Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012


ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ Σε επιφυλακή για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Σε επιφυλακή για τον ιό του Δυτικού Νείλου τίθενται οι αρχές, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα πρώτα κρούσματα μπορεί να εμφανιστούν τον Ιούλιο, οπότε με την αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνεται και το επίπεδο κινδύνου.
Οι φόβοι πάντως εντείνονται και από τη μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των ψεκασμών, που σε συνδυασμό με τις πολλές βροχοπτώσεις είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν διαπιστώνεται κυκλοφορία του ιού σε ζώα και κουνούπια, ενώ δεν εντοπίστηκε κανένα ύποπτο κρούσμα σε άνθρωπο. Επίσης, βάσει των κλιματικών συνθηκών και τους πληθυσμούς των κουνουπιών που συλλέγονται, φέτος δεν προβλέπονται σημαντικές διαφορές από την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί πέρσι. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη μάχη με τα κουνούπια δίνουν νυχθημερόν κάτοικοι της δυτικής πλευράς και του κέντρου. Η όχληση από τα κουνούπια είναι μεγάλη, λόγω των μεγάλων υδάτινων συστημάτων (ορυζώνες), ενώ το πρόγραμμα καταπολέμησης διεξάγεται μετ’ εμποδίων, αφού οι εστίες είναι ήδη πολλές. Συγκεκριμένα, δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι ψεκασμοί στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού και σε όλη την παράκτια ζώνη γύρω από τα ΕΛΠΕ και τον Αξιό ποταμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες εκκολάψεις, δηλαδή πολλές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, που επηρεάζουν ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη και το κέντρο της πόλης. Στην ανατολική πλευρά η κατάσταση είναι υποφερτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνουν οι πολίτες της περιοχής, επικοινωνώντας με την τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης κοινού 8001124424 που έχει θέσει σε λειτουργία η εταιρεία «Οικοανάπτυξη», η οποία έχει αναλάβει το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. «Προ ημερών η όχληση στη δυτική Θεσσαλονίκη ήταν μεγάλη, κυρίως στη Χαλάστρα και την πεδιάδα του Καλοχωρίου, αλλά και στις δυτικές συνοικίες και το κέντρο» τόνισε ο δρ Βιολογίας και διευθύνων σύμβουλος της «Οικοανάπτυξης», Σπύρος Μουρελάτος.

Σε ετοιμότητα για τον ιό
Παρά την αύξηση της θερμοκρασίας, πάντως, ο αριθμός του επικίνδυνου κουνουπιού «culex», που ευθύνεται για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, είναι προς το παρόν περιορισμένος και βρίσκεται στα περσινά επίπεδα. Σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο, με βάση τις κλιματικές συνθήκες και τους πληθυσμούς των κουνουπιών που συλλέγει η «Οικοανάπτυξη» σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν προβλέπονται σημαντικές διαφορές από την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί πέρσι. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ένδειξη κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου σε ζώα και σε κουνούπια, ούτε βέβαια στον άνθρωπο» τόνισε και πρόσθεσε ότι το 2011 η ένταση της επιδημίας του ιού ήταν μικρότερη στην Κεντρική Μακεδονία σε σχέση με το 2010. Ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχει ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα, καθώς οι θερμοκρασίες θα ανεβαίνουν συνεχώς, οπότε θα πρέπει να ελέγχεται αν υπάρχει κυκλοφορία του ιού και πώς θα κινηθούν οι πληθυσμοί των κουνουπιών.
Πηγή : Εφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου