Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012


Εορτασμοί για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν εντός του 2013

Το ερχόμενο φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Αυτό έγινε γνωστό σήμερα μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών και εκπροσώπων των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν εντός του 2013 καθώς ορισμένες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας απελευθερώθηκαν το 1913.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ωστόσο τους αρμόδιους της περιφέρειας απασχολεί το οικονομικό κόστος του εγχειρήματος. Για το λόγο αυτό μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα υπάρξει επικοινωνία με το αρμόδιο, υπουργείο Πολιτισμού.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια σύσκεψη της Εκτελεστικής της Επιτροπής με αντικείμενο τον καθορισμό της έδρας των ταξί στις επτά περιφερειακές ενότητες. Όπως ανακοινώθηκε, για τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, ο καθορισμός των εδρών θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, αφού προηγηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας της Περιφέρειας με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία πάντοτε με τους ΟΤΑ Α’ βαθμού και τους επαγγελματίες. Για τις υπόλοιπες 6 περιφερειακές ενότητες, ο καθορισμός των εδρών θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

1 σχόλιο:

  1. http://nomadicuniversality.wordpress.com/2011/11/28/ποιος-απελευθερώθηκε-το-1912/

    Ποιος απελευθερώθηκε το 1912;

    του Άκη Γαβριηλίδη

    "Ακόμη λοιπόν και με συμβατικά εθνοκρατικά κριτήρια, ο καταλληλότερος χαρακτηρισμός για αυτό που συνέβη το 1912 θα ήταν μάλλον «η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τον ελληνικό στρατό».

    Η ομοιόμορφη και απροβλημάτιστη χρήση του όρου «απελευθέρωση» δημιουργεί την παραπλανητική εντύπωση ότι μέχρι το 1912 όλα ήταν «σκλαβιά», μαυρίλα, ή εν πάση περιπτώσει δεν μας πολυενδιαφέρει τι ήταν· η «πραγματική» ιστορία της πόλης αρχίζει μετά τη χρονολογία αυτή, ενώ ό,τι έγινε πριν έχει νόημα μόνο στο βαθμό που «προετοίμαζε» την τωρινή ευτυχή κατάληξη/ κατάληψη.

    Ωστόσο, αν προσπαθούσαμε να κάνουμε έναν απολογισμό αυτών των 100 χρόνων και να δούμε τι αποτελέσματα είχε η ένταξη της πόλης στην επικράτεια του ελληνικού κράτους, θα διαπιστώναμε ότι δεν μπορούμε να βρούμε και πολλά πράγματα τα οποία να ήταν ιδιαίτερα «απελευθερωτικά» με οποιαδήποτε έννοια του όρου...."

    ΑπάντησηΔιαγραφή