Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Αρχίζει η μάχη δημάρχων και περιφερειαρχών
                  
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η μάχη των αιρετών, δημάρχων και περιφερειαρχών για την εκλογή τους στα νέα αυτοδιοικητικά συνδικαλιστικά όργανα, βάσει του «Καλλικράτη».
Έως το τέλος Σεπτεμβρίου οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα έχουν εκλέξει τους προέδρους των κατά τόπους Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ), που αντικαθιστούν τις τοπικές ενώσεις (ΤΕΔΚ), ενώ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν αναδειχθεί και οι ηγεσίες στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), όπως και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
Την αυλαία των εκλογικών διαδικασιών, που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 20 του προσεχούς Οκτωβρίου, άνοιξε η δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος στο Φύλλο της Κυβέρνησης (ΦΕΚ). Η μάχη για την ανάδειξη των ηγεσιών στα νέα συλλογικά όργανα της ΤΑ θα δοθεί κυρίως μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με το κυβερνών κόμμα να επιχειρεί την επάνοδό του στον χώρο της αυτοδιοίκησης.
Οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ), βάσει του «Καλλικράτη», αντικαθιστούν τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ). Στο εξής οι ΠΕΔ θα είναι τα συνδικαλιστικά όργανα των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων όλης της χώρας. Σε ό,τι αφορά την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης (ΤΕΔΚ), μετονομάζεται πλέον σε Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), συμπεριλαμβάνοντας και τις πρώην τοπικές ενώσεις των περιφερειακών ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Σερρών, που θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Στο δ.σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετέχουν 25 μέλη, εκ των οποίων τα 15 θα είναι δήμαρχοι και τα 10 δημοτικοί σύμβουλοι. Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, εκτιμά ότι διαθέτει τη δυναμική που μπορεί να καλύψει τη διαφορά που το χωρίζει από τη ΝΔ, η οποία φέρεται να ελέγχει τους 21 από τους 38 δήμους της περιφέρειας. Ωστόσο το αποτέλεσμα θα κριθεί από πολλούς αυτοδιοικητικούς, γνωστούς ως «υποστηρικτές» που εκλέχθηκαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ (είτε ως ανεξάρτητοι είτε ως συνεργαζόμενοι πολυκομματικών συνδυασμών).
Σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες, το ΠΑΣΟΚ όρισε επικεφαλής για τη μάχη στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων τον δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, που θα… κονταροχτυπηθεί με το «γαλάζιο» δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου.
Σκληρή η μάχη στην Κεντρική Ένωση
Σκληρή αναμένεται η εκλογική μάχη και σε κεντρικό επίπεδο, στην Κεντρική Ένωση Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία αντικαθιστά την ΚΕΔΚΕ.
Για την εκλογική διαδικασία τίθεται χρονοδιάγραμμα 40 ημερών, καθώς, σύμφωνα με το π.δ. (75/22.8.2011), η σύγκληση των 500 μελών της γενικής συνέλευσης που θα εκλέξει το 31μελές διοικητικό συμβούλιο (20 δήμαρχοι και 11 δημοτικοί σύμβουλοι) και την 11μελή εκτελεστική γραμματεία θα πρέπει να γίνει μέσα σε έναν μήνα από τη δημοσίευσή του. Αντίθετα, το δ.σ. της ΚΕΔΕ θα πρέπει να εκλέξει προεδρείο και ε.γ. μέσα σε δέκα ημέρες από την εκλογή του.
Να σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση των ΠΕΔ σε περιφέρειες με πληθυσμό έως 300.000 κατοίκους αποτελείται από 75 μέλη και σε περιφέρειες με πληθυσμό άνω των 300.001 κατοίκων αποτελείται από 125 μέλη, ενώ οι ΓΣ των ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και ΠΕΔ Αττικής αποτελούνται από 200 και 300 μέλη, αντίστοιχα.
Εξάλλου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το μέτρο για την εκλογή των μελών της ΓΣ της ΠΕΔ από κάθε δήμο είναι τελικά ο πληθυσμός και όχι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, όπως ζητούσαν ορισμένοι δήμαρχοι.
Κάλπη και για τους περιφερειάρχες
Κάλπη όμως θα στήσουν και οι περιφερειάρχες της χώρας, για να αναδείξουν έως τις 20 Οκτωβρίου την ηγεσία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ). Νωρίτερα, μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, θα έχει γίνει η εκλογή των εκπροσώπων του κάθε περιφερειακού συμβουλίου στη γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ.
Επίσης μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχει γίνει η εκλογή του 25μελούς διοικητικού συμβουλίου (13 περιφερειάρχες και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι και αντιπεριφερειάρχες) της ΕΝΠΕ, το οποίο εντός πέντε ημερών από την εκλογή του θα πρέπει να εκλέξει την 9μελή εκτελεστική επιτροπή και τον πρόεδρο της ένωσης.
Η γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ αποτελείται από τους εκπροσώπους των μελών της, οι οποίοι είναι: οι περιφερειάρχες, οι άμεσα αιρετοί αντιπεριφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες που ορίζονται με απόφαση του περιφερειάρχη και οι εκπρόσωποι των περιφερειακών συμβουλίων ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου