Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012


H γραφειοκρατία... έθρεψε τα κουνούπια

 
Θύματα των κουνουπιών της άνοιξης, τα οποία φαίνεται ότι... έθρεψε για τα καλά η γραφειοκρατία, έπεσαν και φέτος κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και άλλων γειτονικών περιοχών.

Η όχληση είναι μεγάλη, εξαιτίας των βροχοπτώσεων που αύξησαν σημαντικά τους πληθυσμούς τους, εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Το γεγονός ανάγκασε το αρμόδιο υπουργείο να επισπεύσει τους ψεκασμούς στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών επρόκειτο να αρχίσει το αργότερο στις αρχές Μαΐου, ωστόσο η έγκριση των συμβάσεων των κατά τόπους αναπτυξιακών εταιρειών κόλλησε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς στα τέλη Ιουνίου αναμένεται και η άφιξη του κουνουπιού culex pipiens, το οποίο ευθύνεται για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου.
Ήδη στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου αναπτύσσονται περί τα 200.000 στρέμματα ορυζώνων, οι κάτοικοι άρχισαν ήδη να δυσανασχετούν από την όχληση, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και κάτοικοι περιοχών της ανατολικής πλευράς, λόγω του ρέματος Ανθεμούντα. Το πρόγραμμα υλοποιεί η Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ) με την αρωγή των δήμων και της περιφέρειας.
Στο μεταξύ οι δυνατές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν σημαντικές εκκολάψεις κουνουπιών, κυρίως σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης. Μάλιστα από δειγματοληψίες ακμαίων κουνουπιών σε 12 σημεία δυτικά της πόλης αποδείχθηκε ότι υπάρχει ήδη σημαντική αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Άρον άρον οι αεροψεκασμοί

Με δεδομένη τη μεγάλη όχληση και την καθυστέρηση των προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Υγείας έδωσε από χθες εντολή να χορηγηθούν άδειες αεροψεκασμών σε περιοχές των περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, η άδεια για τους αεροψεκασμούς δόθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, στη δυτική ύπαιθρο των περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Σερρών, στην παραλιακή ζώνη της Πιερίας και στους ορυζώνες της Ημαθίας. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΝΕΘ Βασίλη Παπαβασιλείου, «ευελπιστούμε ότι οι ψεκασμοί θα αρχίσουν κανονικά σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι πρώτοι ψεκασμοί άρχισαν ήδη στην ανατολική Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της εταιρείας που θα αναλάβει και φέτος το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και σε κάποιες άλλες περιοχές, όπου ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων τους είναι μικρός και δεν χρειάζεται έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι εστίες αναπαραγωγής

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, το κόστος του οποίου για τη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 1,7 εκατ. ευρώ, γίνεται από έδαφος και αέρα με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας, ενώ μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέσω στοχευμένων δράσεων θα γίνουν και ακμαιοκτονίες.
Οι αναπαραγωγής κουνουπιών όπου θα γίνουν οι ψεκασμοί είναι περιοχές των ορυζώνων στη δυτική Θεσσαλονίκη -Χαλάστρα, Κύμινα και Μάλγαρα-, ρέματα περιαστικών και αστικών περιοχών, στάσιμα νερά και φρεάτια, ενώ θα ψεκαστούν και σημεία γύρω από νοσοκομεία, σχολεία και γηροκομεία. Στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών συμμετέχουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, Δέλτα, Βόλβης, Πυλαίας - Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού.

ΚΟΥΝΟΥΠΙ «ΤΙΓΡΗΣ» Η... Φεράρι της δημόσιας υγείας
Εκτός από το κουνούπι της άνοιξης, επιστημονικά γνωστό ως aedes caspius, το οποίο πλήττει τις περισσότερες περιοχές ανά τη χώρα, τους επόμενους δύο μήνες του καλοκαιριού αναμένεται επίσης η εμφάνιση των κουνουπιών culex pipiens, που ευθύνεται για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, και «Τίγρης». Το τελευταίο, σύμφωνα με τον δρα Βιολογίας Σπύρο Μουρελάτο, εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη το 2009 και πρόκειται για αστικό κουνούπι, άκρως επιθετικό, που μπορεί να μεταφέρει 26 ασθένειες. «Πρόκειται για τη... Φεράρι της δημόσιας υγείας, καθώς είναι γρήγορο κουνούπι, αγαπά το αστικό περιβάλλον, και γι’ αυτό απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για την καταπολέμησή του» ανέφερε ο ίδιος.
Πηγή : Εφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου