνουν, έχουν την απαίτηση να πληρώνονται κανονικά τον ‘μισθουλάκο’ τους – ή την ‘μισθάρα’ τους – σαν να μην τρέχει τίποτα… Φαίνεται να μην καταλαβαίνουν ότι σε τέτοιους καιρούς, αυτό συνιστά επικίνδυνη πρόκληση.  

Φοβάμαι ότι η προχειρότητα και χαλαρότητα της δημοτικής αρχής είναι πια αβάσταχτη!


Σχολιαστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου