Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012




ΠΑΡΚΟ ΓΑΛΛΙΚΟΥ Ανακαινισμένο και λειτουργικό πλέον...


"Ανακαινισμένο" και πιο λειτουργικό θα βρουν στο εξής το περιβαλλοντικό πάρκο του Γαλλικού ποταμού οι λάτρεις της εξοχής και όσοι αγαπούν το περπάτημα και τις εξορμήσεις στη φύση. Στο χώρο του πάρκου τοποθετήθηκαν ένα νέο παρατηρητήριο, ξύλινες γέφυρες και κιόσκια για ξεκούραση των επισκεπτών.

Στις παρεμβάσεις συνέβαλαν καταρτιζόμενοι από το ΚΕΚ Νεφέλη που εδρεύει στη Γέφυρα, οι οποίοι αφού καθάρισαν το χώρο από τους βανδαλισμούς που δέχτηκε τις προηγούμενες μέρες, στη συνέχεια με υλικά που εξασφαλίστηκαν μέσω του Φορέα Διαχείρισης Αξιού Λουδία Αλιάκμονα και του Πράσινου Ταμείου, επιδιόρθωσαν και συντήρησαν τις υποδομές. Το πάρκο δημιουργήθηκε το 2008, αλλά έκτοτε οι υποδομές του έχουν δεχθεί κατά καιρούς επιθέσεις βανδάλων όπως πυροβολισμοί σε πινακίδες, καταστροφές σε παρατηρητήρια πουλιών και ξύλινες γέφυρες καθώς και απόθεση σκουπιδιών και μπαζών.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, ο φορέας διαχείρισης στοχεύει να συνεχίσει τις παρεμβάσεις βελτίωσης του πάρκου, ώστε να εξελιχθεί σε ένα περιαστικό φυσικό πάρκο που θα υποδέχεται τους ντόπιους κατοίκους, τους Θεσσαλονικείς, αλλά και επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Εντός του πάρκου υπάρχουν δύο μικρές λίμνες, με τα αντίστοιχα παρατηρητήρια, στις οποίες συνήθως μπορεί να δει κανείς, ανάλογα με τις εποχές, ερωδιούς, πελεκάνους, κύκνους, αετούς και άλλα είδη αρπακτικών. Η διαδρομή ανάμεσα στις δύο λίμνες προσφέρεται για περπάτημα. Σύντομα θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες και πινακίδες κατεύθυνσης, ώστε να γίνει πιο πλήρης για τον επισκέπτη η εμπειρία στη φύση.

Καταφύγιο σπάνιων πουλιών

Το περιβαλλοντικό πάρκο Γαλλικού ποταμού βρίσκεται σε μία προστατευόμενη φυσική περιοχή -ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα- που φιλοξενεί σπάνια και προστατευόμενα είδη πουλιών. Μάλιστα, η Θεσσαλονίκη είναι ένα από τα λίγα αστικά κέντρα στην Ευρώπη που διαθέτουν φυσικές περιοχές αξίας σε τόσο μικρή απόσταση από την πόλη. Η «πύλη» του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα για τη Θεσσαλονίκη είναι η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και οι εκβολές του Γαλλικού ποταμού, σε απόσταση μόλις δέκα χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στο χώρο του πάρκου, έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος σύμφωνα με το οποίο οι καταρτιζόμενοι του ΚΕΚ Νεφέλη προχώρησαν στον καθαρισμό μέρους του παράκτιου τμήματος Καλοχωρίου - Δέλτα Αξιού και σε συντήρηση του αύλειου χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης Υγροτόπων Χαλάστρας. Η στήριξη της λειτουργίας του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή  Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου