Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Καθημερινά & Άλλα…


 .
Δύσκολο ξύπνημα

 Η ημέρα του δεν ξεκίνησε και πολύ καλά. Κουρασμένος σηκώθηκε από το κρεβάτι, σαν να μην είχε κοιμηθεί καθόλου. Σύρθηκε μέχρι την κουζίνα να φτιάξει έναν καφέ για ν' ανοίξει το μάτι του, πριν ξυπνήσει τα παιδιά για το σχολείο. Βαρύς μέσα του. Σήμερα το πρωινό του χαμόγελο ήταν περίπου ψεύτικο. Αστειεύτηκε με τα παιδιά για λίγο μέχρι να φύγουν και ετοιμάστηκε για το μαγαζί.

 Σοβάρεψαν και οι οφειλές

Καθώς έμπαινε στο αυτοκίνητο με τη σκέψη «πού πάω τώρα», χτύπησε το τηλέφωνο. Από δικηγορικό γραφείο, για μια υπενθύμιση οφειλής. Οι εισπρακτικές έχουν πια μεταφερθεί σε δικηγορικά γραφεία. Έγιναν πιο σοβαρές, σαν τη Χ.Α. του κυρίου Μπάμπη.

 Κι άλλο χτύπημα

 Τα κουτσομπάλωσε με δαύτους και έφτασε στο μαγαζί, που έτσι κι αλλιώς στέγη ενός ερειπίου έχει καταντήσει. Το δεύτερο χτύπημα δεν άργησε. Εmail από το ΙΚΑ (ο κ. Ροβέρτος το εκσυγχρόνισε), ληξιπρόθεσμες οφειλές και απειλές κατάσχεσης. Το τρίτο διαδέχτηκε το δεύτερο σε χρόνο μηδέν: ΔΕΗ. Ο υπάλληλος με κατανόηση, αλλά και με αίσθηση καθήκοντος. «Μέχρι το μεσημέρι θα περάσω πάλι, πρέπει να πληρώσεις, αλλιώς...».

 Πτώματα...

 Πτώμα. Πτώμα το μαγαζί, που έτσι κι αλλιώς πάει για φούντο εδώ και καιρό. Πτώμα ο ίδιος, που η αναμονή για κάποιες λύσεις τον έχει τσακίσει. Πτώμα και οι δυο-τρεις πελάτες που μπήκαν κι έμαθαν πως το μαγαζάκι θα μας αφήσει χρόνους.

 Ψυχραιμία

 Κάθισε στο γραφείο. Έσφιξε τα δόντια με κλειστά τα μάτια, προσπαθώντας να κρατήσει την ψυχραιμία του. Είδε τον εαυτό του, τότε που νέος μάσαγε τα σίδερα, είδε τότε που τίμιος από κούνια πλήρωνε τα πάντα, τότε που οι επιλογές ήταν περισσότερες από μία. Ανοίγοντας τα μάτια, ήταν σαν να μην είχε περάσει από μέσα του καμία πίεση από κανέναν... κερατά. Σαν να είχε ελαφρύνει.

 Οι εφιάλτες τελειώνουν

Το μυαλό του εκεί που ρετάριζε άρχισε να δουλεύει και πάλι σε ρυθμούς ανώτερους του φυσιολογικού. Φλας! Όχι ρε, δε θα σας κάνω το χατίρι, δε θα τρελαθώ, δε θα αυτοκτονήσω. Εφιάλτης είναι και οι εφιάλτες τελειώνουν κάποτε. Δίνουν τη θέση τους στα όνειρα, και τα όνειρα είναι στόχος.

 Αξιοπρέπεια, τώρα!

 Ο δικός μου είναι η ανάκτηση της αξιοπρέπειας, και θα την ανακτήσω, θέλετε δε θέλετε, διάβολοι! Θα την ανακτήσω!

  Χλομό...

 Μόλις 365.000 ευρώ οφείλουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μόνο στο ΙΚΑ. Κάποιοι αιφνιδιάστηκαν για το ύψος του ποσού. Κάποιοι άλλοι καθόλου. Υπήρχε περίπτωση να τα έχουν καταφέρει με τα δικά τους οικονομικά καλύτερα απ' ό,τι τα κατάφεραν με τα οικονομικά της Ελλάδας; Χλομό...

Τα χρέη...

 Τα δε συνολικά χρέη των ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι αστρονομικά. Περισσότερα από 270 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα είναι: Σύμφωνα με τα νέα ισχύοντα για τους οφειλέτες, δε θα έπρεπε να έχουν συλληφθεί για χρέη οι εκπροσωπούντες τους πράσινους και τους γαλάζιους; Όχι, τίποτα άλλο δηλαδή, αλλά ακόμα και χθες συνέλαβαν στην  έναν 58χρονο για χρέη 218 χιλιάδων ευρώ. Για χρέη 218 χιλιάδων, επαναλαμβάνω, όχι 270 εκατομμυρίων...

Θυμωμένοι

Θυμωμένοι είναι, λέει, οι Έλληνες, εξαιτίας της μη εφαρμογής του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Έρευνα της ΚΑΠΑ Research εμφανίζει ως θυμωμένο το 74% των ερωτηθέντων.

Η αιτία

Χαρακτηρίζεται μάλιστα ως «εντυπωσιακό» το γεγονός ότι ακόμα και το 48,3% των ερωτηθέντων καπνιστών δηλώνει θυμό για το συγκεκριμένο θέμα. Γνώμη μου είναι ότι οι άνθρωποι δεν είναι θυμωμένοι με την καπνοαπαγόρευση συγκεκριμένα, αλλά με τη μη εφαρμογή των νόμων γενικότερα...

Πρόκληση

Είναι δυνατόν να σκέφτονται να φορτώσουν στους καπνιστές τη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ; 500 εκατομμύρια ευρώ μέσω - νέου - ειδικού φόρου καπνού; Είναι αυτό λογικό και δίκαιο; Είναι συνταγματικό; Αντί να κοιτάξουν να μαζέψουν τους χιλιάδες που εργάζονται με "μαύρα". Αλλά, βέβαια, το να πατάξεις την εισφοροδιαφυγή θέλει δουλειά. Το να "χτυπάς" ένα νέο χαράτσι κάθε φορά είναι ευκολότερο... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου